Køb af hund og hvalp efter hunderace

hund-hvalp-blomst-plante
Print Friendly, PDF & Email
Køb af hund og hvalp efter hunderace
5 (100%) 1 vote

Køb af hund og hvalp efter hunderace

Tænker du på at købe en hund eller hvalp? Du har måske allerede bestemt dig for, hvilken hunderace du vil have? Det er vigtigt i valg af hund, at tænke på hvilken hunderace, der passer sig bedst i forhold til din familie og dine ønsker til en hund eller hvalp. Så uanset om du allerede nu har lagt dig fast på en hunderace eller ej, er det lige en god idé at gøre dig bekendt med de egenskaber, som knytter sig til de forskellige hunderacer og se, hvad der passer bedst til dig.

Den internationale sammenslutning for kennelklubber, FCI, har delt hunderacer op i følgende 10 officielle grupper:

Hunderacer gruppe 1:
Hyrde- og kvæghunde

Disse hunderacer blev oprindeligt brugt til hyrdning og bevogtning af får og kvæg. Flere af disse hunderacer bruges i dag som arbejdshunde i politiet, men de er samtidig populære kæledyr.

Eksempler på hunderacer:

Schæfer
Border Collie
Kelpie
Old English Sheepdog

I denne gruppe finder du aktive arbejdshunde, som stiller store krav til aktivering. Så hvis du ønsker en hund fra denne gruppe, skal du være indstillet og forberedt på, at hunden bør aktiveres med hundetræning, eksempelvis i form af udholdenhed, hyrdning, lydighed, sporing, søgninger eller Rally Lydighed.

Hunderacer gruppe 2:
Schnauzer, Pinscher, Molosser og Sennenhunde

I denne gruppe hunderacer finder du alt fra den lille Affenpinscher til den utroligt vellidte Grand Danois. De fleste af hunderacerne bruges stadig som vagt- og hyrdehunde. Hunde og hvalpe fra denne hunderace gruppe byder også på kvæg- og gårdhunde, hvoraf nogle i dag er populære som brugshunde.

Eksempler på hunderacer:

Affenpinscher
Boxer
Grand Danois
Mastiff
Sankt Bernhardshund
Riesenschnauzer
Rottweiler

Blandt disse hunderacer finder du store og trygge hunde. Du bør dog vurdere, hvad du vil bruge din store hund eller hvalp til, da hunde i disse hunderacer har behov for store mængder aktivering, eksempelvis smidighedstræning, lydighed, sporing, søgning, beskyttelsestræning samt IPO (konkurrencesport for hund og fører i sporing, lydighed og forsvarsarbejde).

Hunderacer gruppe 3:
Terrier

De fleste af Terrier-racerne kommer fra Storbritannien, og hundene er især fremavlet for at jage og dræbe mindre byttedyr som rotter og ræve. Terriere er desuden udmærkede familie- og gårdhunde. Terriere kan opdeles i flere kategorier, herunder jagthunde, kamphunde samt ægte og uægte terriere.

Eksempler på hunderacer:

Jack Russel Terrier
Irsk Terrier
Fox Terrier
Skotsk Terrier

Terriere er en modig og kvik hunderace, som gerne finder på noget sjovt. De er derfor gode som familiehunde og vil gerne holdes aktive, så at have en terrier stiller krav til aktivering.

Hunderacer gruppe 4:
Gravhunde

Gravhunden er en hunderace som oprindeligt stammer fra Tyskland, og hunderacen er særlig kendt som en af de mest alsidige og anvendelige jagthunderacer. Denne hunderaces kendetegn og form blev fremavlet i 1940’erne, da behovet for små, stillegående jagthunde opstod. Gravhunden har siden udviklet sig til at være en populær rådyrspecialist.

Eksempler på hunderacer:

Korthåret Gravhund
Ruhåret Gravhund
Dværg Gravhund
Miniaturegravhund

Gravhunde er ofte venlige, modige og udholdende hunde. Det er en sund hunderace og kan blive meget gamle. De kan dog kræve nogen grad af aktivering, da gravhunden af natur er en aktiv hunderace.

Hunderacer gruppe 5:
Spidshunde

I denne hunderace gruppe findes bl.a. Norsk Elghund samt de nordiske jagthunde, som i nogen udstrækning bruges til at jage bjørne, elge og ryper. Denne hunderace gruppe byder desuden på såkaldte primitive hunderacer.

Eksempler på hunderacer:

Norsk Elghund
Jämthund
Grøndlandshund
Siberian Husky

I hunderace gruppen findes alt fra jagthunde til store og små selskabshunde samt slædehunde. Så hvis du holder dig af at opholde dig i skove og på marker, kan en hund fra denne hunderace, eksempelvis en Siberian Husky være et godt valg for dig.

Hunderacer gruppe 6:
Drivende jagthunde og schweisshunde

I denne hunderace gruppe finder du først og fremmest jagthunde, samt et mindre antal søge- og sporhunde. De fleste hunde i denne hunderace gruppe er dog udprægede jagthunde og bruges, afhængigt af størrelse, bl.a. til fuglejagt, småvildtjagt og storvildtjagt. Med jagthunde menes løse hunde, som driver vildtet mod skytten.

Eksempler på hunderacer:

Beagle
Dalmatiner
Blodhund
Støver
Drever
Odderhund

Dalmatinere og Rhodesian Ridgeback er populære selskabshunde, men der findes også mange gode jagthunde i denne gruppe.

Hunderacer gruppe 7:
Stående jagthunde

I denne hunderace gruppe finder du engelske og kontinentale, stående jagthunde, som søger efter fuglelugte i luften og markerer for jægeren, hvor fuglen er. De fleste hunderacer i denne gruppe bruges stadig til fuglejagt, men mange af dem er også populære selskabshunde.

Eksempler på hunderacer:

Engelsk Setter
Gordon Setter
Irsk Setter
Pointer

Overordnet set er disse hunderacer aktive, og de elsker at bevæge sig året rundt. Hundene er venlige og kan lide at behage deres ejere. Vær dog opmærksom på, at disse hunderacer har et udpræget jagtinstinkt, som kan være vanskeligt at fjerne, hvis man bare skal bruge dem som selskabshunde.

Hunderacer gruppe 8:
Apporterende jagthunde

Denne hunderace gruppe består i hovedsageligt stødende jagthunde, som søger i jordbunden og støder fuglene op for jægeren. Apporterende hunde søger og apporterer dødt eller skadet småvildt i vand og på land. Disse hunderacer er gode sporingshunde.

Eksempler på hunderacer:

Cocker Spaniel
Golden Retriever
Labrador Retriever
Vandhunde

De mest udbredte hunderacer findes i denne gruppe. Hvis du ønsker en god og lydig hund, finder du den her.

Hunderacer gruppe 9:
Selskabshunde

Hunderacerne i denne hunderace gruppe er fortrinsvis fremavlet til at være godt selskab og har sine oprindelser fra vidt forskellige steder. Fælles for hundene i denne hunderace gruppe er, dog med enkelte undtagelser, at de er korte i statur og gør sig som fremragende selskabshunde.

Eksempler på hunderacer:

Boston Terrier
Chihuahua
Fransk Bulldog
Malteser
Tibetansk Spaniel

Disse hunderacer er herlige at tilbringe tid med og passer godt ind i både by og land. Det er dog værd at tage med i dine overvejelser, at disse hunderacer i udgangspunktet kræver meget pelspleje. Selskabshunde har også godt af aktivering, og mange af hunderacerne egner sig godt til smidighedstræning og lydighed.

Hunderacer gruppe 10:
Mynder

Dette er en forholdsvis homogen hunderace gruppe, der omfatter forskellige variationer af hurtige jagthunde. Mynden blev oprindeligt brugt til jagt, hvor hunden, alene eller i flok, jog byttet ned, men i dag bruges hunderacen mest som selskabshund, mens nogle bruges til hundevæddeløb.

Eksempler på hunderacer:

Afghansk Mynde
Greyhound
Irsk Ulvehund
Whippet

De fleste af hunderacerne i denne hunderace gruppe er rolige og venlige indehunde, og de er meget ofte tilfredse med daglige gåture. Du bør dog sørge for at få en hund i denne hunderace gruppe til at få løbet igennem et par gange om ugen og gerne sammen med tilsvarende hunderacer. Da mange af hundene i denne gruppe oprindeligt er blevet brugt til jagt, er det vigtigt, at denne hunderace lærer god og grundlæggende lydighed.

Kilde: Dansk Kennel Klub, If forsikring og Den internationale sammenslutning for kennelklubber

 

Se andre vejledninger om hunde

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Venligst skriv bogstaverne i boksen nedenunder

Please type the characters of this captcha image in the input box