Rottweiler hunderace hund hunde hunderacer

Hvilke hunderacer passer til dig?

En hund er ikke bare end hund. En hund er et levende væsen med sin egen unikke personlighed som i væsentlig grad er påvirket af hunderacerne. Det er derfor vigtigt at du sætter dig ind i de forskellige hunderacer, før du køber en hund, så du får det helt rigtige familiemedlem.

Vi anbefaler, at man vælger en hunderace, der kræver lidt mindre af dig, end du tror, at du er i stand til, og vær opmærksom på ikke at lade dine følelser bestemme for meget, når du kigger på de forskellige hunderacer. . Passer den nuttede hvalp overhovedet til din familie, når den bliver lidt ældre?

Vi bringer her en oversigt over de 10 mest populære hunderacer i Danmark.

Labrador retriever

Labrador er verdens mest populære allround-hund og passer til mange familier. Hunden er oprindeligt en apporterende jagthund. Det betyder, at en labrador trives med at søge og finde ting, f.eks. en bold i parken. Hunderacen trives også med at hente nedlagte fugle, hvis du går på jagt. Og så elsker en labrador vand.

En labrador er meget familieorienteret, hunderacen er tålmodig, samarbejdsvillig, men den er ikke god til at holde vagt. Desuden har en labrador brug for motion, så regn som udgangspunkt med mindst en times gåtur om dagen. En labrador elsker som hund at følge med i familiens aktiviteter. Racen fælder en del, men kræver ikke særlig meget pelspleje.

Labrador retriever hunderace hund hunde hunderacer

Schæfer

En schæfer som hunderace er en hyrdehund. Det betyder, at den gerne vil bevæge sig og trænes. Schæfere er på samme måde som labradorer gode allround- og familiehunde, der er glade for at arbejde, hvorfor den også er en populær hund hos politiet og militæret. En schæfer kræver som hunderace ofte meget motion.

Vær dog opmærksom på, at en schæferhund er vagtsom og derfor instinktivt ofte gør af fremmede, modsat en labrador, som for det meste af tiden vil lade enhver gå igennem haven. En schæfer har i høj grad brug for at lære lige fra hvalpestadiet, hvad den må og ikke må, for ellers træffer den selv sine beslutninger, og det kan have større konsekvenser, end hvis det var en lille fransk bulldog.

Schæfer hunderace hund hunde hunderacer

Golden retriever

En golden retriever er på samme måde som en labrador retriever en apporterende jagthund og hunderacen trives med at få opgaver og lov til at bære ting og bruge næsen. Den er samarbejdsvillig og let at opdrage. Golden retrievere er glade for vand. Hunderacen har langt hår og kan ofte fælde en del.

Golden retriever- og en labrador-racerne minder så meget om hinanden, at der lige så godt kan være større forskel i personligheden hos 2 hunde af samme race som hos 2 hunde fra hver af racerne.

Golden retriever hunderace hund hunde hunderacer

Rottweiler

Rottweilere er vagt- og gårdhunde, som ofte gør, når de der kommer fremmede tæt på hegnet, men ellers er hunderacen ikke specielt gøende. Vær dog opmærksom på, at en rottweiler vejer mellem 40 og 50 kilo og derfor kræver hunderacen meget plads og mad. Ud over at være en stærk hund, der kræver meget motion og mental stimulering, er en rottweiler en god og alsidig familiehund, modsat hvad mange ofte tror.

En rottweiler er arbejdskrævende hund, men hvis du er indstillet på at bruge tid på at opfylde racens elementære behov, er der tale om en hengiven og spændende familiehund, der dog er på vagt over for fremmede. Du bør børste din rottweiler en gang om ugen.

Rottweiler hunderace hund hunde hunderacer

Fransk bulldog

En fransk bulldog tilhører som hunderace gruppen af selskabshunde, og som ordet antyder, er racen selskabelig, og den er charmerende. En fransk bulldog knytter sig meget til familien, tolererer børn og er omgængelig over for fremmede. Hunden er lille, muskuløs og lettere klovnet og kan få smilene frem hos de fleste.

Går du en frisk tur et par gange om dagen, og lader du en fransk bulldog være en del af familiens aktiviteter, samtidig med du leger med den, er der oftest tale om en glad hund. En fransk bulldog er ikke specielt gøende og kræver ofte ikke meget pelspleje. Hvis du ikke er frisk på at lege med din franske bulldog, vil den tit gø eller stjæle ting og løbe med dem.

Engelsk cockerspaniel

Engelsk cockerspaniel er som hunderace på samme måde som labrador og golden retriever en apporterende jagthund, der specielt interesserer sig for små bevægelige dyr, f.eks. fugle, og elsker at bruge næsen. En engelsk cockerspaniel er en energisk og social hund, glad for familien og velegnet som selskabshund, både i hus og lejlighed, så længe at du husker, at hunderacen har brug for motion og aktivering, da den er en jagthund.

En engelsk cockerspaniel trives ikke med at være alene hjemme for lang tid ad gangen. Derudover kan det kan være en god idé selv at lære, hvordan du klipper den engelske cockerspaniel, da pelsen ofte kan gemme på skidt, hvis du ikke dagligt børster hunden grundigt.

Engelsk cockerspaniel hunderace hund hunde hunderacer

Cavalier king Charles spaniel

Hunderacen tilhører gruppen af såkaldte selskabshunde og det er livlig, venlig og imødekommende race, både over for voksne og børn. Grundet hunderacens lave vægt på 6-8 kilo er den nem at have med på farten og er velegnet hos ældre, men stadig aktive mennesker, der sætter pris på en frisk gåtur.

En Cavalier king Charles spaniel kan godt være lidt gøende, og pelsen kræver en jævnlig, grundig gennembørstning. Hvis hunden får en smule motion om dagen i form af gåture og samtidig har tæt kontakt til sine mennesker, vil den være glad og trives. Det er en nem, social hund, som er let for andre at passe, hvis de bare har en godbid.

Cavalier king Charles spaniel hunderace hund hunde hunderacer

Coton de tulear og bichon havanais

De to hunderacer ligner hinanden af udseende og væremåde. Både coton de tulear (bomuldshund) og bichon havanais er selskabshunde, og de er derfor sociale. Begge hunderacer er livlige og muntre og elsker at følge med i familiens aktiviteter. På grund af deres størrelse på 3-6 kilo er de nemme at have med rundt.

Vær dog opmærksom på, at de godt kan være gøende, hvis de ikke er socialiseret ordentligt fra hvalpestadiet. Du bør desuden børste hundenes pels hver dag, da der ellers kan komme knuder. Racerne trives ikke med at være alene i for lang tid ad gangen.

bichon havanais hunderace hund hunde hunderacer

På hjemmesiden www.koebhund.dk kan du se alle de 200 hunderacer, der bliver stambogsført i Dansk Kennel Klub.

Kilder: Dansk Kennel Klub, idenyt.dk og hunderacer.com
Læs om valg af hund og hvalp efter hunderace
Læs om små hunderacer der ikke gør

Se andre vejledninger om hunde
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER