Sygdomme hos marsvin

marsvin
Print Friendly, PDF & Email
Sygdomme hos marsvin
5 (100%) 1 vote

Sygdomme hos marsvin

Marsvinet er et byttedyr og derfor skjuler det sine svagheder meget længe, så mange marsvin desværre kommer alt for sent til dyrlægen. Det første tegn på sygdom er ofte at marsvinet spiser lidt mindre – det kan være umåleligt lidt – derfor anbefaler vi altid at man hele tiden er opmærksom på marsvinets vægt og eventuelt vejer det en gang ugentligt.

Andre almindelige sygdomstegn hos marsvin kan være:

  • nedsat appetit
  • vægttab
  • ændring i aktivitetsniveau
  • øget eller nedsat drikkelyst
  • afføringen og urinens udseende
  • adfærd
  • pelsen – skal være blank og tæt.
  • Kløe og skæl
  • hoste eller nysen
  • hævelser eller knuder

Øjensygdomme (grå stær) hos marsvin

Grå stær er en uklarhed i øjets linse som forhindrer lysets passage gennem linsen og bagud til nethinden. I nogle tilfælde sker udviklingen så langsomt at marsvinet aldrig får synsbesvær. I andre tilfælde udvikler det sig meget hurtigt, og linsen bliver totalt uklar og mælkehvid. Dette medfører blindhed på de angrebne øjne. Grå stær forårsager ingen smerte for marsvinet, og diagnosen stilles derfor ikke før marsvinets syn er så dårligt, at det ændrer adfærd, eller man kan se den grå stær med det blotte øje. Grå stær kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt i marsvinets liv. Grå stær kan komme fra mange forhold, eksempelvis kraftig vold mod øjet, infektioner, forgiftninger, diabetes eller være medfødt. Aldersbetinget grå stær ses hyppigt hos marsvin.

Skørbug (C-vitaminmangel) hos marsvin

Marsvinet kan ligesom mennesket ikke selv producere sit C-vitamin og er derfor afhængig af at få det tilført igennem føden. Mangel på C-vitamin i kosten giver skørbug. Symptomerne er dårlig appetit, hævede, ømme led og ribben, modvilje mod at røre sig, dårlig udvikling af ben og tænder, spontane blødninger især fra tandkødet, men også i led og muskulatur og kan være dødelig, især for hurtigt voksende unger samt drægtige hunner. De fleste af disse tilfælde ses om vinteren, hvor der ikke gives friskt grønt. C-vitamin kan købes på dråber, som man kan komme direkte på marsvinets foder, f.eks. på et salatblad. Et marsvin har brug for 10mg C-vitamin om dagen. Dyret skal behandles hurtigst muligt med vitamintilskud (i maden, vandet eller som indsprøjtning) for at få symptomerne til at forsvinde.

Bare pletter hos marsvin

Bare pletter i pelsen er meget almindeligt hos marsvin. En af årsagerne kan være, at pelsen gnaves af. Nogle gange får marsvin den uvane at tygge i andre, underlegne marsvins pels. Hvis et enligt marsvin tygger i sin egen pels, kan det være tegn med, at der er for få fibre i kosten, eller at den er ensom og keder sig. Hårtab eller tynd pels ses også, og kan have mange forskellige årsager. Det er ganske normalt hos hunner, der gentagne gange anvendes i avl, eller hos svage unger, der lige er vænnet fra. Visse hormonforstyrrelser, svampesygdomme og parasitinfektioner kan også give anledning til hårtab.

Sellnick – marsvine skab

Sellnick eller marsvine skab kommer til udtryk som voldsom kløe, pelstab og vægttab hos marsvinet. Sellnick skyldes en skabmide, der graver sig ned i huden og lægger æg. I de tidlige stadier ses bloy moderat kløe i lysken, på brystet og halsen, pelstab og lidt skæl, inden det breder sig til hele kroppen, indtil marsvinet hverken kan sove eller spise. Marsvine skab skal behandles hos dyrlægen. Det er vigtigt at alle dyr i hjemmet behandles, også dem der ikke viser symptomer. Herudover skal bur og inventar rengøres og skoldes.

Tandproblemer hos marsvin

LÆS MERE OM DETTE HER

Hedeslag hos marsvin

Marsvin er meget følsomme over for hedeslag, især marsvin der er overvægtige eller har kraftig pels. Temperaturer over 30°, høj luftfugtighed (over 70%), mangel på skygge og ventilation, trængsel og andre ydre stressfaktorer kan være medvirkende til at udløse hedeslag. De mest almindelige symptomer på hedeslag er, at marsvinet trækker vejret med besvær, savler, er svagt og har modvilje mod at røre sig, får kramper og i værste fald besvimer og dør. Hvis man genkender symptomerne i tide, kan tilstanden behandles. Marsvinet skal oversprøjtes med koldt vand eller bades i koldt vand. Så snart man har givet førstehjælp, skal man tage til dyrlæge. Man kan forebygge hedeslag ved at sørge for godt med skygge og god ventilation. Sprøjt buret med koldt vand og/eller lad en ventilator blæse hen over en beholder med is i retning mod buret.

Trommesyge hos marsvin

Trommesyge skyldes en overvækst af luftproducerende bakterier og kan det medføre, at mave-tarm-motorikken aftager eller helt ophører med store smerter og død til følge for marsvinet.. Det første tegn på begyndende trommesyge er, at marsvinet har mindre afføring eller slet ikke har afføring, og at den ikke spiser lige så meget eller måske helt holder op med at spise. Marsvinet mister lysten til at røre sig og bliver irritabelt. Det kan komme hvis marsvinet fodres med alt for fiberfattig (= for lidt hø) og for fed (= for meget gnaverblanding, frugt, brød etc.) foder. Ved symptomer på trommesyge, skal dyrlægen opsøges hurtigst muligt. Man kan selv give 2 ml madolie i munden, da det kan dæmpe dannelsen af skum og dermed lette afgangen af luft. Blid mavemassage kan også hjælpe, indtil marsvinet kommer til dyrlæge.

Bylder og fodbylder hos marsvin

Bylder ses jævnligt hos marsvin og opstår ofte i forbindelse med at dyrene leger, kradser eller bider hinanden. Der findes dog en mere alvorlig byldeform der skyldes streptokokker og findes på halsen. Denne bakterie optages igennem munden og trænger herved ind i dyret. Har man mistanke om en byld på halsen af marsvinet, bør det isoleres for at undgå smittespredning til andre dyr.Man kan evt. kontakte dyrlæge for at få åbnet bylden. Fodbylder ses også, mest hos ældre og ofte overvægtige marsvin. Foden bliver hævet, svulmer op, og ligner en klumpfod. Fodbylder kan være vanskelige at behandle, men man kan prøve at åbne fodbylden, eventuelt desinficere og sæbebade foden. Vi anbefaler desuden at man kontakter dyrlæge for medicinsk behandling.

Tynd afføring og diarre hos marsvin

Diarré skyldes ofte et dårligt miljø i buret, eksempelvis hygiejne, fodring og andre stressfaktorer for marsvinet. Afføringen bliver klumpet og sætter sig ofte fast i endetarmregionen, hvilket giver hudirritation. Marsvinet har desuden nedsat appetit, og virker nedstemt og trives ikke optimalt. Behandlingen består i at give marsvinet et rent og tørt bur, og evt. en ændring af foderet.

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget.

Kilde: agria dyreforsikring, gulerodderne.dk, virum dyreklinik

 

Se andre vejledninger om marsvin

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu