kat killing

Allergivenlige katte

Allergivenlige katteracer – findes de?

Det korte svar er NEJ.

Uanset katterace er alle katte grundlæggende i besiddelse af de samme allergener (allergifremkaldende proteiner), og man kan derfor aldrig helt vide sig 100 % sikker på, at en kat ikke kan fremprovokere allergi. Heller ikke de katte, der markedsføres som allergivenlige.

Allergener kommer fra kattens hud, spyt og urin.

Kattens race er derfor heller ikke alene om at bestemme risiko for allergiske reaktioner. Mange faktorer spiller ind i forhold til allergiske reaktioner, f.eks. kan én bestemt skovkat producere flere allergener end en anden skovkat.

Er du allergisk overfor katte?

Hvis du har allergi overfor katte (symptomer ved kontakt og positiv priktest og/eller allergi-antistoffer påvist ved blodprøve) anbefales det på det kraftigste enten at tilbringe tid sammen med en evt. ny kat inden køb for at sikre sig mod en allergisk reaktion eller helt undlade anskaffe sig en kat. Tal evt. desuden med din læge om det.

Symptomer på allergi:

Rindende øjne
Kløe
Nyseanfald
Løbende næse
Vejrtrækningsproblemer
Udslæt

Allergivenlige katteracer

Helt grundlæggende findes der ikke nogen katteracer, som er allergisikre. Der er dog nogle katteracer som ikke fælder og ikke har den underuld, som almindeligvis fremprovokere allergiske reaktioner. Disse er:

Bengalkat
Russian Blue
Sibirisk Skovkat
Siameser
Sphynx
Bombay
Burmeser
Devon Rex
Cornish Rex

Hvad kan man selv gøre?

Børst din kat – og ofte. Jo oftere du børster din kat, jo mere vil det hjælpe dig med at reducere allergiske reaktioner, da det forhindrer de løse hår at flyve rundt i luften. Vi anbefaler den skånsomme børste fra Trixie med blød nylon børste på den ene side og metal børste med dutter på den anden side

Allergivenligt hjem

Der er en række forskellige tiltag man som katteejer kan tage for at gøre sit hjem mere allergivenligt:

Sørg for at have steder hjemmet, hvor katten ikke kan komme.
Hyppig rengøring.
Regelmæssig udluftning.
Vask ofte tæpper, gardiner, puder, betræk m.v.
Brug betræk lavet af syntetisk materiale.

Kilder: myvet.dk, netdoktor.dk, hillspet.dk, care.com

 

Se andre vejledninger om katte

 
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER