gravid graviditet kat katte killinger kattekillinger smitte kattegrus kattebakke

Katte og graviditet

Du er gravid – tillykke med det! Men du har også en kat, og er der ikke noget med at kattegrus kan være skadeligt for det ufødte barn. Kan man derfor overhovedet være gravid og have en kat?

Det korte svar er: JA!

Der er ingen problemer ved at have en kat, heller ikke under graviditet eller hvis du har planer om at blive gravid. Du skal blot opføre dig fornuftigt. Den største umiddelbare fare er at blive smittet med toxoplasmose, som er en parasit der lever i tarmsystemet hos nogle katte.

Hvad er toxoplasmose?

Når en kat spiser byttedyr som eksempelvis en fugl eller mus, er der en risiko for at katten kan blive smittet med parasitten toxoplasmose. Parasittens æg bliver udskilt gennem afføringen fra katten. Derefter kan parasitten smitte videre til andre dyr eller til mennesker, når vi eksempelvis arbejder i haven og kommer i kontakt med jord, når vi spiser grøntsager/frugter som ikke er vasket eller kommer i direkte kontakt med en smittet kats afføring.

Sygdommen er hos voksne mennesker ofte symptomløs (for > 80%) eller med ganske få symptomer som feber, forstørrede lymfeknuder og muskelømhed og derfor ikke farlig, men det kan dog få alvorlige konsekvenser for det ufødte foster, hvis en gravid kvinde for første gang smittes med toxoplasmose. I værste fald kan det føre til abort eller at barnet eksempelvis fødes retarderet, blindt, med nedsat syn eller har øget risiko for at udvikle det.

Hvor stor er risikoen for at blive smittet med toxoplasmose fra katte?

Ifølge Statens Seruminstitut fødes der hvert år ca. 10 børn, som er mentalt retarderede på grund af smitte med toxoplasmose – men når det tal holdes op mod antallet at børn som fødes i hjem med katte, er risikoen for som gravid katteejer både at blive smittet og sende smitten videre til fosteret, slet ikke så stort endda.

Risikoen for smitte gennem fødevarer som eksempelvis råt kød eller mad, der ikke er varmebehandlet, er langt større end risikoen for at blive smittet fra katte.

Der findes undersøgelser, som påpeger, at blot 1,5 ud af 100 katte udskiller æg, og at risikoen derfor allerede er lav, og indekatte, der kun får tilberedt og gennemkogt mad, kan i reglen ikke få toxoplasmose.

Mange af os (ca. 25 %) er desuden allerede immune overfor smitten. En læge har mulighed for at undersøge dig, for at finde ud af om du allerede har haft parasitten og derfor ikke kan få den igen, så længe dit immunforsvar fungerer normalt (du ikke har AIDS eller lignende). Hvis du før du blev gravid allerede har været ramt, er det uden betydning for fosteret, der ikke smittes i livmoderen.

Hvis du som gravid alligevel smittes med toxoplasmose er risikoen for at sygdommen bliver overført til fostret størst i den sidste tredjedel af dit svangerskab (ca. 60-70%), men da en graviditet som regel kun strækker sig over 9 måneder og den årlige smitterisiko kun er ca. ½-1 %, er den samlede risiko for at en gravid kvinde (der ikke er immun) bliver smittet og oveni købet giver smitten videre til fosteret meget lille (ca. 0,1 %).

Derfor, i reglen er en gravid katteejer ikke i større risko end en gravid uden kat, så længe man naturligvis følger en række retningslinjer under graviditeten.

Sådan forebygger du smitte mod toxoplasmose

For at undgå, at en gravid kvinde (som ikke allerede har været smittet og derfor nu er immun) bliver smittet med toxoplasmose, skal man sørge for at:

  • undgå direkte kontakt med kattens afføring, kattegrus, jord eller råt kød
  • hvis du ikke helt kan undgå direkte kontakt, anvend altid handsker i forbindelse med kontakt med råt kød, rå og ikke skyllede grøntsager, jord og kattebakke
  • rengør kattebakken jævnligt for æggene smitter først efter ca. 1-5 døgn
  • varm alt kød til mindst 70 grader før det spises af mennesker eller kæledyrene fodres med det
  • giv katten tørfoder (fra dyrlægen) eller dåsemad som alternativ til råt (eller opvarmet) kød
  • vask grøntsager og frugt grundigt
  • vaske alle overflader, køkkenredskaber osv., som har været i kontakt med råt kød med sæbe og vand
  • vask altid hænder grundigt
  • overdæk evt. sandkasse
  • hold dig så vidt muligt fra kontakt med vilde eller hjemløse katte, og særligt killinger eller yngre katte

Din kat udgør med andre ord ikke nogen egentlig fare, hvis blot du følger ovenstående råd – så nød din graviditet og din kat.

 

Kilde: www.centerdyreklinik.dk, Inges Kattehjem og netdoktor.dk

Læs om katte, baby og børn her

 

Se andre vejledninger om katte




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER