kanin gnaver

Nyttige oplysninger inden køb af kanin

 

En kanin er et populær kæledyr, og en kanin virker måske som en let løsning, men mange nye kaninejere erfarer (desværre først efter anskaffelse) at kaniner kræver plads, tid og penge – det skal man være opmærksom på, inden man køber en kanin. En kanin er et intelligent og socialt dyr, som har brug for opmærksomhed og selskab, lige som der må påregnes udgifter til bl.a. hø, foder, grøntsager, legetøj, neutralisering og dyrelægeregninger. Desuden bør kaniner aldrig holdes alene, så det kræver, at der er plads til flere kaniner.

Derfor, inden du anskaffer dig en kanin, spørg dig selv en ekstra gang om en kanin virkelig er det rigtige kæledyr for dig og din familie?

Lidt om kaniner

Kaniner er lagomorfer (Lagomorpha) tilhørende familien Leporidae, der omfatter ca. 60 arter af kaniner, harer og pibeharer/pikas.

Kaniner er typisk 34-50 cm lange plus halen på 4-8 cm, og vægten er ca. 1-2,5 kg, afhængigt af racen. De store racer kan dog være langt større, og der også findes mindre racer. Fremavlede racer inkluderer (dværg)vædder, angora, løvehoved, hermelin, hollænder og rex. Kaniner kan blive over 12 år, så anskaffer du dig en kanin, har du ansvaret for den de næste mange år – og så efter dine børn er flyttet fra reden. Først og fremmest: kaniner skal være mindst 8 uger (helst 9-10 uger) inden de formidles til nyt hjem.

Kaniner kræver plads

En kanin har brug for god plads for at trives. Kaniner er aktive dyr og skal have mulighed for at bevæge sig. Der er fundet beviselig sammenhæng mellem små bure og smertefulde lidelser som deforme rygsøjler eller pododermatitis (hudsygdom og muskel-skeletlidelse). Dyrenes Beskyttelse anbefaler at en kanin har mindst 9 m2 at bevæge sig på hele tiden, og hvis du har flere kaniner (hvilket vi anbefaler), skal du naturligvis øge arealet.

Du kan læse mere om indendørs og udendørs bure til kaniner her.

Hvis du ikke har mulighed for at tilbyde din kanin tilstrækkelig med plads, har du desværre heller ikke mulighed for at give din kanin et godt liv.

Et alternativ, hvis man eksempelvis ikke har mulighed for at bygge et stort udendørs anlæg, er at holde kaniner fritgående indendørs som såkaldte “huskaniner”. I dette tilfælde bør et bur kun benyttes som et sted, hvor kaninen kan skjule, hvile og beskytte sig og ikke til permanent husning. Holdes kaniner fritgående indendørs, er det vigtigt at sikre hjemmet, så de ikke kan komme til skade eller fastklemmes.

Fra naturens side har kaniner et behov for at gnave, og indendørs kan de finde på at gnave i ledninger og giftige planter, så fjern disse, når kaninen løber frit indendørs, og giv dem rigeligt andet at gnave i (friske grene, hø). En kanin gnaver sjældent i møbler, planter og ledninger, hvis den har rigeligt friske grene at gnave i.

Kaniner har brug for selskab

Kaniner er fra naturens side meget sociale dyr og man bør derfor altid minimum have to kaniner til at gå sammen, men gerne flere i en harmonisk gruppe. Selv hvis du tilbringer meget tid med din kanin, vil den alligevel savne en artsfælle. Mange undersøgelser viser, at en anden kanins selskab øger din kanins trivsel, giver den et lavere stressniveau, gør den mere afslappet og mindre tilbøjelig til at blive syg.

Kaniner er dog samtidigt territoriale dyr og har de ikke nok plads, når flere går sammen, kan det resultere i mistrivsel, stress og slåskampe. Jo mindre plads en kanin har, jo mere territorial vil den blive. Nøglen til en harmonisk gruppe af kaniner er at tilbyde dem den nødvendige plads. Neutralisering hjælper også.

Man skal dog være opmærksom på at kaniner vil være kønsmodne allerede fra 3 måneders alderen, så hvis du sætter en han og hun sammen (som ikke skal bruges til avl) bør du neutralisere kaninen. Hanner kan kastreres i 3-5-måneders-alderen, og hunner kan steriliseres som ca. 4 måneder gamle og/eller ved en vægt på ca. 1 kg.

Håndtering af kaniner

Kaniner er fra naturens side et byttedyr, og de vil derfor som udgangspunkt være bange for at blive løftet, især hvis det sker oppefra. Man bør derfor ikke unødigt løfte eller bære rundt på en kanin. Håndteres en kanin for ofte, kan en ellers tam kanin begynde at bide fra sig i forsvar eller bliver håndsky. Det hænder dog, at man kan blive nødt til at bringe kaninen fra A til B, og i de situationer, er det vigtigt at vide hvordan man bør løfte og bære en kanin. Tamme kaniner løftes med en hånd under brystet, mens den anden hånd støtter under bagpartiet. Du bør aldrig løfte en kanin i nakkeskindet. Du skal altid håndtere kaninen roligt, også når de sættes ned.

Fodring af kaniner

Det er meget vigtigt for kaninens trivsel, at den får korrekt kost. Kaninens tarmsystem er følsomt, og derfor er det vigtigt at være forsigtig med fodringen og tilpasse den efter din kanins individuelle behov. Som udgangspunkt behøver en kanin ikke have andet end masser af græs, hø, friske grene, friske grøntsager og måske nogle foderpiller som supplement, hvis du ikke er sikker på, at din kanin får nok grønt. Man skal aldrig kun fodre med kaninpiller.

Kaniner skal fodres dagligt med frisk hø i god kvalitet og usprøjtet, vasket grønt som eksempelvis kinakål, bladselleri, rucola, bredbladet persille, spinat, broccoli, græs, mælkebøtteblade, kløver, skvalderkål, hønsetarm og andre spiselige ukrudtsplanter. Der kan suppleres med rodfrugter, f.eks. gulerødder og pastinak, men kun i små mængder et par gange om ugen. Sukkerindholdet i frugt er generelt ofte for højt og fiberindholdet for lavt. Frisk foder og drikkevand skal gives dagligt og altid være tilgængeligt.

Du kan læse mere om foder til kaniner her

Aktivering af kaniner

Kaniner er aktive, legesyge og nysgerrige dyr som har brug for daglig stimulering og aktivering for at trives. Kaniner har brug for aktiviteter, der holder både krop og hoved i form, eksempelvis ved at give noget som den kan kravle på og under, hoppe omkring, grave i og bide i. I naturen bruger kaniner mange timer i døgnet på at søge føde, og foderet bør placeres forskellige steder i anlægget, så de aktiveres med at lede efter det. En kanin, som keder sig, bliver stresset og destruktiv.

Legetøj er en nødvendighed på samme måde som korrekt foder og vand. Det kan dog være svært at finde noget legetøj, som din kanin vil bryde sig om, da kaniner kan være forskellige med hvad de foretrækker, men ved at holde øje med din kanin, kan du få et indtryk af, hvilken type legetøj, den har brug for og lyst til. Kan den lide at gemme sig? Kan den lide at kravle op på borde og stole? Graver den i tæpper? Løber den op og ned af trapperne? Elsker den at flytte rundt med ting?

Gode råd

 

1. Kaniner er fra naturens side sociale dyr og skal holdes i flok. Det anbefales derfor altid at man køber mindst to sammen.

 

2. Man bør kun sættes en han og hun sammen, hvis hannen er kastreret. Allerede fra en kanin er tre måneder vil den være købsmoden og der er en risiko for at flere hanner sammen kan medføre slåskampe. Ønsker du ikke en avlskanin, anbefales det at neutralisere kaninen, inden eller kort efter de er blevet kønsmodne.

 

3. Det er vigtigt med gode pladsforhold. Kaniner kan lide at bevæge sig. Kaninen skal enten være fritgående hele tiden eller have et stort bur til de tidspunkter, hvor du ikke er hjemme og den skal være i bur. Mange har deres kaniner fritgående indenfor, hvilket varmt kan anbefales. Det anbefales også at skabe skjulesteder, så kaninen har mulighed for at have et trygt sted med ro.

 

4. Kaniner skal fodres hver dag med kaninfoder og en varieret kost af grønt (f.eks. græs, mælkebøtter, gulerødder, salat, o. lignende). Mange kaniner kan godt lide at gnave i en æblegren. Kaniner skal desuden altid have adgang til vand. Hver dag skal der fjernes foderrester fra buret.

 

5. Mindst en gang om ugen skal buret renses helt i bund, og der skal lægges nyt hø og savsmuld.

 

6. Sørg for at giv kaninen rigeligt med muligheder for stimulering og aktivering. Undgå for at bære og løfte for meget på kaninen.

 

Har du læst ovenstående råd – og ønsker du stadig en kanin – får du en sjov, trofast ven de næste mange år med stor personlighed og vilje, som du kan tilbyde et trygt liv under de betingelser, som er bedst for dit lille nye familiemedlem.

 

Kilde: Dyrenes Beskyttelse og Kaninhåndbogen

 

Se andre vejledninger om kaniner




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER