Overvejelser inden køb af hund og hvalp

hvalp
Print Friendly, PDF & Email
Overvejelser inden køb af hund og hvalp
4.8 (95.71%) 14 votes

OVERVEJELSER INDEN KØB AF HUND OG HVALP

 

Brug 5 minutter på at læse denne side, inden du køber en hund. Anskaffelse af hund bør nemlig planlægges nøje, hvis både du og hunden skal være tilfredse med jeres samliv.

 

 

Det er meget vigtigt at sætte sig grundigt ind i hvad det kræver at have hund. Det er et stort ansvar, og man skal huske på, at hunden sagtens kan leve i 10-15 år. Du bør derfor spørge dig selv, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Kan du svare JA til dette, er der en række overvejelser som du skal gøre dig, så hunden passer til familien og dens livsstil.

 

HAR DU TID TIL EN HUND?

Hunde trives bedst med en regelmæssig tilværelse. Lange arbejdsdage, flytninger, skiftende arbejdstider, rejseaktiviteter, pasningsordninger m.v. kan gøre hunden urolig og stresset. Alle hunde, uanset race, har brug for at være sammen med dig for at trives. Hunden skal udover daglig motion, aktiveres og trænes for at blive mentalt træt og tilfreds. Endelig skal du påregne tid til at børste og soignere hunden (varierer fra race til race). Du må derfor regne med at bruge mindst 1½ time dagligt til at beskæftige dig med hunden – ud over den tid du ellers er sammen med den.

 

EN HUND KOSTER PENGE

Det koster penge at have en hund. Man skal påregne udgifter til mad, hundeudstyr, vaccinationer, loppe- og ormemidler, regelmæssige og uventede dyrlægebesøg, træning, pelspleje, pensionsophold, forsikring (lovpligtig) m.v. Hvis du ikke kan afse mindst 300-400 kr. om måneden til dette, bør du overveje, om du har råd til at holde hund.

 

BØRN OG HUNDE

Mange hunde bliver anskaffet af hensyn til børnene i familien. Børnene ønsker brændende en hund og lover, at de nok skal passe den og gå tur med den, men hvad sker der når nyhedsværdien forsvinder? Ansvar for dyr er noget, børn skal lære, og det skal ske under de voksnes opsyn. Forvent dog aldrig, at et barn skal holdes ansvarligt for en hund. Det er vigtigt at både børn og hund lærer nogle grundregler om, hvad man må og ikke må. Regelsættet skal være på plads, før hunden ankommer til hjemmet.

 

STOR ELLER LILLE HUND?

Hundens størrelse bør i nogen grad afhænge af, hvordan du bor. Hvis du bor i lejlighed og skal gå på mange trapper hver dag, er det uhensigtsmæssigt at vælge en meget stor og tung race, idet det er belastende for hundens knogler og muskler at gå på trapper, før den er fysisk udviklet. Hvis du ikke har bil og færdes på cykel, i tog eller bus, kan det være en fordel at købe en mindre race, der måske kan sidde i en taske, og må medbringes i offentlige transportmidler i byerne. Små hunde giver dog ikke færre problemer med deres adfærd end store hunde, og du bør være opmærksom på, at en lille hund har lige så stort behov for opdragelse som en stor.

 

TÆVE ELLER HAN-HUND?

Hanhunden er som regel større og stærkere end tæven. Generelt kan hanhunde optræde mere aggressivt end tæver, og de har en større tilbøjelighed til at ville “dominere” ejeren, hvis de får lov til det. Du skal være opmærksom på, at hunhunde kommer i løbetid to gange om året (af ca. tre ugers varighed).

 

HVILKEN RACE?

Sæt dig grundigt ind i racernes forskelligheder. Hunde er ikke bare forskellige af udseende, de er også meget forskellige af mentalitet. Det er vigtigt, at du vælger en race, som har de egenskaber, der svarer til familiens livsmønster. Du kan tilegne dig viden om racernes baggrund, mentalitet og særlige egenskaber fra hundebøger, i racens specialklub, på internettet, samt på hundeudstillinger, og du kan kontakte Dansk Kennel Klub.

 

Er du i tvivl?

Er du i tvivl, så gå hjem og tænk. Søg råd og overvej situationen endnu en gang. Du skal kunne leve godt sammen med hunden i 10-15 år. Vær opmærksom på, at der ikke findes en generel fortrydelsesret.

 

9 ting du skal være opmærksom på, inden du anskaffer dig en hund

hund hundehvalp hvalp køb anskaffelse opmærksom inden købGrafisk venligst lånt af Hasmark Strand Camping

Kilder: dyrenesbeskyttelse og Dansk Kennel Klub

Se andre vejledninger om hunde

Udvalgte bruger annoncer lige nu