kanin parring avl fødsel unger

Kaninens sprog – hvad siger min kanin

En kanin er et byttedyr, så normalt er de meget stille af sig. De har heller ikke samme ansigtsmimik som eksempelvis hunde og katte, så derfor kan en kanin være svær for os mennesker at forstå og aflæse. Men i virkeligheden siger kaniner en helt masse ved hjælp af kroppens stilling og bevægelser, ørernes og halens stilling, udtrykket i øjnene og de små lyde de siger – men hvad siger kaninen så?

Tænderne

Hvis din kanin nipper/bider let på dig, uden at det gør ondt, forsøger han / hun blot at kommunikere med dig. Sådan kommunikere kaniner også med hinanden. Men dog kan det også være tegn på aggression, og i så fald vil du ikke være i tvivl. Hvis din kanin bider i aggression, så tjek lige for at sikre, at han / hun ikke er bange eller i smerte.

“Truende bid” eller leje af tænder, opstår, når din kanin vil vise dig, at den er vred og utilfreds, men faktisk ikke ønsker at såre dig ved virkelig at bide. Kaniner ønsker som udgangspunkt ikke at påføre andre skade. Det kan eksempelvis ske hvis du vil indfange din kanin igen efter den har været ude og løbe frit.

At tygge kan betyde flere ting. Hvis din kanin sidder hos dig og begynder at tygge på dit tøj, så enten keder han / hun sig eller forsøger at lave en rede. Hvis din kanin tygger på møbler, kasser, osv. forsøger han / hun blot at slide sine tænder. Denne adfærd svarer til når en kat kradser for at nedslide sine klør.

Kærlige bid er en form for bid, der ikke betyder aggression. De ledsages ofte af slikken. Når en kanin slikker er det forsøge at soignere dig, og de bløde bid svarer til at kaninen forsøger at trække knuder og klistrede ting ud af din “pels”. Kaniner gør dette ved hinanden og adfærden smitter ofte af på ejerne.

Kaniner kan finde på at skurre tænderne, når de bliver kælet, og de har det rigtig godt. En kanin kan dog også skurre tænder af smerter, men i så fald er det højere end den almindelige skurren og kaninen vil ofte sidde sammenkrøbet eller på anden vis ikke være afslappet. En kanin kan også skurre tænder, hvis den er bange. Det er en måde at berolige sig selv på, hvis den ikke har det godt.

Øjnene

Lukkede øjne eller delvist lukkede øjne kan opstå når din kanin er enten hvilende eller bliver kælet det helt rigtige sted. Det indikerer lykke.

Vidt åbne øjne ledsaget af nysgerrig snusen og oprejste ører betyder det spænding. Hvis vidt åbne øjne er ledsaget af trækninger i ørerne og en opretstående stilling, er din kanin opmærksom.

Når en kanin har det ubehageligt, såsom ved et dyrlæge besøg eller efter man har klippet dens klør, vil han / hun i undertiden angive denne følelse ved at tillade de indre øjenlåg delvist lade sig vise og blive synlige. Øjnene selv vil være vidt åbne.

Hvis din kanin er bange, kan han / hun finde på at vise det hvide i øjnene. Hvis kaninen vender ryggen eller siden til og kigger over mod dig med det hvide synligt i øjnene, er han / hun utryg og bange. I så fald skal kaninen have lov til at være i fred, så han / hun kan falde til ro og blive tryg igen.

Mund og tunge

Gaben indikerer at din kanin er søvnig eller bare doven. Hvis du nogensinde ser din kanin åbne munden på vid gab, blotter tænder og strækker ansigt ud af proportioner, skal du ikke være bange. Det er blot en gaben og ikke et tegn på aggression. Din kanin er afslappet.

Gnidning med hagen er din kanins måde at markere et territorium og sine ejendele på. En kanins duftkirtler er placeret i dets hage. Hvis din kanin gnider sin hage på dig, betragt det som en velsignelse – din kanin har officielt godkendt dig.

Slikken er det næstsidste tegn på hengivenhed. Det er en kanins måde at soignere dig på, og han / hun vil kun soignere dig, hvis han / hun elsker dig. Nogle kaniner er meget glade for at slikke deres ejer på hænderne eller på tøjet. Ofte er slikken ledsaget af nussen og kælen. Nogle gange vil en kanin slikke dig, hvis du har nogle interessante dufte og eksempelvis vil smage på dine hænder.

Næsen

Puffen med næsen kan enten være ligesom at snuse (din kanin ønsker at finde ud af hvad du har rørt ved), eller det kan være et tegn på hengivenhed. Nogle gange kan en kanin også finde på at puffe med næsen, hvis det ønsker at blive kælet.

Snusen er et tegn på at kaninen undersøger noget. Hvis din kanin ikke kan stoppe sniffe dig, er det som regel fordi du har rørt et andet dyr eller ejendele et andet dyr.

Højlydt snusen kan betyde en af to ting. Den første betydning er vrede, eksempelvis nogle gange efter du har klippet dets klør. Den anden betydning er udmattelse. Hvis din kanin har anstrengt sig, vil det snuse højlydt, nærmest pruste, for at få mere luft.

Ørerne

Hvis kaninens ører er oprejste, er din kanin opmærksom og forsøger at lytte. Hvis kun det ene øre er oppe forsøger din kanin stadig at lytte til lydene, men er bare for doven til at bruge begge sine ører. Dette sker nogle gange, når kaninen hviler sig.

Når din kanin hviler, vil han / hun hvile ørerne ned langs hans / hendes ryggen for at angive at den har det behageligt. Ørerne rør hinanden.

Når ørerne ligger fladtrykt til hovedet, men ikke rører hinanden, kan dette være et tegn på forskrækkelse. Hvis forskrækkelse er tilfældet, vil de flade ører være ledsaget af vidt åbne øjne, klaprende blottede tænder, osv.

Hvis ørerne peger lige ud og tilbage, er dette også en semi-afslappet stilling. Ørerne vil være “udhvilet” som denne, når din kanin er aktiv og pludselig skal have en kort hvilepause. Ørerne ligger ikke helt ned, fordi din kanin snart vil være aktiv igen.

kaninens sprog ører

Fødderne

Sparken / kradsen er et tegn på aggression. Din kanin vil normalt forsøge at sparke og kradse, når du forsøger at tage ham / hende op efter den har været aktiv, eller når du forsøger at trimme hans / hendes klør. Sparken / kradsen kan også indikere frygt. Prøv at berolige din kanin før du kommer til skade.

Vridende eller sparken bagud ud, mens kaninen hopper, kan indikere spænding – eller det kan også betyde, at din kanin “sparker dit støv” af sig. Dette sker eksempelvis når du lægger din kanin ned efter du har klippet dets klør, eller når du sætter den ned for at lade den løbe frit rundt.

Stampen betragtes mest almindeligt som et tegn på forskrækkelse, selvom det også kan betyde forventning, vrede, irritation og endda glæde eller ophidselse – det kommer an på hvordan det kombineres med kaninens andet kropssprog og den aktuelle situation.

Hvis din kanin stamper højtlydt og gentagne gange, mens han / hun kigger forskrækket, så kom kaninen til undsætning med det samme. Find kilden til forskrækkelsen og trøst din kanin. Hvis du tillader forskrækkelsen at fortsætte for længe, kan din kanin dø af frygt. Vildkaniner advarer hinanden om farer ved at stampe hårdt i jorden, så de kan nå at løbe ned under jorden og gemme sig. Det instinkt har tamme kaniner stadig.

Nogle kaniner stamper i forventning, eksempelvis hvis man nærmer sig deres løbegård. Det betyder glæde. De stamper af spænding, når de først er sat i løbegård. De stamper i vrede eller irritation, når man sætter dem tilbage eller efter man har klippet deres kløer.

Løb / hurtige spring er et tegn på leg og glæde. Kaniner hopper og løber hurtigt, når de har et stort område, hvor de kan boltre sig. Hvis din kanin løber med turbo-hastighed væk fra noget, sørg for at han / hun ikke løber væk i forskrækkelse.

Hoppen eller “binkying” (som det kaldes) er det ultimative tegn på legesyge / lykke, når en kanin løber frit. Binkying er forskellig fra hoppen fordi springet vil være højere og ofte er ledsaget af en twist i luften. Nogle gange kan en kanin tilføje et stamp før en binky for at pointere hans / hendes lykke.

Hvis kaninen løber hurtigt frem og tilbage, især indenfor et lille område som en løbegård, kan det være et tegn på forskrækkelse, særligt hvis kaninens øjne er vidt åbne og ørerne er fladtrykt til hovedet. Trøst din kanin hvis dens løben fortsætter i længere tid end du føler er normalt. Vær dog opmærksom på, at kaniner nogen gange bare synes det er morsomt at løbe hurtigt frem og tilbage.

Sommetider kredser en kanin om dets ejers fødder som tegn på hengivenhed. Hvis din kanin kredser en anden kanin eller dyr, så holde øje med at han / hun ikke gå fra cirkelbevægelser til direkte humpen.

Springen er et tegn på nysgerrighed. Hvis din kanin springer op på møbler, vil han / hun undersøge. Vær forsigtig for kaniner kan til tider misse et spring fra møblerne. Prøv at undgå dem fra at springe for højt, så at de ikke kommer til skade.

Pels

Puffet pels kan betyde frygt eller en måde at holde varmen på. Det er meget nemt at skelne mellem disse to følelser: Hvis det er køligt og / eller din kanin virker rolig, bliver pelsen puffet for varme. Hvis din kanin er opmærksom, har vidt åbne øjne, stamper, osv. kan den puffede pels betyde frygt.

At ”plukke” pels er din kanins måde at lave en rede på. Det sker nogle gange i vinteren eller hvis din kanin er gravid. Nogle gange vil ikke-drægtige hunner trække pels ud under falsk graviditet. At plukke en anden kanins pels kan være et tegn på aggression. Hvis dette sker, skal du adskille kaninerne længere væk og forhindre denne adfærd.

Hovedet

Lettere puffen opstår, når din kanin forsøger at flytte noget ud af hans / hendes vej. Hvis han / hun puffer til dig ønsker den at blive kælet. Et lille puf med snuden er en venlig hilsen, i stil med “hej med dig” eller “hva’ så?”. Hvis kaninen skubber sit hoved ind under din flade hånd, er det fordi den beder om at blive kælet.

Kasten med ting (kaniner gør dette med deres tænder) opstår, når din kanin forsøger at “gøre rent”. De vil kaste genstande omkring (i eller ud af deres bur), indtil alt synes pænt for dem. Vent til din kanin ikke ser på, før du flytter tingene tilbage på den måde, du vil have dem. Smider den med madskålen betyder det normalt, at din kanin finder området meget rodet og der er behov for at bevæge selv de mest almindelige objekter. Det betyder ikke, at han / hun afviser maden.

Udfladning af hovedet opstår, når din kanin ønsker at blive kælet. Kaninen vil lægge hovedet under din hånd eller i nærheden af din hånd.

“Hoved flip” er når en kanin ryster hans / hendes hoved meget hurtigt til enten siden eller bagud. Ørerne vil baske lidt. Denne bevægelse, også kendt som en “halv-binky” (se “binky” under overskriften ”Fødder”) angiver glæde, legesyge, eller lykke, dog ikke helt så meget som ved en fuld binky.

En kanin der ryster på hovedet, så ørerne flagrer, viser at den ikke helt synes om det man gør, f.eks. hvis den lige skal indstille sig på at blive taget ud af buret.

Kropsbevægelser

Kasten med hø, som at kaste (se hovedet) er også en form for hovedrengøring. Lad din kanin smide hø, da det er en rutinemæssig praksis. Hvis din kanin lever indendørs og hø er over det hele, vent indtil han / hun ikke kigger før du ordner det. Ellers vil din kanin bliver irriteret og omarrangere det igen.

Humpen af objekter og andre dyr indikerer, at en kanin er i brunst. Denne praksis med humpen bør modvirkes og kan ofte helt undgås hvis du får din kanin steriliseret.

Stående på bagbenene (også kendt som positionen “præriehund”), er et tegn på nysgerrighed. Din kanin forsøger at lugte / se noget højere end jordoverfladen. Han / hun kan også forsøge at vurdere, hvor stor en afstand er.

Vask er en vigtig bevægelse at holde øje med. Din kanin skal kunne holde ham / hende selv ren ved at vaske ham / hende selv. Kaniner elsker at solbade. Hvis en kanin vasker den anden, er det et tegn på kærlighed.

Sidde op er et tegn på, at din kanin prøver på at beslutte, hvad de skal gøre næst. Måske vil han / hun ligge ned, løbe eller hoppe, starte med at vaske sig, osv. Sidde op og trækninger i ørerne er et tegn på årvågenhed – din kanin forsøger at høre og se bedre.

Stillingen “død kanin” kan være ganske skræmmende. Nogle kaniner, når de sover, bliver så afslappet, at de ser døde ud. Før du bliver alt for bange, tjek for at se, om ikke din kanin trækker vejret. Mest sandsynligt, vil han / hun gøre det.

Om på ryggen er en indikation af, at din kanin vil nusses på maven. Ikke alle kaniner kan lide at blive kælet på maven, så det er ikke en fælles adfærd.

Rullende hund-bevægelsen sker under øvelser. Din kanin bliver legende. Dette sker ofte kun hos ung kaniner, da det hos modne kaniner bliver en mindre almindelig adfærd.

Den “benløse kanin” er når din kanin hviler på hans / hendes mave med alle benene gemt væk under ham / hende. Dette er ofte ledsaget af lukkede øjne, flade ører, og fladtrykt hovedet, således at det næsten går i et med resten af kroppen.

Når din kanin ligger på hans / hendes side, med benene strakt helt bagud eller delvist, er det også en indikation af afslapning og lykke. Hovedet bør holdes oprejst, så det ikke rører jorden. Hvis hovedet ligger ned på siden eller rører jorden, kan din kanin være syg. En kanin kan også strække sig ud for at fange ekstra solstråler, når den solbader eller holde sig kølig i varmt vejr.

Et “midtvejs-flop” opstår, når din kanin hopper, hopper, hopper og så pludselig har brug for et hurtigt hvil.

Han / hun vil spontant ligge sig på gulvet, som regel med benene strakt bagud, helt ind i den næste tidszone.

At strække sig er en kanins måde at strække sine muskler efter en lang pause. Det er ofte ledsaget af gaben og så vaske sig.

Når en kanin strækker sig, vil den blive lang og stritte med bagpartiet. Halv-strækning er når en kanin læner sig meget langt frem, mens den snuser op i luften. De bagerste ben er solidt plantet, mens den forreste det er udstrakt. Det kan betyde, at din kanin er nysgerrig og forsøger at snuse noget lige udenfor rækkevidde. Den forsøger mest sandsynligt at snuse hvad der nærmere sig. Det er en sikkerhedsforanstaltning. Dette sker ofte, når du tilbyder en ny form for mad.

Lyde

Hvæsen kan enten være godt eller dårligt. Hvis din kanin hvæser, kan han / hun have problemer med at trække vejret og har brug for en dyrlæge. Hvis din kanin hviler, måske i dit skød, og kommer med et enkelt stort pibende suk (måske lukker den øjnene bagefter), udtrykker han / hun glæde, søvnighed, og størst mulig komfort.

Skrigen er det ultimative tegn på smerte, angst eller aggression. Nogle kaniner vil aldrig skrige, men vil sandsynligvis skrige mindst én gang i hans eller hendes levetid. Skriget lyder præcis som et lille barns skrig. Det er en forfærdelig og kraftig lyd. Hvis din kanin skriger, trøst ham / hende straks og være ved ham / hende i et par timer. Kontroller for eventuelle farer, der fremprovokerede skrigene. Tjek din kanin for skader.

Hvis din kanin er skadet, eller hvis han / hun synes stadig skræmt et par timer efter skriget, søg straks lægehjælp.

Spinden, motor-lignende lyd, der er oftest forbundet med katte, forekommer også hos kaniner og betyder det samme: lykke, komfort, osv. Ikke alle kaniner spinder. Andre klapre bare tænder.

Grynten er normalt et tegn på irritation. Hvis din kanin hopper rundt, og du forsøger at samle ham / hende op, er grynten hans / hendes måde at sige: “Lad mig være! Jeg ønsker ikke at blive sendt tilbage til mit bur eller nusset! Jeg ønsker at HOPPE!”

Klynken (som en hund) er en kanins måde at udtrykke nysgerrighed eller irritation på. Nogle gange vil de lave en hvinende lyd for at få opmærksomhed.

Brummen sker når kaniner er opstemte og ønsker at parre sig. Du kan opleve din kanin brumme, hvis dens tøjbamse er i nærheden, den ser en anden kanin, eller den i mangel på kaninselskab overfører sin seksuelle frustration på dig. Hvis din kanin har det på den måde, skal den neutraliseres, da det er synd for den. En kanin kan også brumme lige inden den stamper, hvis den er bange. Enkelte kaniner bruger også blot brummelyde som en måde at kommunikere på.

Knurren kan være et tegn på vrede, frygt, usikkerhed eller stress. Hvis din kanin knurrer af dig, er den tydeligvis utilfreds. Måske har du stukket hånden ind i dens bur? Måske løfter du den ofte? Det er vigtigt, at du respekterer din kanin, hvis den gør dette.

Gnækken kan enten være et udtryk for glæde og sker ofte når kaninen bliver kælet og det har det rigtigt godt. Højt gnækken kan betyde det stik modsatte. En kanin, som gnækker højt, indikerer enten at den er bange eller nervøs for noget, eller den har smerter. Nogen gravide kaniner kan også gække ved den mindste berøring, når de bliver løftet.

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget.

Kilde: kaninhåndbogen, kaninogco.dk, www.toomanybunnies.com, kaninliv.dk

Se andre vejledninger om kaniner

 




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER

Vi bruger cookies for at optimere din oplevelse på vores side mere information

Cookie-indstillingerne på dette websted er angivet til "Tillad Cookies" for, at give dig den bedst gennemgang og oplevelse af siderne. Hvis du fortsætter med at bruge webstedet uden at ændre dine Cookie indstillinger eller du klikker på "Accepter" nedenfor så samtykke du til dette.

Luk