Hvad spiser en kanin?
Der er desværre mange som anskaffer sig en kanin uden rigtig at sætte sig ind i, hvilket foder som den skal have eller hvilken sammensætning. Mange fodrer kun en gang om dagen, selvom f.eks. hunner med unger ofte har brug for at få fyldt vand op 2 gange dagligt.
Det er meget vigtigt for kaninens trivsel, at den får korrekt kost. Foderet, som du tilbyder din kanin, skal være i en god kvalitet med de rigtige vitaminer og friskt. Udover foder, skal du huske at skifte vand hos kaninen hver dag.
Græs
Kaninens mest naturlige foder er græs. Græs indeholder masser af vitaminer, mineraler og fibre som er godt for din kanin.
Proteinindholdet i græs kan variere fra 0,3 % i modent græs til 3 % i nyt græs. Et højt proteinindhold betyder at fiberindholdet er tilsvarende lavere. Et højt indhold af fibre er vigtigt for kaninen, som har brug for fibrene til at bevare en god tarm- og mavefunktion og til at slibe tænderne. Indholdet af vandopløselige kulhydrater ligger på 20-30 %. Ungt græs indeholder højere indhold af kulhydrater, mens modent græs har et lavere indhold.
Ideelt set bør din kanin havde adgang til at græsse et par timer hver dag, men hvis din kanin ikke har adgang til en have, så kan du plukke græs til den. Du må dog ikke give græsrester fra plæneklipperen, da dens specielle skæring får græsset til at gære med det samme.
Kan det være svært at finde frisk græs hver dag, kan hø være et alternativ.
Hø og halm
Hø er tørret græs. En kanin bør have rigeligt med hø, specielt hvis kaninen ikke dagligt har adgang til en have eller frisk græs, men vær opmærksom på ikke at servere muggent hø, som er gift for kaninen, eller støvet hø som kan give infektioner og irritationer, så brug god tid på at vælge det rigtige hø til din kanin.
Godt hø er grønt, lugter sødt og må ikke være støvet. Hø som er meget brunt vil have et højt indhold af fibre, men ikke så mange næringsstoffer.
Halm har en væsentligt lavere næringsværdi end hø og kan derfor ikke anvendes som erstatning for hverken græs eller hø. Halm er dog fantastisk til isolering og strøelse hos udekaniner, som er nødvendigt for at de kan holde sig varme om vinteren.
Din kanin må gerne spise halm, men det skal ikke være på bekostning af græs eller hø.
Kaninpiller
Hos specialbutikker, foderstoffer og detailhandlere kan man købe foderblandinger, der er velegnet til din kanin, da de indeholder alle de vitaminer som kaninen har brug for.
Foderblandingerne er et fuldfoder og mængden bør afpasses, så kaninen har ædt op et par timer efter fodring, ellers får den for meget. Spørg evt. avleren om den normale daglige pillemængde for racen. En tommelfingerregel er dog at en voksen dværgvædder skal have ca. 45 gram piller pr. dag, mens en belgisk kæmpe skal have ca. 200 gram piller pr. dag som en almindelig mængde.
Grønt
Kaninen kan langt hen ad vejen leve af græs, hø og kaninpiller, men en alsidig kost er sund for din kanin og dens fordøjelse, så derfor bør man supplere kaninpiller med frisk grønt, f.eks. fra udyrkede områder eller køkkenhaven.
I udyrkede områder kan man finde blade og blomster af mælkebøtte, vejbred, røllike, kulsukker, bynke, kløver, skvalderkål samt græs af forskellige slags. Du bør dog kun samle planter som du kender, evt. se billeder af de forskellige planter.
Visse planter er giftige for din kanin, f.eks. hundepersille, tidløs, skarntyde, galnebær, sort natskygge, vår brandbæger, guldregn og taksvækster. Stol ikke på, at din kanin selv holder sig fra planter som er giftige for den – så sæt dig grundigt ind i hvordan de ser ud og undlad at fodre med dem.
Pas desuden på med at plukke grønt lige op ad trafikerede veje og vær sikker på, at det ikke er sprøjtet med gift.
I køkkenhaven findes også meget grønt, som kan være sundt for din kanin. Du kan f.eks. fodre din kanin med gulerødder, gulerodstop, rødbedetop, grønærtebælge og selve ærteplanten, bladbeder, solsikkeblade og -stængler, rosenkål, blomkål og broccoli. Kaniner har også godt af salat, kinakål, hvidkål, spidskål og specielt grønkål er meget sundt, men meget stærk, så kun i små mængder.
Særligt sundt for kaninen er desuden forskellige slags krydderurter, f.eks. persille, salvie, kommen, hjulkrone, bjergmynte, dild, løvstikke og mange andre. Pærer og æbler spises med stor fornøjelse af kaninen. Det samme gør grene fra frugtbuske og frugttræer. Ved frugttræer bør ikke fodres med grene fra træer med stenfrugt (blommer, kirsebær etc.), da disse indeholder blåsyre. Blade og grene fra birk, ask, fyr, elm, poppel, gran, gyvel og sargensæble er også godt foder.
Kilder: Dansk Kaninavlerforening og Kaninhåndbogen
Se andre vejledninger om kaniner