Hvilke blomster er giftige for hunde

hund-hvalp-blomst-plante
Print Friendly, PDF & Email
Hvilke blomster er giftige for hunde
5 (100%) 2 votes

Hvilke blomster er giftige for hunde

 

Hunde og hundehvalpe er nysgerrige dyr og især blomster kan være meget interessante, men det er langt fra alle blomster og planter som er sikre for hunde og hundehvalpe. Nogle er direkte giftige. Hvert eneste år mister kæledyr livet, fordi de har spist noget, de ikke kunne tåle. Vær derfor forsigtig med, hvilke typer planter du har i hjemmet, hvis du har en hund, der kan lide at smage på blomster og blade. Eventuelle giftige planter, som du måtte have, skal du placere et sted, hvor hunden ikke kan nå dem.

Vi har kigget lidt på hvilke blomster og planter som er giftige for din hund eller hundehvalp.

 

Symptomer på forgiftning

Først er det vigtigt at vide, hvad man skal være opmærksom på, hvis ens hund har været i kontakt med noget, som den ikke kan tåle. Giftige planter kan give forskellige symptomer. Typiske symptomer er dog:

Udvidelse af pupillen
Opkastning
Diarré
Savlen
Synkebesvær
Irritation i mundslimhinde
Irritation på tunge
Krampe
Åndenød
Lammelse
Svimmelhed

I nogle tilfælde er den giftige reaktion meget mild og i andre er den ”selvbegrænsende”, dvs. at hunden bliver rask af sig selv, men som hovedregel anbefaler vi altid at kontakte en dyrelæge med det samme, hvis man er i tvivl om sin hund eller hundehvalp kan være forgiftet. Forgiftning kan give permanente skader på bl.a. lever og nyrer, ligesom det kan koste hundens liv.

 

Hold din hund fra giftige blomster

Hunde er fra naturens side udstyret med en fornemmelse for, hvilke blomster og planter, som den kan tåle, men af og til svigter fornemmelsen, og hunden kan komme til skade. Det første man som hundeejer bør gøre er derfor at sikre sit hjem, således at hunden eller hundehvalpen ikke har mulighed for at komme i kontakt med de blomster og planter, som måtte være giftige for den.

Undgå at købe potteplanter, som man ved er giftige for hunde.

Læg sølvpapir eller plastik omkring bunden af dine potteplanter. Dette gør det mindre attraktivt for hunden at grave omkring rødderne af planten.

Vær sikker på at din hund eller hundehvalp altid har masser af frisk vand, for at undgå fristelsen for katten at tygge på blade for at få fugtighed.

Tilbyd legetøj, tidsbestemte måltider fra automatiske skåle, en klokke udenfor vinduet til at underholde din hund, når du ikke er hjemme, da kedsomhed godt kan føre til, at din hund eller hundehvalp begynder at tygge på blomster og planter.

De mest almindelige blomster og planter som er giftige for din hund eller hundehvalp

1. Tulipaner

Tulipaner er en skøn blomst, men den er også giftig, selv for mennesker. I tulipanen findes det giftstof, som hedder Tuliposide – og alene ved hudkontakt kan stoffet medføre hudirritation. Ved indtagelse vil både dit kæledyr og du selv, få store maveproblemer.

2. Liljer

Liljer er giftige for både hunde og katte. Liljens blomst indeholder nemlig et giftstof, som kan medføre nyresvigt, og i værste fald have dødelig udgang.

3. Liljekonval

Liljekonvallen er meget giftig – og det gælder hele planten. Liljekonvallen kan forvolde store hjerteproblemer, og du bør derfor holde denne væk fra din hund.

4. Azalea

Azalea er en stueplante som mange har stående i hjemmet, men den bør holdes på afstand af både kæledyr og børn. Azalea indeholder et giftstof som er farlig for kroppens celler og kan resultere i alvorlige symptomer. Kæledyret vil starte med savle voldsomt, men det vil senere føre til diarré, kvalme, opkast, udmattelse, rystelser og nedsat hjertefrekvens.

5. Påskelilje

Påskeliljen indeholder de giftstoffer, som hedder Lectin, Narcissin og Narcipoetin. I værste tilfælde kan én påskelilje koste en stor hund livet. Påskeliljen er en almen blomst, som kan findes i mange haver så du skal være meget opmærksom, og eventuel fjerne egne blomster.

6. Fredslilje

Fredsliljens plantesaft er lettere giftig og kan give hudirritation og smerter i mund, hals og øjne. I de værste tilfælde kan fredsliljen give maveproblemer.

7. Julestjerne

Julestjernen er en meget populær blomst at have henover vinteren, men hvis du har en hund eller andet kæledyr, bør du være meget varsom. Julestjernen indeholder giftstofferne Euphorbin og Euphorobon. Giftstofferne er specielt koncentreret i blomsterne, men findes umiddelbart overalt i planten. Har dit kæledyr været i nærheden af saften, kan det resultere i opkast, savlen, diarre, smerter i bugen samt feber.

En liste over planter og blomster som er giftige for hunde og hundehvalpe kan findes på http://www.danske-dyreinternater.dk/giftige-planter-for-hunde

 

Kilde: netdyredoktor.dk

 

Se andre vejledninger om hunde

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu