hund kat

Stødhalsbånd til hunde og katte

Er stødhalsbånd til hunde og katte lovlige?

På flere danske hjemmesider er det i dag muligt at købe stødhalsbånd til hunde og katte. De hævder i deres produktbeskrivelser, at man som dyreejer sikkert og effektivt med dette avancerede halsbånd kan træne sin hund eller kat gennem stød og vibration – men er det overhovedet lovligt?

I Danmark er brugen af stødhalsbånd reguleret af nedenstående bekendtgørelse:

Bekendtgørelse om forbud mod brug af visse aggregater, halsbånd mv. til dyr
§ 1. Brugen af ethvert fjernbetjent eller automatisk virkende aggregat, der hæftes på dyr, og som påfører dyret elektrisk stød eller anden væsentlig ulempe, når det aktiveres, er forbudt.
§ 3. Reklame for, samt salg af de genstande, som det er forbudt at anvende i medfør af § 1 og § 2, stk. 2, må ikke finde sted.
Kilde: retsinformation.dk

Det er med andre ord ulovligt både at markedsføre og anvende stødhalsbånd til hunde og katte i Danmark.

Virker stødhalsbånd til hunde og katte?

Et studie udført i 2014 af britiske forskere ved Universitetet i Lincoln viser, at effekterne af hundetræning med og uden strømhalsbåndet er stort set de samme. Undersøgelsen viser nemlig at stødhalsbåndet både øger stressniveau, anspændthed og ubehag hos hunden eller katten. Desuden trak nogle af dyrene i undersøgelsen sig endda fra træneren. Dyr med stødhalsbånd ved ikke, hvad der rammer dem, hvorfor eller hvornår. Det eneste som ejeren opnår ved at bruge stødhalsbånd til hund eller kat er en anspændt, bange og passiv hund eller kat.

Du kan herunder se effekten af et stødhalsbånd på en hund (advarsel om barske billeder):

Hvordan opdrager man sin hund eller kat?

Undersøgelsen har påvist at stødhalsbånd til hunde og katte ikke virker. Der er nemlig som regel en underliggende grund til uønsket adfærd hos hunde og katte – og uden at vide hvad grunden til den uønskede adfærd skyldes, er det vanskeligt at fjerne adfærden. Men hvordan opdrager man så bedst sin hund eller kat?

Vi har samlet nogle råd herunder:

LÆS RÅD OM HVORDAN DU FÅR DIN HUND TIL AT STOPPE MED AT GØ
LÆS RÅD OM HVORDAN DU HÅNDTERER EN HVALP DER BIDER
LÆS RÅD OM AGGRESSION HOS KATTE

Kilder: videnskab.dk, Dyrenes Beskyttelse

 

Se andre vejledninger om hunde

Se andre vejledninger om katte

 
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER