Hvilke blomster er giftige for katte

kat-kattekilling-blomst-plante
Hvilke blomster er giftige for katte
5 (100%) 3 votes

Hvilke blomster er giftige for katte

 

Katte og kattekillinger er nysgerrige dyr og især blomster kan være meget interessante, men det er langt fra alle blomster og planter som er sikre for katte og kattekillinger. Nogle er direkte giftige. Hvert eneste år mister katte livet, fordi de har spist noget, de ikke kunne tåle. Vær derfor forsigtig med, hvilke typer planter du har i hjemmet, hvis du har en kat, der kan lide at smage på blomster og blade. Eventuelle giftige planter, som du måtte have, skal du placere et sted, hvor katten ikke kan nå dem.

Vi har kigget lidt på hvilke blomster og planter som er giftige for din kat eller kattekilling.

 

Symptomer på forgiftning

Først er det vigtigt at vide, hvad man skal være opmærksom på, hvis ens kat har været i kontakt med noget, som den ikke kan tåle. Giftige planter kan give forskellige symptomer. Typiske symptomer er dog:

 • Udvidelse af pupillen
 • Opkastning
 • Diarré
 • Savlen
 • Synkebesvær
 • Irritation i mundslimhinde
 • Irritation på tunge
 • Krampe
 • Åndenød
 • Lammelse
 • Svimmelhed

I nogle tilfælde er den giftige reaktion meget mild og i andre er den ”selvbegrænsende”, dvs. at katten bliver rask af sig selv, men som hovedregel anbefaler vi altid at kontakte en dyrelæge med det samme, hvis man er i tvivl om sin kat eller kattekilling kan være forgiftet. Forgiftning kan give permanente skader på bl.a. lever og nyrer, ligesom det kan koste kattens liv.

 

Hold din kat fra giftige blomster

Katte er fra naturens side udstyret med en fornemmelse for, hvilke blomster og planter, som den kan tåle, men af og til svigter fornemmelsen, og katten kan komme til skade. Det første man som katteejer bør gøre er derfor at sikre sit hjem, således at katten eller kattekillingen ikke har mulighed for at komme i kontakt med de blomster og planter, som måtte være giftige for den.

Undgå at købe potteplanter, som man ved er giftige for katte.

Læg sølvpapir eller plastik omkring bunden af dine potteplanter. Dette gør det mindre attraktivt for katten at grave omkring rødderne af planten.

Vær sikker på at din kat eller kattekilling altid har masser af frisk vand, for at undgå fristelsen for katten at tygge på blade for at få fugtighed.

Tilbyd legetøj, tidsbestemte måltider fra automatiske skåle, en klokke udenfor vinduet til at underholde din kat, når du ikke er hjemme, da kedsomhed godt kan føre til, at din kat eller kattekilling begynder at tygge på blomster og planter.

Sørg for at have frisk kattegræs stående fremme, for katte har af og til brug for at spise blade eller græs for at rense deres fordøjelsessystem, og ved at tilbyde kattegræs (som bl.a. kan købes hos de fleste plantecentre og dyrehandler) reducerer du risikoen for at din kat tygger i blomster og planter.

De mest almindelige blomster og planter som er giftige for din kat eller kattekilling

1. Tulipaner

Tulipaner er en skøn blomst, men den er også giftig, selv for mennesker. I tulipanen findes det giftstof, som hedder Tuliposide – og alene ved hudkontakt kan stoffet medføre hudirritation. Ved indtagelse vil både dit kæledyr og du selv, få store maveproblemer.

2. Liljer

Liljer er giftige for både hunde og katte – men katte er især udsatte. Liljens blomst indeholder nemlig et giftstof, som kan medføre nyresvigt, og i værste fald have dødelig udgang.

3. Liljekonval

Liljekonvallen er meget giftig – og det gælder hele planten. Liljekonvallen kan forvolde store hjerteproblemer, og du bør derfor holde denne væk fra din kat.

4. Azalea

Azalea er en stueplante som mange har stående i hjemmet, men den bør holdes på afstand af både kæledyr og børn. Azalea indeholder et giftstof som er farlig for kroppens celler og kan resultere i alvorlige symptomer. Kæledyret vil starte med savle voldsomt, men det vil senere føre til diarré, kvalme, opkast, udmattelse, rystelser og nedsat hjertefrekvens.

5. Påskelilje

Påskeliljen indeholder de giftstoffer, som hedder Lectin, Narcissin og Narcipoetin. I værste tilfælde kan én påskelilje koste en stor hund livet. Påskeliljen er en almen blomst, som kan findes i mange haver så du skal være meget opmærksom, og eventuel fjerne egne blomster.

6. Fredslilje

Fredsliljens plantesaft er lettere giftig og kan give hudirritation og smerter i mund, hals og øjne. I de værste tilfælde kan fredsliljen give maveproblemer.

7. Julestjerne

Julestjernen er en meget populær blomst at have henover vinteren, men hvis du har en kat eller andet kæledyr, bør du være meget varsom. Julestjernen indeholder giftstofferne Euphorbin og Euphorobon. Giftstofferne er specielt koncentreret i blomsterne, men findes umiddelbart overalt i planten. Har dit kæledyr været i nærheden af saften, kan det resultere i opkast, savlen, diarre, smerter i bugen samt feber.

En udførlig liste over planter og blomster som er giftige for katte og kattekillinger kan findes på http://www.giftigeplanter.dk/

Kilde: netdyredoktor.dk

 

Se andre vejledninger om katte

Udvalgte bruger annoncer lige nu