Overvejelser inden køb af killing og kat

kitten-793652_640
Overvejelser inden køb af killing og kat
4.7 (94%) 10 votes

 

Overvejelser inden køb af killing og kat

 

Katte er meget selvstændige dyr, og det kræver nogle overvejelser, inden man anskaffer sig en kat, da de kræver en del af deres ejer.

 

Det praktiske

For det første skal det fastslås, at killinger ifølge Dyreværnsloven skal være 12 uger, når de tages fra moderen. Der er en grund til, at man lovpligtigt har fastsat denne alder, som det optimale tidspunkt for killingen at flytte hjemmefra, og det skal respekteres. Det hænger sammen med, hvornår killingen psykisk og socialt er klar til at stå på egne ben og undvære sin mor og sine søskende.

Katten knytter sig til sit hjemmemiljø, og man bør derfor ikke anskaffe sig en kat, hvis man flytter meget eller har en ustabil hverdag, da det kan stresse katten og give adfærdsproblemer.

 

Økonomi

Det koster penge at have en kat, f.eks. udgifter til foder, kattegrus, kattebakker, legetøj, kradsetræ, det årlige dyrlægecheck, uforudsete dyrlægebesøg, vaccinationer m.m. Det er derfor vores anbefaling at man inden anskaffelse af en kat lægger et budget for hvordan det privatøkonomisk kan hænge sammen.

I den forbindelse kan man også med fordel se på hvor killingen er vokset op. Du kan evt. besøge flere opdrættere og se på forholdene. Det kan blive en dyr fornøjelse at købe en killing med sygdomme, og nogle sygdomme kan først vise sig senere efter købet. Hvis du skulle komme til et sted, hvor du kun ser entreen, løbegården el.lign., så tak “nej tak” – du ved aldrig, hvad du får med hjem fra sådan et sted.

 

Neutralisering og mærkning

Ønsker man ikke at avle på katten, kan det stærkt anbefales at man lader sin kat neutralisere, når katten er ca. 5-6 mdr. gammel. Neutraliseringen bevirker, at katten ikke er i stand til at bidrage til overproduktionen af killinger, der ikke er hjem til, samt mindsker risikoen for diverse overførte sygdomme, udbredte slagsmål samt strejfen fra hjemmet. Man bør også neutralisere katte, der udelukkende bor indendørs, da disse kan blive voldsomt stressede af deres drifter samt sprede ildelugtende urin i hjemmet.

Ved samme lejlighed kan man med fordel få katten mærket og registreret, hvis den skulle løbe væk.

 

Nødvendigt udstyr

En kattebakke og strøelse beregnet til kat er en nødvendighed, for at katten har et sted at gå på toilet. Det er vigtigt at kattebakken ikke står i nærheden af kattens mad og vand, da katte er meget renlige dyr og ikke bryder sig om at spise og besørge samme sted.

Et kradsebræt er essentielt for en kat, så den kan sprede sine duftstoffer og hvæsse sine kløer. Katten skal kunne strække sig i sin fulde længde på kradsebrættet.

Man skal også anskaffe sig noget foder – både tørkost og vådkost – da katten har brug for begge dele for at få systemet til at fungere optimalt. Der er foder specielt til killinger. Katten skal hele tiden have adgang til frisk vand. Katte, der udelukkende holdes indendørs, bør have adgang til kattegræs for at vedligeholde fordøjelsen og få folinsyre.

Endelig skal man købe legetøj beregnet til en kat, så katten har mulighed for at blive aktiveret og bruge sine sanser på det som katten er bygget til – jagt. Små bolde, drillepinde, tøjmus og mindre bamser er som regel et hit som de fleste katte. Aktivitetslegetøj som en foderbold, hvor katten skal bruge kløgt og kræfter på at skaffe sin mad, er et godt værktøj, når den er alene hjemme. Det kan også være en ide at gå en tur med sin kat i sele ca. 30 min dagligt, da dette også giver god stimuli og motion.

Har man en travl hverdag, kan man overveje muligheden for at anskaffe sig to katte. Det er en gammel men udbredt misforståelse, at katte ikke er sociale dyr. Katte lever gerne flere individer sammen i naturen, hvis det er til deres fordel. Så man kan roligt vælge at holde to katte sammen, som kan aktivere hinanden. Det anbefales at vælge to katte, som matcher hinanden alders- og sindsmæssigt. Kønsmodne katte bør begge neutraliseres for at undgå territoriekampe og uønskede killinger.

 

Er du i tvivl?
Er du i tvivl, så gå hjem og tænk. Søg råd og overvej situationen endnu en gang. Du skal kunne leve godt sammen med katteb i 14-16 år. Vær opmærksom på, at der ikke findes en generel fortrydelsesret.

 

Se andre vejledninger om katte

Udvalgte bruger annoncer lige nu