Labrador retriever hunderace hund hunde hunderacer

Værd at vide om hjerte- og lungeorm hos hunde

 

Hvad er fransk hjerteorm?

Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er en parasit, som smitter hunde gennem kontakt med snegle.

En infektion kan medføre alvorlige hjerte- og lungeproblemer for din hund, som potentielt kan være livstruende, hvis ikke den opdages og behandles hurtigt. En smittet hund kan sprede parasitterne i sine omgivelser, fordi der udskilles larver i afføringen.

 

Hvordan smitter fransk hjerteorm?

En hund smittes når den med vilje eller utilsigtet æder en snegl eller hvis hunden nysgerrigt slikker undersøgende på den, f.eks. når hunden roder i et buskads, æder græs, drikker fra en vandpyt/udendørs vandskåle og gennem legetøj hvis en snegl har sat sig på det.

Der er størst risiko for smitte i løbet af foråret og sommeren, for på denne tid er sneglene mest aktive.

Dyrelæger oplyser, at flest hundeejere kommer til undersøgelse med deres hunde for hjerteorm i løbet af sensommeren og efteråret, så der går typisk nogle måneder, inden ejeren opdager, at hunden kan være inficeret.

 

Hvornår er smittefaren størst?

Der er en række risikofaktorer, som kan øge risikoen for infektion:

1. Geografisk udbredelse: nogle områder er mere udsatte end andre (se nedenstående kort)

 

hjerte lunge orm hund udbredelse smitte

Danmarkskortet er baseret på kontinuerlige spørgeundersøgelser blandt 267 danske dyrlægeklinikker udført af Bayer A/S siden 2011. Kortet er dermed ikke videnskabeligt, men en god indikation for, hvor der de senere år er diagnosticeret fransk hjerteorm hos hund. © Copyright Bayer.

Hvis din hund er smittet indenfor det seneste år og dit område ikke er markeret på kortet, kan du kontakte Bayer på vet.info@bayer.com og på den måde hjælpe med at holde kortet opdateret.

2. Unge hunde (under 2 år) er mere udsatte.
3. Tidligere smittede hunde er mere udsatte.
4. Hunde med risikoadfærd (fx “altædende” hunde eller meget nysgerrige hunde)
5. Jagt, spor- eller arbejdshunde

Hunde af alle racer i alle aldre kan blive smittet.

 

Hvad er symptomerne?

Fransk hjerteorm kan nogen gange være vanskelig at se, fordi symptomerne varierer. Der er dog symptomer som kan være en god indikator, fordi de forekommer hos de fleste.

Typiske symptomer er:

1. Hunden hoster og/eller kan rømme sig tit eller har åndenød
2. Hunden virker mere træt end almindeligvis eller ændrer adfærd
3. Hunden har blødninger der ikke stopper naturligt, selv ved mindre sår og skader
4. Hunden har nervøse forstyrrelser i form af f.eks. nedsat balance evne
5. Hunden har røde pletter på slimhinderne
6. Hunden har vægttab og nedsat appetit eller hyppig opkastning og/eller diarre
7. Hunden har blodmangel (ses ved bleghed omkring øjne og gummer)

Almindeligvis går der imellem 30-60 dage fra smitte til man kan teste ved en undersøgelse. På dette tidspunkt vil der desværre dog ofte være skader på hundens lungevæv.

 

Hvad kan jeg gøre?

Du kan forsøge at forebygge udbredelsen og smitten ved at indlevere afføringsprøver fra hunden regelmæssigt til kontrol hos dyrlægen (særligt hvis du bor i et område hvor udbredelsen kan være særlig slem – se ovenstående kort), ved at samle din hunds afføring op og ved forebyggende lægemidler (spørg din dyrlæge).

Stilles diagnosen i tide, er behandlingen af fransk hjerteorm forholdsvis nem at gennemføre, men det afhænger af hvilke skader der kan være sket på din hunds hjerte og lunger. Det vigtigste er at gribe ind hurtigt.

Dyrlægen kan ordinere et lægemiddel for at behandle parasitterne. Hvis din hund er så langt i forløbet, at der er symptomer på alvorlige sygdomme på hjerte- og lunge, kan det dog være nødvendigt at indlægge hunden og give den intensiv behandling. Ofte behandles hunde dog hjemme og kræver derefter et vist antal opfølgninger for løbende at vurdere forløbet, efter dyrlægens vurdering.

 

Er fransk hjerteorm den eneste af slagsen, som kan smitte min hund?

Nej. Din hund kan også blive inficeret med lignende orm, f.eks. rævens lungeorm, som også findes i Norden. Rævens lungeorm giver ofte mildere symptomer end fransk hjerteorm, og kan gå ubemærket hen i lang tid.

 

Kan én hund inficere en anden?

Ikke direkte, fordi parasitten kun smitter hunde efter at den har gennemgået nogle udviklingsstadier inde i en snegl. Hvis to eller flere hunde bor samme sted, og én af dem bliver inficeret, er der dog en forhøjet risiko for, at de andre også inficeres. Det skyldes at de bor det samme sted, og derfor kan smittes af de samme snegle i lokalområdet.

 

Kan min hund blive rask af sig selv?
Nej. Det er vigtigt at komme til dyrelægen, da succesfuld behandling af din hund kræver medicinering. Jo længere tid du venter med at søge hjælp hos dyrlægen, jo værre bliver symptomerne og jo mindre bliver chancerne for at din hund kan blive helt rask.

 

Kan min hund blive immun overfor hjerte- eller lungeorm?
Nej. Hunde kan ikke udvikle immunitet overfor hjerte- eller lungeorm.

 

Kan mennesker blive inficeret med fransk hjerteorm, Angiostrongylus vasorum?
Nej.

 

Kan min kat blive inficeret med fransk hjerteorm?
Katte kan blive inficeret med en anden type lungeorm (Aelurostrongylus abstrusus). Men infektionerne lader til at være sjældne og bliver som regel ikke så alvorlige som hos hunde. Hvis du er bekymret for at din kat har symptomer, skal du tale med din dyrlæge om det.

Kilder: netdyredoktor og hjertelungeorm.dk

 

Se andre vejledninger om hunde og hvalpe




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER