kanin parring avl fødsel unger

Sygdomme hos kaniner

En kanin er et byttedyr, og kaninen er derfor ofte god til at skjule eventuelle sygdomme, så man desværre først opdager den, når det er for sent med behandling. Vi anbefaler derfor at man altid er opmærksom på sin kanin og om kaninen ændrer adfærd – det kunne også blot være gradvist over en periode.

Forvoksede tænder

Kaninens tænder vokser hele livet og har derfor behov for løbende at blive slidt. Hvis kaninen ikke får nok hø og græs, eksempelvis hvis kaninen tygger for lidt eller tygger forkert, er der risiko for at kaninens tænder bliver alt for lange. En kanin, hvis tandstilling er blevet forkert, har svært ved at få rettet det. Alt for lange tænder kan medføre mundbetændelse, sår på kaninens læber eller tunge, samt svært ved at få og spise dens mad. De mest almindelige symptomer på forvoksede tænder er vanskeligheder ved at tygge og synke maden ordentligt – hertil kommer vægttab. De fleste dyrlæger kan bruge specielle instrumenter til at skære kaninens forvoksede tænder af, hvis de er blevet for lange. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bedøve kaninen. Vi anbefaler, at du kontakter din dyrlæge, hvis din kanin oplever tandproblemer og drøfter de forskellige muligheder for behandling.

Mangel på appetit hos kanin

En af de hyppigste årsager til manglende appetit er hvis kaninens kost består af for mange kalorier og få fibre, hvilket kan medføre bl.a. fedtlever, fedme og nedsat motorik i mave-tarm-kanalen. En anden hyppig årsag er tandproblemer. Det kan eksempelvis være forvoksede tænder med kanter, der er så skarpe, at de kan forårsage sår i mund og på tungen, samt byld ved tandroden, som kan være så smertefuldt, at kaninen stopper med at spise. Andre – og meget mere alvorlige, men heldigvis ikke så hyppige – årsager til nedsat appetit hos en kanin kan være livmoderbetændelse, bylder, luftvejsinfektion, mave-tarm-infektion, mellemørebetændelse, indtagelse af giftstoffer samt blære- eller nyrebetændelse. Du skal altid kontakte din dyrlæge, hvis kaninens nedsatte appetit var længere end to døgn, endda selvom du ellers synes at din kanin opfører sig som den plejer.

Tynd afføring og diarre hos kanin

Egentlig diarre hvor alt marsvinets afføring bliver flydende kræver øjeblikkelig dyrlæge, da det meget ofte er et symptom på en langt alvorligere sygdom. Hvis afføringen hos din kanin er lidt blød, flydende og/eller grødagtig, kan det være noget, som du selv kan gøre noget ved. De hyppigste årsager til tynd afføring er hvis kaninens kost mangler fibre, og ved fedme. Prøv at begræns mængden af produkter, der ikke er så sunde for kaniner (kaninpiller, brød, frugt), og sørg for i stedet at fodre med græshø af god kvalitet over 1-3 måneder, som ofte løser problemet. Vi anbefaler dog, at du først lige taler med dyrlæge, før en ændring af kaninens kost på grund af tynd afføring.

Øreinfektioner og øreskab hos kanin

Kaninernes lange ører er meget udsatte for infektioner, fordi øregangen presses sammen og det medfører større risiko for bakterieinfektioner. Milde tilfælde behandles ved, at man renser ørerne og giver øredråber, men i mere alvorlige tilfælde kan det være aktuelt med en antibiotikabehandling. Øreskab medfører ansamlinger af brune, tørre flager, som kan fylde hele øregangen. Det underliggende væv er som regel meget irriteret og fyldt med sår. Behandlingen består i rensning af øret og øredråber. Det gør som regel meget ondt på kaninen, og alternativet kan være at behandle øreskab med indsprøjtninger.

Sår på haserne hos kanin

Sår på haserne hos kaniner opstår af forskellige grunde. Det kunne være at din kanin færdes på et underlag der er alt for hårdt og/eller ujævnt, at den har dårlig pels på bagben, at den ofte trommer med bagbenet eller dårlig hygiejne i buret. Vi anbefaler, at du tager kontakt til din dyrlæge for vejledning om behandling. Sår på haserne har nemlig en tendens til at blive dybe og få infektion der kræver antibiotika og bandager. Sørg desuden for at finde grunden og fjerne den.

Trommesyge hos kanin

Trommesyge – eller hæmmet mave-motorik – er hyppigt ved kaniner. Symptomer er forstoppelse (manglende afføring) og ophobning af luft i mavesæk eller tarm. Ofte bliver tilstanden hurtigt så slem, at kaninen stopper med at spise. Det kan skyldes sygdomme eller hvis kaninen er stresset, eksempelvis af forandringer i omgivelserne eller hvis kaninen passes udenfor hjemmet. En tredje årsag kan være at kaninen over længere tid har måtte nøjes med en alt for fed og fiberfattig kost. Behandlingen består ofte i at give kaninen meget væske, samt at ved hjælp af korrekt kost og medicinering at stimulere og genskabe mavesækkens naturlige bevægelser, der i mange tilfælde kan være en lang og krævende behandling, som varer flere dage og i enkelte situationer kan det desuden være påkrævet, at kaninen bliver indlagt. Vi anbefaler altid, at du kontakter dyrlægen, hvis kaninen stopper med at spise.

Kaninskab (Cheyletiella)

Kaninskab er en skabmide, der trives i hudens yderste lag og oftest befinder sig på kaninens ryg. Almindelige symptomer er skæl, bare pletter, sår og skorpet udslæt, samt nogen gange intens kløe. Skabsmider bliver behandlet med injektioner af et såkaldt antiparasitært middel, men desværre er skabsmiden så modstandsdygtig, at det nogen gange tager helt op til 6 behandlinger, før de er helt væk. En afgørende del af behandlingen er desuden at gøre grundig rent af kaninens omgivelser.

 

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget.

Kilde: Agria Dyreforsikring , netdyredoktor.dk

 

Se andre vejledninger om kaniner




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER