hvalp

OVERVEJELSER INDEN KØB AF HUND OG HVALP

 

Brug 5 minutter på at læse denne side, inden du køber en hund. Det er vigtigt for samlivet med hunden, at du nøje sætter sig ind i, hvad det vil sige at have en hund. 

 

 

Det er meget vigtigt at du sætter dig grundigt ind i, hvad det kræver af dig at have hund. Det er et stort ansvar, og man skal huske på, at hunden sagtens kan leve i 10-15 år. Du bør derfor spørge dig selv, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Kan du svare JA til dette, er der en række overvejelser som du skal gøre dig, så hunden passer til familien og dens livsstil.

 

HAR DU TID TIL EN HUND?

Hunde trives bedst med en regelmæssig tilværelse. Lange arbejdsdage, flytninger, skiftende arbejdstider, rejseaktiviteter, pasningsordninger m.v. kan gøre hunden urolig og stresset. For at trives, har alle hunderacer behov for at bruge tid sammen med dig. Udover den daglige motion på gåture, skal du sørge for aktivering og træning af hunden. Endelig skal du påregne tid til at børste og soignere hunden (varierer fra race til race). Du må derfor regne med at bruge mindst 1½ time dagligt til at beskæftige dig med hunden – ud over den tid du ellers er sammen med den.

 

EN HUND KOSTER PENGE

Det koster penge at have en hund. Du bliver nødt til at indstille dig på løbende udgifter til mad, legetøj til aktviering, udstyr, vaccinationer, loppe- og ormemidler, regelmæssige samt de uventede besøg hos dyrlæge, træning, pleje af pels, lovpligtig forsikring m.v. Hvis du ikke kan afse mindst 300-400 kr. om måneden til dette, bør du overveje, om du har råd til at holde hund.

 

BØRN OG HUNDE

Ofte er der mange som anskaffer hunde fordi børnene ønsker sig en hund og lover, at de nok skal passe den, men hvad så, når børnene ikke længere finder hunden spændende? Det er vigtigt, at man som forælder ikke forventer, at børn kan holdes ansvarlige for en hund. Børn skal lære at tage ansvar under opsyn fra voksne. Det er vigtigt at både børn og hund at de begge lærer grundregler for hvad man må og ikke må i omgangen med hinanden. Inden hunden kommer hjem, skal regelsættet være på plads.

 

STOR ELLER LILLE HUND?

Hvordan du bor, bør i vis udstrækning bestemme størrelsen på den hund, du anskaffer dig. Hvis du eksempelvis bor i lejlighed og dagligt går på mange trapper, er det ikke hensigtsmæssigt at anskaffe sig en meget stor og tung race, da det er særligt hårdt for knogler og muskler at gå på trapper, i hvert fald inden hunden er fysisk udviklet. Er du ofte afhængig af cykel, tog eller bus for at komme rundt, vil det ofte være fordelagtigt at anskaffe sig en mindre race, som måske kan bæres, og som godt må færdes i offentlige transportmidler. Du skal dog være opmærksom på, at de mindre hunderacer ikke nødvendigvis giver færre problemer med deres adfærd end store hunderacer, og at en lille hund har samme behov for træning og opdragelse som en stor.

 

TÆVE ELLER HAN-HUND?

En hanhund er i regelen både større og stærkere end en tæve. Derfor kan hanhunde også opføre sig mere aggressivt end tæver, samt har større tendens til at ville forsøge at “dominere” ejeren, hvis de får lov til det. Vær opmærksom på, at en tæve er i løbetid to gange om året (af ca. tre ugers varighed).

 

HVILKEN RACE?

Sæt dig grundigt ind i racernes forskelligheder. Hunde er ikke bare forskellige af udseende, de er også meget forskellige af mentalitet, og meget afhænger af den race som hunden tilhører. Det er derfor meget vigtigt, at du vælger en race, som har de kvaliteter, der harmonerer med familiens liv. Du kan læse dig viden om hunderacernes oprindelse, personligheder og særlige egenskaber fra bøger, i racens specialklub, på internettet, samt på hundeudstillinger, og du kan kontakte Dansk Kennel Klub. DU KAN LÆSE MERE OM KØB AF HUND EFTER HUNDERACE HER

 

Er du i tvivl?

Er du i tvivl, så gå hjem og tænk. Søg råd og overvej situationen endnu en gang. Du skal kunne leve godt sammen med hunden i 10-15 år. Vær opmærksom på, at der ikke findes en generel fortrydelsesret.

 

9 ting du skal være opmærksom på, inden du anskaffer dig en hund

hund hundehvalp hvalp køb anskaffelse opmærksom inden købGrafisk venligst lånt af Hasmark Strand Camping

Kilder: Dyrenes Beskyttelse og Dansk Kennel Klub

Se andre vejledninger om hunde
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER