Kan en kat klare sig selv i naturen?

herreløs kat killing
Kan en kat klare sig selv i naturen?
4.9 (97.14%) 7 votes

Kan en kat klare sig selv i naturen?

 

En sejlivet myte siger, at ”katte sagtens kan klare sig selv”, men desværre er denne myte en af årsagerne til, at Danmark har så mange herreløse, forhutlede katte, der lever et uværdigt liv med sygdomme og i en evig kamp for overlevelse.

I Danmark regner man med, at der lever omkring 650.000 ejerkatte og 500.000 herreløse katte. Langt hovedparten af de herreløse katte lider af sygdomme som katteaids og katteleukæmi, der ikke kan behandles. Sygdomme som i øvrigt kan smitte ejerkatte, hvis de ikke er vaccineret.

De herreløse katte lider desuden ofte af bylder fra betændte bidsår, øjenbetændelser, herpesinfektioner og andre sygdomme, som ikke modtager nogen behandling. Med andre ord, så er hver dag en evig kamp for overlevelse, for faktum er, at en sulten kat er en meget dårlig jæger og kan have meget svært ved at fange f.eks. mus og rotter.

Katteeksperten Michelle Garnier fortæller, at katte i stor udstrækning er afhængige af, at vi mennesker tager os af dem – og det gælder desuden herreløse katte, der holder sig tæt til mennesker og kun overlever, hvis de finder madrester i vores affald, eller hvis de bliver fodret. Og langt hovedparten af de katte, har ikke noget værdigt katteliv.

De personer, som hårdnakket hævder, at katten sagtens kan klare sig selv, glemmer ofte at der er tale om et i høj grad domesticeret dyr, der i de sidste 8-9.000 år har tilpasset sig til et liv med os mennesker i en udstrækning, så den ikke som sin afrikanske stamfader er vant til at klare sig selv.

At herreløse katte ikke kan sammenlignes med vilde katte, fremstår indlysende, når man kigger på den europæiske vildkat, der i modsætning til tamkatten, som de fleste af os kender, netop har udviklet sig til at klare sig selv. Ligesom tamkatten stammer den fra den afrikanske vildkat, men den er ikke social på samme måde som tamkatten. Den holder til i store skove og spiser gnavere, fugle, firben og insekter, lige som den lever alene og kun omgås artsfæller i forbindelse med parring.

 

Vær en god katteejer

Desværre betyder myten, at uansvarlige katteejere dumper deres katte, når de bliver fertile og dermed også mere besværlige, fordi de fejlagtigt tror, at katten nok skal klare sig uden hjælp. Intet kunne være mere forkert, og det er et budskab som bør spredes, så den ansvarlige katteejer i stedet for at efterlade katten i naturen, får katten neutraliseret, før den bliver kønsmoden og kan få killinger. En fertil hunkat kan få flere kuld om året, så ved at efterlade hunkatten i naturen, er man med til at gøre problemet med de mange herreløse katte større.

Udover neutralisering anbefales det desuden at få chipmærket / øremærket sin kat, da dette betragteligt øger sandsynligheden for at få den hjem, hvis den skulle stikke af og blive væk. Under alle omstændigheder skal man holde katten indendørs de første otte uger som minimum, før de får lov til at komme ud, og de skal være omkring otte måneder, før de kan være ude alene.

Til sidst er det vigtigt at understrege, man inden anskaffelse af en kat (eller andet dyr) skal gøre sig klart, at den naturligvis skal passes på bedste vis.

  • Få din kat mærket og registreret.
  • Få din kat neutraliseret, før den bliver kønsmoden.
  • Få din kat vaccineret, så den ikke bliver smittet med sygdomme og bærer smitten videre.
  • Tjek din kat løbende, så du er sikker på, at den er sund og rask.

Dyreformidlingen.dk anbefaler, at du får din kat registreret i Det Danske Katteregister.

Kilder: dyrefondet og dyrenes beskyttelse

Se andre vejledninger om katte

Udvalgte bruger annoncer lige nu