Marsvinets tænder

marsvin dyreformidlingen dk
Print Friendly, PDF & Email
Marsvinets tænder
5 (100%) 2 votes

Marsvinets tænder

 

Marsvin er skønne dyr, som passer de mange familier, fordi de i udgangspunktet ikke er ligeså krævende som eksempelvis en hund, der skal luftes flere gange dagligt, men netop derfor er der god grund til at være ekstra opmærksom – særligt hvis dit marsvin taber sig. Der kan være mange forskellige årsager til vægttabet, men en af de hyppigste er, at der er noget galt med dit marsvins tænder.

Hvorfor får nogle marsvin for lange tænder?

Grunden til at nogle marsvin får problemer med tænderne er, at marsvinets mund er svært tilgængelig, fordi det har ret store kinder, som kan blokere for indkig til kindtænderne. Dette kombineret med at marsvin har såkaldt rodåbne tænder, der vokser hele livet, giver dig grund til at være ekstra opmærksom på dit marsvins tænder.

Et marsvin slider sine tænder, når det spiser. Længden af tænderne er afhængig af det slid som er i forbindelse med marsvinets tygning af dets foder, og når vi holder marsvin som kæledyr i hjemmet, fodres de ofte med pelleteret foder, der ikke kræver ret meget tygning. Hvis tænderne vokser hurtigere, end de slides, udvikler marsvinet for lange tænder, der ofte kommer til at slides skævt.

Når tænderne bliver for lange kan de skade marsvinets tunge og kind. Marsvinet mister derfor lysten til at spise – det er især de hårdeste typer af foder, f.eks. gulerødder, hvor lysten forsvinder først. I værste fald kommer det så vidt, at marsvinets ejer først indser alvoren, når marsvinet desværre næsten er død af sult.

De alt for lange kindtænder kan blive så lange, at marsvinet slet ikke længere kan lukke munden normalt, og derved heller ikke kan holde spyttet i munden, så det begynder at savle. Derved bliver hagen våd og hunden kan blive irriteret og rødlig i farven.

Hvad kan man gøre ved lange tænder?

Først og fremmest kan man sørge for groft foder, som slider på marsvinets tænder. Men er skaden, anbefaler vi at man hurtigst muligt søger en dyrlæge. Det kræver nemlig en lidt speciel teknik og en lille kikkert at undersøge marsvinets kindtænder.

Undersøgelsen udføres i reglen uden bedøvelse. Marsvinet sidder ofte på ejerens skød, ligesom når man vil klippe kløerne og i øvrigt undersøge et marsvin. Dyrlægen undersøger også kæbeknoglerne for hævelser, der kan medføre betændelse omkring kindtændernes rødder. I nogle marsvin kan det nemlig ske, at tandrødderne vokser indad i kæbeknoglen. Knoglebetændelse i kæben kan mindske sandsynligheden for at marsvinet kommer sig.

Hvis det er nødvendigt, kan dyrlægen tage røntgenbilleder af tænder og kæbeknogler inden selve tandbehandling for at sikre sig skadens omfang.

Behandlingen foregår som regel ved, at marsvinets mund holdes åbent og specielle mundspærrer og et instrument, der holder marsvinets kinder ud til siderne. Derefter vil dyrlægen file kindtænderne, så de ikke skader marsvinet og så de igen får den rette vinkel og slidflade. Fortænderne klippes og slides til normalt længde.

Når behandlingen er færdig, får marsvinet smertestillende medicin og om nødvendigt antibiotikum som tager hensyn til marsvinets sarte mave- og tarmflora.

Hvad så når marsvinet kommer hjem?

Først og fremmest er det vigtigt, at ejer sørger for, marsvinet hurtigt efter hjemsendelsen kommer i gang med at spise, evt. ved at sprøjte et særligt tilskudsfoder direkte i munden de første par dage, så marsvinet hurtigt får noget af en tabte vægt på igen.

Herefter er det vigtigt, at marsvinet får groft foder og gerne kun i meget begrænset mængde pelleteret foder, så det hovedsageligt spiser hø, der slider bedst på tænderne.

Du kan læse mere om marsvinets foder her

Man bør løbende holde øje med marsvinets vægt.

Kilde: Aalborg Dyrehospital

 

Se andre vejledninger om marsvin

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu