marsvin dyreformidlingen dk

Kan marsvin bo ude om vinteren

 

Marsvinet (Cavia porcellus) stammer oprindeligt fra Sydamerika, og de er af natur ikke skabt til at udholde frost og alt for lave temperaturer.

Marsvin danner nemlig ikke underuld, men har hår ligesom os, i stedet for pels, og de har nøgne fødder. Forskning har vist, at marsvin ikke tåler temperaturer under 10 grader, og de tåler ikke at være i træk. De begynder at få kulderystelser og bruger alt for mange ressourcer på at holde varmen, ligesom de risikerer alvorlige problemer med luftvejene ved at blive udsat for alt for lave temperaturer.

Vi anbefaler, at man ikke holder marsvin i temperaturer under 13 grader, så man er på den sikre side.

En forudsætning for at have marsvin udenfor er derfor at man med sikkerhed kan holde en temperatur på over 10 grader, hele året, uanset frost og sne, hvilket i praksis kan være svært, dyrt og tidskrævende.

Der skal altid være rigeligt med læ for vinden, helst i form af en kasse eller ”hus” inde i selve buret, eller en stor bunke hø eller halm og masser af strøelse, hvor de kan putte sig. Buret skal isoleres godt, eksempelvis skal alle kanter, hjørner og samlinger løbende tjekkes, så der ikke opstår træk, og man skal sikre sig at alle åbninger slutter helt tæt. Hvis der foran på buret er en åbning med trådnet, skal denne dækkes over, eksempelvis med plexiglas, så marsvinene har lys, uden at få træk. De skal have masser af halm og hø i ”soveafdelingen” til at holde varmen, tæt evt. med plader af flamingo eller lignende. Det er også meget vigtigt at buret altid holdes tørt og fri for sne eller regn, da marsvin vil fryse, hvis det går i et vådt og beskidt bur.

Det er meget vigtigt, særlig om vinteren, at tjekke til marsvinene flere gange dagligt, for at sikre at de har de godt og ikke for koldt. En anden udfordring om vinteren er at holde deres vandflaske eller vandskål isfri, så det er desuden væsentligt at tjekke den, når man er ude hos dem.

Angående Skinny marsvin (marsvin uden hår), er det kun en mulighed at have dem indenfor. Skinny marsvin skal have mindst 20 grader, så det er derfor i praksis ikke muligt at have dem udenfor.

Vælger du have marsvin udenfor i sommerhalvåret og indenfor om vinteren, skal du være opmærksom på at marsvin ikke tåler store skift i temperatur. De skal derfor flyttes allerede i det tidlige efterår, så de langsomt vænner sig til temperaturskiftet, og flyttes ud igen i det tidlige forår, så temperaturskift ikke er stor store.

Har du dem ude fast året rundt, bør du af samme grund heller ikke tage dine marsvin ind længere tid om vinteren, og derefter sætte dem udenfor i gen – det kan betyde dødsfald. Man må dog godt tage dem ind i kortere tid for at kæle med dem eller hygge om dem.

Foretrækker du at have marsvinene indenfor, men har du problemer med pladsen, kan man på Internettet søge efter marsvineopdrætternes hjemmesider efter inspiration, eksempelvis kan man indrette skabe eller reoler til at huse marsvinene eller man kan stille et tremmebur ovenpå en kommode eller lavt skab.

 

Kilde: Dansk Marsvine Klub og Dyrenes Beskyttelse.

 

Se andre vejledninger om marsvin

 
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER