Sygdomme hos kaniner

kanin parring avl fødsel unger
Print Friendly, PDF & Email
Sygdomme hos kaniner
5 (100%) 1 vote

Sygdomme hos kaniner

En kanin er et byttedyr, og kaninen er derfor ofte god til at skjule eventuelle sygdomme, så man desværre først opdager den, når det er for sent med behandling. Vi anbefaler derfor at man altid er opmærksom på sin kanin og om kaninen ændrer adfærd – det kunne også blot være gradvist over en periode.

Forvoksede tænder

Kaninens tænder vokser hele livet og har derfor behov for løbende at blive slidt. For lidt hø og græs betyder eksempelvis at kaninen tygger alt for lidt og på en forkert måde, og det bevirker, at tænderne får lov at vokse sig for lange. Når tandstillingen først er blevet forkert, kan det være svært at rette op på problemet. Forvoksede tænder kan give mundbetændelse, sår på læber eller tunge og manglende evne til at få fat i og spise maden. Almindelige symptomer på forvoksede tænder er besvær med at tygge og synke ordentligt, med dertil følgende vægttab. Din dyrlæge har specialinstrumenter, som kan skære tænderne af, hvis de vokser sig for lange. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bedøve kaninen. Hvis din kanin har problemer med tænderne, anbefaler vi at du taler med din dyrlæge om de forskellige behandlingsmuligheder og få hjælp til at vælge den bedste løsning.

Mangel på appetit hos kanin

Den mest almindelige årsag til manglende appetit er at kaninen får en kost, som indeholder for få fibre og for mange kalorier, der kan føre til fedme, fedtlever og dårlig motorik i mave-tarm-kanalen. Et andet almindeligt problem er tandproblemer. Forvoksede kindtænder med skarpe kanter kan eksempelvis give sår på tungen, og en byld ved tandroden kan få kaninen til at holde op med at spise på grund af smerter. Andre – og meget mere alvorlige, men heldigvis ikke almindelige – tilstande som kan medføre appetitløshed er livmoderbetændelse, bylder, luftvejsinfektion, mave-tarm-infektion, mellemørebetændelse, indtagelse af giftstoffer samt blære- eller nyrebetændelse. Manglende appetit, som varer mere end 2 døgn, bør altid få dig til at kontakte dyrlægen, også selv om din kanin ellers opfører sig helt normalt!

Tynd afføring og diarre hos kanin

Egentlig diarre hvor alt marsvinets afføring bliver flydende kræver øjeblikkelig dyrlæge, da det meget ofte er et symptom på en langt alvorligere sygdom. Det, som de fleste mennesker kalder diarré, er den tilstand, hvor kaninen indimellem kommer af med lidt blød, flydende eller grødagtig afføring. Den mest almindelige årsag til tynd afføring er mangel på fibre i kosten og fedme. Hvis man nedsætter mængden af kaninpiller, brød, frugt og andre fødevarer, der ikke er så sunde for kaniner, og i højere grad fodrer med græshø af god kvalitet i en periode på 1-3 måneder, kan man ofte løse problemet. Tal med din dyrlæge, hvis din kanin har dette problem, før du begynder at ændre dens kost.

Øreinfektioner og øreskab hos kanin

Kaninernes lange ører er meget udsatte for infektioner, fordi øregangen presses sammen og det medfører større risiko for bakterieinfektioner. Milde tilfælde behandles ved, at man renser ørerne og giver øredråber, men i mere alvorlige tilfælde kan det være aktuelt med en antibiotikabehandling. Øreskab medfører ansamlinger af brune, tørre flager, som kan fylde hele øregangen. Det underliggende væv er som regel meget irriteret og fyldt med sår. Behandlingen består i rensning af øret og øredråber. Det gør som regel meget ondt på kaninen, og alternativet kan være at behandle øreskab med indsprøjtninger.

Sår på haserne hos kanin

Sårene opstår af mange forskellige årsager, eksempelvis at kaninen går på for hårdt og/eller ujævnt underlag, dårlig pels på bagbenene, at kaninen ofte trommer med bagbenet når den bliver bange, dårlig hygiejne i buret så bagbenene bliver snavset til med urin og afføring. Kontakt dyrlægen for korrekt råd om behandling. Sårene bliver nemlig ofte dybe og inficerede, og kræver som regel behandling med antibiotika og bandager. Det er også vigtigt at fastslå årsagen og om muligt fjerne den.

Trommesyge hos kanin

Trommesyge – eller nedsat mave-motorik – er et meget almindeligt problem hos kaniner. Symptomer er forstoppelse (manglende afføring) og ophobning af luft i mavesæk eller tarm. Ofte bliver kaninens almentilstand hurtigt så slem at den holder op med at spise. En årsag kan være forskellige sygdomstilstande eller at kaninen er stresset af ændringer i dens omgivelser, hvis den eksempelvis passes uden for hjemmet. Eller fordi kaninen i længere tid har fået en fiberfattig og alt for fed kost. Behandlingen består ofte hovedsageligt i at tilføre kaninen store mængder væske, samt at stimulere og genskabe mavesækkens naturlige bevægelser ved hjælp af mad og medicin, der i mange tilfælde kan være en meget langvarig og arbejdskrævende behandling, som strækker sig over flere dage og i nogle tilfælde kræver, at kaninen bliver indlagt på dyrehospital eller -klinik. Vi anbefaler at kontakte dyrlægen, hvis kaninen stopper med at spise.

Kaninskab (Cheyletiella)

Kaninskab er en skabmide, der lever i det yderste hudlag, oftest på ryggen af kaninen. Almindelige symptomer er en øget mængde skæl, bare pletter, sår og skorpet udslet, samt nogen gange intens kløe. Kaninskab behandles med indsprøjtninger af et antiparasitært middel, men da denne parasit er modstandsdygtig, kan det kræve op til seks behandlinger, før kaninen bliver helt af med den. Rengøring af kaninens omgivelser er en vigtig del af behandlingen.

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget.

Kilde: agria dyreforsikring , netdyredoktor.dk

 

Se andre vejledninger om kaniner

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu