Kaninbur – hvad skal du vælge?

kanin parring avl fødsel unger
Kaninbur – hvad skal du vælge?
5 (100%) 2 votes

Kaninbur – hvad skal du vælge?

Det kan være svært at finde ud af, hvilket kaninbur man skal vælge, da det afhænger af en rette forhold. Vigtigt er dog, at buret ikke er for lille. Kaniner kræver plads. De er aktive dyr og skal have mulighed for at bevæge sig. I naturen ville din kanin have et areal på ca. 2 tennisbaner, som den dagligt ville bevæge sig rundt på.

Hvis du ikke har mulighed for at tilbyde din kanin tilstrækkelig med plads, har du desværre heller ikke mulighed for at give din kanin et godt liv.

Hvor stort skal kaninburet være?

Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at en kanin som minimum skal have 9 m2 at bevæge sig på.

Hovedparten af de bure som findes på markedet tager desværre mere hensyn til kaninejeren end til selve kaninen. Et standardbur er 120 cm langt og 60 cm bredt. Det vil betyde, at din kanin kun kan tage to hop frem og et hop til siden, og det er alt for lidt, hvis din kanin skal opholde sig i buret næsten hele døgnet. Vi anbefaler derfor, at du følger anvisningen fra Dyrenes Beskyttelse i dit valg af bur til din kanin.

Udover plads for kaninen at bevæge sig på, skal du desuden tage højde for, at der samtidigt skal være plads til toilet, hule, legetøj osv. Lad desuden vær med at bruge et akvarium eller et bur med faste vægge, fordi den ringere luftcirkulation kan øge forekomsten af luftvejssygdomme.

Hvor kan du købe store kaninbure?

Mange af de bure som findes i den normale handel vil typisk være for små, men du kan bestille bure i den rette størrelse hos Zooplus:

SE UDVALG AF UDENDØRS BURE TIL KANINER
SE UDVALG AF INDENDØRS BURE TIL KANINER

 

Læs mere om forskellen på at holde kaniner udendørs og indendørs her 

Beskyttelse ved varmt og koldt vejr

Hvis din kanin opholder sig udendørs både i varmt og koldt vejr, skal du sørge for, at buret er beskyttet mod sol og vind. Den bedste temperatur for en kanin er 16-21°. Om vinteren kan du med fordel bruge halm til isolering af det beskyttede område. Sørg også for, at vandet i vandskålen skiftes hver dag. Kaninen har brug for adgang til frisk, koldt vand hele året rundt, og kan f.eks. hurtigt dehydrere, hvis vandet har været frosset til is i flere dage henover vinteren.

Hvilket underlag skal jeg bruge?

Du kan bruge et håndklæde eller en rest gulvtæppe til at lægge på gulvet. Fleece er et rigtig godt alternativ, fordi det er vaskbart og hvis kaninen tygger i fleece, er der desuden ingen lange stofstrimler, der kan sætte sig fast i mave-tarm-kanalen. Avispapir kan være et billigt og udmærket underlag, dækket af med et tykt lag hø eller halm over hele gulvarealet. Det skaber et godt miljø og er samtidig et dejlig blødt og luftigt underlag, der skåner kaninens følsomme fødder. Strøelse som træspåner eller savsmuld er ikke så godt, fordi det støver meget.

Kilder: Dyrenes Beskyttelse, kaninhaandbogen.dk, Agria Dyreforsikring

 

Se andre vejledninger om kaniner

Udvalgte bruger annoncer lige nu