Pasning af marsvin

marsvin dyreformidlingen dk
Print Friendly, PDF & Email
Pasning af marsvin
5 (100%) 3 votes

Pasning af marsvin

Marsvin er skønne og populære kæledyr, fordi de er nemme at passe, renlige og (som regel) stille. Den gennemsnitlige levetid for et marsvin er 5-6 år. Det hænder dog at nogle bliver helt op til 7 år gamle. Men selvom pasning af marsvin er nemmere end andre typer af kæledyr, er der alligevel en del som man skal være opmærksom på, for at kunne give et marsvin det værdige liv, som det fortjener.

Kost og foder til marsvin

Hvad spiser et marsvin? Og hvad tåler et marsvin at spise? Marsvinet skal have en kost der er afbalanceret og sammensat ernæringsmæssigt til et marsvin for at trives. Marsvin spiser ”grovfoder” ligesom eksempelvis en kanin og chinchilla. Et marsvins tænder vokser hele livet, og hvis de får en kost, der er alt for let at tygge, bliver tænderne ikke slidt ordentligt. I naturen består marsvins kost mest af græs, mindre planter og blade fra buske. Et marsvins mave-tarm-systemet er nemlig beregnet til at fordøje store mængder fiberrig og energifattig føde.

Det vigtigste foder for marsvin er hø og mindst 80 % af marsvinets samlede kost skal bestå af hø. Derfor skal et marsvin altid have adgang til friskt hø af høj kvalitet, suppleret af blandet bladgrønt og fiberrige marsvinepiller. Men skal dog være opmærksom på, at et marsvin som regel foretrækker at spise grøntsager og foderpiller frem for hø, så tænk derfor nøje over, hvor meget man lægger ind i buret af den mere lækre mad. En spiseskefuld foderpiller om dagen er rigeligt sammen med en håndfuld blandet bladgrønt eller et lille stykke peberfrugt, broccoli eller en anden grøntsag.

Marsvinefoder skal indeholde C-vitamin, fordi et marsvin ikke selv producerer vitamin C, og vil derfor marsvinet blive syg, hvis det ikke får det. Hver dag har et marsvin behov for ca. 10 mg. C-vitamin per kilo kropsvægt. Ved en god, varieret kost med adgang til frisk frugt og grønt, kan dette behov afdækkes.

LÆS MERE OM MARSVINETS KOST OG FODER HER

Håndtering af marsvin

Marsvin er oftest rolige og ikke aggressive dyr. De plejer hverken at bide eller kradse, når man tager dem op, selvom de indimellem protesterer ved at udstøde en høj, pibende, syngende lyd. De kan nogle gange finde på at gøre modstand, når man løfter dem op eller holder dem fast.

Når du håndterer dit marsvin, er det vigtigt at vær meget bestemt og meget forsigtig, så det ikke kommer til skade. Hold altid marsvinet med begge hænder, den ene hånd under brystkassen, mens den anden hånd støtter bagbenene. Pas især på, når du holder voksne og drægtige hunner.

Inde eller ude?

Skal dit marsvin være inde eller ude. Uanset hvad du vælger, vil der være en række forhold som du bliver nødt til at tage højde for. LÆS MERE OM MARSVIN INDE OG UDE HER

Selskab – flere marsvin?

Marsvin er meget sociale dyr, som har et stort behov for kontakt med andre artsfæller, så du bør derfor alvorligt overveje inden anskaffelsen, om du har plads og tid til at have to eller flere marsvin gående. Det er nemlig vigtigt for marsvinets velbefindende, at det har kontakt til artsfæller. LÆS MERE OM SAMMENSÆTNING AF MARSVIN HER

Nødvendigt udstyr til marsvin

Et marsvinebur: Et marsvin kræver et bur i en god størrelse, jo større jo bedre, men minimum 100 x 50 cm, så marsvinet har plads at bevæge sig. Bunden skal være god og solid, og helst så nem at gøre ren som muligt. Kanten må gerne være i en god højde, for at undgå strøelse over hele gulvet.

Drikkeflaske: Et marsvin skal altid have adgang til frisk vand.

Foderskål: Marsvinet godt kan lide at stå med forbenene på kanten af skålen, mens den spiser, så vælg en skål med noget tyngde, som ikke lige vælter.

En holder til hø: En holder til hø sørger ofr at høet holder sig rent og tørt. Et marsvin skal altid havde adgang til frisk hø af en god kvalitet.

Hus: Marsvin kan godt lide at gemme og putte sig. Et hus eller en kasse er vigtigt og nærmest uundværligt for marsvinets trivsel, da det giver tryghed og varme, og er især nyttigt for marsvin der opholder sig udendørs hele året.

Klemmer til opsætning af sunde godbidder: I stort set alle dyrebutikker kan du finde klemmer som kan bruges til at montere i burets tremmer, hvor du kan opsætte frugt og grønt, som du kan placere i en højde så marsvinet skal anstrenge sig lidt for at nå det.

OBS! Nogle køber salt- og mineralsten til deres marsvin, men de kan faktisk gøre mere skade end gavn. Hvis marsvinet tygger for meget på dem, øges risikoen for urinsten og nyreskader.

Motion for marsvin

Marsvin er, som ”offer-dyr” typisk vil være, naturligvis bange for store, åbne områder, men et marsvin elsker at lege i en indhegning, der indeholder legetøj, f.eks. kasser, urtepotter, rør og træklodser, da de er fremragende skjulesteder. Sikkerhed og placering er vigtig for ikke at stresse dit marsvin. En løbegård udenfor til sommerperioden vil dit marsvin elske, men sørg for at den er helt lukket, så eventuelle rovdyr ikke finder ind i dit marsvin.

Almindelige sygdomme hos marsvin

Her er opridset en del af de problemer, som er mest almindelige hos marsvin:

Tandproblemer: Marsvinets tænder vokser hele livet. Hvis tænderne ikke bliver slidt, vokser de forkert, hvilket fører til ubehag, bylder, anoreksi osv. LÆS MERE OM TANDPROBLEMER HOS MARSVIN HER

Forstoppelse: Et marsvin som lider af forstoppelse vil typisk sidde dukket med ryggen krummet sammen og reagerer ikke normalt på sine omgivelser. Forstoppelse kan komme af være manglende bevægelse, fiberfattigt foder eller mangel på væske. Marsvin kan godt tåle at få en meget lille mængde afføringsmiddel, f.eks. paraffinolie, men ikke mere end 0,5 – 2 ml., efter marsvinets størrelse, med en lille plastiksprøjte. Hvis forstoppelsen ikke er væk indenfor 24 timer, søg dyrlæge.

Ørebetændelse: Ørebetændelse viser sig som et mørkt sekret ved marsvinets ydre ører og ved at dit marsvin klør eller kradser sig usædvanligt meget. Årsagen er oftest et fremmedlegeme, støv, snavs, bakterier eller svamp. Du bør søge dyrlæge, og få renset marsvinets ører.

Forgiftning: Hvis dit marsvin lider af forstyrrelser i fordøjelsen, savlen, blodig afføring, apati, sitren, krampe eller lammelser, kan det være tegn på en forgiftning. Søg omgående dyrlæge!

Oppustethed: Første tegn på livsfarlig oppustethed er at marsvinet nægter at bevæge sig, og bugen er opsvulmet. Luft i tarmen skyldes forkert kost. Det er vigtigt straks at søge dyrlæge, så marsvinet kan få den rette behandling!

Hudproblemer: Det mest almindelige hudproblem hos marsvin er skab. Skab er forårsaget af en lille mide, der borer sig ind i overhuden og vil vise sig som lidt rejste pletter på huden, der kan udvikles til ”skæl”. Dit marsvin vil kradse disse kløende områder, som vil udvikle skorper og forårsage at håret vil falde af. Det er vigtigt, at du tager dit marsvin til dyrlægen til behandling.

Bylder: En bylde føles som en hård klump og kan komme af eksempelvis slag eller kampe, eller endog af fødevarer, der er skarpe og har skadet munden. Du bør sørge for at marsvinet kommer til dyrlæge og derefter får ro til at komme sig.

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget eller du har mistanke om, at din hund lider af slidgigt.

Kilde: Agria Dyreforsikring, dyrenes.dk og Dansk Marsvine Klub

 

Se andre vejledninger om marsvin

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu