Inden køb af hamster

hamster
Print Friendly, PDF & Email
Inden køb af hamster
5 (100%) 3 votes

Overvejelser før køb af hamster

 

En hamster er et skøn dyr. Den er både sjov at se på og lege med, samt billigere i foder og nemme at passe, men man skal ikke køb en hamster for sjov eller fordi den er nem. Hamsteren kræver opmærksomhed og pleje for at trives. Ved køb af hamster, påtager man skal ansvaret for et levende væsen, og man skal have lyst og tid til at have det lille væsen i huset. Hamstere kan typisk leve i op til 2-3 år, og man skal være indstillet på at tage sig af dem i denne tid.

Derfor, er der en række spørgsmål, som man bør stille sig selv, inden køb af hamster. Har man et egnet sted at anbringe hamsteren? Er der nogen der kan passe dyret når man skal på ferie? Er du klar over at en hamster støver? Er du sikker på ingen i familien har allergi? Og ved du at hamsteren kan være vågen om natten, når du prøver at sove?

Anskaffelsen af en hamster skal helst være velovervejet og ikke være en pludselig indskydelse. Derfor er det en meget dårlig idé at forære nogen en hamster i gave.

 

Hvad skal man være opmærksom på inden køb af hamster?

Hamstere gider ikke kæle og konstant bæres rundt.
Hamstere er natdyr så de vil pusle rundt og larme om natten når du prøver at sove.
Hamstere kan finde på at gnave i ting såsom stof, træ og plastik. Både når den er i sit bur, men også når den er på udflugt i værelset.
Hamstere sover som sagt det meste af dagen så du vil ikke kunne tage den op præcis når du har lyst. Det er utrolig stressende for en hamster at blive vækket konstant for at blive taget op.
Omkostningerne ved dyret er ikke så store.
Buret fylder ikke særlig meget.
Foderet er meget billigt og de er alt andet end kræsne.
De er nemme at passe og sjove at lege med og iagttage.
De sviner ikke.

 

Valg af hamster

De hamstere som man oftest finder i en dyrehandel er guldhamsteren og vinterhvid dværghamster. De er begge nemme at gøre tamme(guldhamsterunger kan dog være lidt sprælske, lige når de fravænnes, men det går over igen).

Guldhamstere lever alene i naturen og er kun sammen med andre hamstere, når de skal parre sig, så derfor er det en god ide, hvis man køber en guldhamster, at den har mulighed for at være alene.

De fleste dværghamsterarter er sociale i naturen og skal derfor holdes i par eller små grupper.

De mere sjældne hamsterarter kinesisk- og roborovskis dværghamstere er ikke særlig velegnet som kæledyr, men holdes mest så man kan studere deres adfærd.

Man skal desuden vælge mellem at anskaffe en han eller en hun. Hanner er måske en anelse mere rolige og nemmere at få tamme, mens hunner er lidt mere nysgerrige og aktive. Ellers er der ingen væsentlige forskelle ved at vælge et bestemt køn.

To dyr af samme køn vil indimellem enes, men hvis man forsøger dette, skal man være meget opmærksom på om de kommer op at slås, eller om de stresser hinanden. Man skal være parat til at skille dem ad, hvis de gør, og så holde dem separat resten af deres liv.

Holder man hamstere i par eller grupper af samme køn, undgår man problemer med at få afsat alle de unger, et par med et eksemplar af hvert køn vil producere. I forbindelse med at sætte dyrene sammen er det vigtigt at give dem fred og ro, samtidig med at man observerer dem for at se, om de nu kan enes.

 

En hamster skal have et velegnet bur

En hamster skal først og fremmest have et bur at leve i. Det kan købes hos de fleste dyrehandler og sikkert også det sted, man køber sin hamster, hvis det er hos en dyrehandel.

Buret skal stå et egnet sted for at hamsteren kan trives. Et køkken er f.eks. ikke egnet, fordi det ofte er fyldt af mados eller træk. Stiller du buret i soveværelset, skal du være forberedt på at hamsteren rumsterer rundt om natten og måske vækker dig. En røgfyldt stue er heller ikke egnet. Hamstere har en meget god hørelse, og derfor skal du ikke stille dem nær højttalere eller radioer, for hamstere bryder sig ikke om støj. De har en bedre hørelse end os mennesker, og kan høre lyde, som vi mennesker slet ikke hører, f.eks. hyletonen fra en computerskærm. Stil derfor buret i et værelse, hvor der er ro omkring det.

Holdes en hamster i for kold rumtemperatur, kan den gå i hi. For at modvirke dette skal man hæve rummets temperatur og evt. varme hamsterens krop i hænderne.

Buret bør ikke stå på gulvet, da her ofte er træk, men oppe i højde. Stiller du buret på gulvet, kan hamsteren let blive skræmt når du kommer hen til den. Rovfugle kommer jo oppefra, og den kan opfatte dig som en sådan. Direkte sollys kan slå hamsteren ihjel, så sæt den ikke i vindueskarmen.

Et bur til en hamster skal være minimum 75 x 35 cm og 35 cm i højden. Jo mere plads, jo bedre, især hvis man har flere hamstere. Brug et tykt lag spåner som bundlag, f.eks. høvlspåner og halm/hø. Hamsteren har brug for noget at gnave i, så det er vigtigt, at man giver den nogle friske frugtgrene en gang imellem.

I buret skal hamsteren have en hule. Man kan give den et sovehus lavet af f.eks. træ, ler eller keramik. Pap eller plastik duer ikke, da hamsteren gnaver igennem det.

 

Foder til en hamster

Det er vigtigt, at hamsteren altid har adgang til frisk mad, da et så lille dyr meget hurtigt kan svækkes af sult. Hamsteren skal desuden altid have fri adgang til frisk drikkevand (skiftes dagligt), helst i en drikkeflaske.

Som grundfoder til hamsteren kan man benytte færdigblandet hamsterfoder fra en dyrehandel. Det skal være foder, der er blandet specielt til hamstere, og det anbefales ikke at købe foder i plastikposer.

Man kan tilbyde hamsteren lidt frugt og grønt, f.eks. mælkebøtter, frugtblade og frugtgrene med knopper. Vær dog opmærksom på, at det ikke indeholder stoffer, som kan være skadelige for hamsteren, og det må ikke være sprøjtet. Giv frugt og grønt i små mængder, da en hamster har tendens til at lave et forråd af evt. overskydende mad, og netop frugt og grønt fordærves hurtigt.

En hamster kan desuden spise små insekter og larver. Melorme, græshopper o.l. kan købes, men man kan også selv finde insekter, larver og regnorme, som kan gives til hamsteren.
Et par gange om ugen ville hamsteren elske en lille bid rå kalvelever eller hakket okse- og kalvekød. Giv den f.eks. et lille stykke, hvis der alligevel er okse- eller kalvekød i huset.
Som godbidder til en hamster, kan du med fordel købe nødder, grankogler, rosiner, jordnødder og lignende – dog ikke saltede jordnødder!

 

Rengøring og pasning

Du skal hver dag fjerne evt. overskydende foder, og frisk vand skal fyldes i drikkeflasken. Du behøver dog ikke nødvendigvis fjerne den færdige hamsterblanding hver dag, da den godt kan holde sig frisk længere.

En hamster er et meget renligt dyr, og den lægger altid sin afføring i et bestemt hjørne i buret. Det er derfor meget nemt et par gange om ugen at skifte dette hjørne.

En gang om ugen skal alt i buret skiftes, og der gives nyt bundmateriale. Lad dog lidt af hamsterens redemateriale blive, så den stadig føler sig hjemme i buret. En gang imellem skal alle ting i buret og selve buret vaskes af – brug kun varmt vand uden sæbe.

En hamster er et meget aktivt dyr, der elsker at lave noget, og det er derfor vigtigt med aktivering, så den har noget at beskæftige sig med. Man kan købe meget slags legetøj til en hamster i en dyrehandel, men det er altid mere spændende med ting fra naturen.

En hamster skal desuden have motion, f.eks. ved hjælp af et løbehjul. Løbehjulet skal være med fast bund, ikke tremmer, da hamsteren ellers kan beskadige sine ben, og pelsen kan sidde i klemme, hvis det drejer sig om en langhåret guldhamster.

Det er desuden muligt at tage hamsteren ud på en løbetur eller i en sandkasse udendørs. Vær dog altid meget opmærksom med, at den ikke kan slippe væk – den kan smutte ud alle steder! Man kan evt. købe en løbegård hos dyrehandleren, så man har styr på, hvor hamsteren er, så det f.eks. ikke risikerer at komme til skade.

 

Håndtering af en hamster

En hamster er et lille dyr, men et kvikt dyr, og det skal håndteres korrekt.

I starten skal hamsteren lige vænne sig til din lugt, og det er derfor en god die at man stille og roligt tilbyder den godbidder med hånden.

Løft hamsteren forsigtigt med den ene hånd, og brug den anden hånd som støtte under hamsteren. Pas på med at lade hamsteren stå/sidde på hånden uden støtte, man bør i stedet forme en skål med hænderne, når man har den oppe. Hvis den bliver bange, kan den falde/springe ned og komme slemt til skade.

Løft ikke hamsteren rundt om maven. Lad vær med at kramme/klemme den med hånden. Hvis det gør ondt på den, eller den bliver bange, vil den forsvare sig ved at bide og prøve at flygte.

 

Held og lykke med dit lille nye familiemedlem!

 

Kilde: Dansk Hamster Forening

 

Se andre vejledninger om gnavere

Udvalgte bruger annoncer lige nu