marsvin dyreformidlingen dk

Marsvins alderdom og levetid

Marsvin bliver i gennemsnit 5-6 år gamle, men med den helt rette pasning kan et marsvin blive op til 8 år gamle – eller ældre (1 marsvineår svarer ca. til 10 menneskeår). Nogle af de længstlevende marsvin har nået en alder af 15 år. Alderen afhænger dog bl.a. af opvækst, levevilkår, avl og lignende, så det er også normalt med både kortere og længere levetid.

Men hvordan kan man se på et marsvin, at det er ved at blive gammel?

Sådan ældes marsvin

På samme måde som med mennesker, kan man opleve at et marsvin ældes lidt på samme måde og udviser de samme ”symptomer” på alderdom som mennesker, f.eks.:

  • Hørelsen bliver dårligere
  • Marsvinets syn bliver svækket
  • Hårtab
  • Parasitter ses oftere på ældre marsvin
  • Svækket immunforsvar og derved lettere til sygdomme
  • Hjerne- og kredsløbsproblemer som kan medføre regelmæssig medicinering
  • Tab af vægt
  • Generel mindre aktivitet end tidligere

Selvom flere af ovenstående ”symptomer” på alderdom er til stede, kan et marsvin stadig leve et godt liv. Et marsvin, som er blevet gammelt (over 4 år) kan leve i bedste velgående, selvom det måske kun vejer halvt så meget som i sin ”glansperiode” i 1½ års-alderen.

Så længe marsvinet spiser og virker glad, kan marsvinet som godt leve videre, men den dag hvor marsvinet standser med at spise og/eller virker nedstemt, må man i de fleste tilfælde forberede sig på at blive klar til at tage afsked. Her er det vigtigt, at man kontakter sin dyrelæge med henblik på afklaring.

En god måde at holde øje med om marsvinet stadig trives er at være opmærksom på hvor meget det spiser og om det spiser.

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget eller du har mistanke om, at din hund lider af slidgigt.

 

Kilde: dyrenes.dk, Marsvineinfo.dk og Dansk Marsvine Klub

 

Se andre vejledninger om marsvin

 
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER