hund-hvalp-blomst-plante

Hvilke blomster er giftige for hunde

 

Hunde og hundehvalpe er nysgerrige dyr og især blomster kan være meget interessante, men det er langt fra alle blomster og planter som er sikre for hunde og hundehvalpe. Nogle er direkte giftige. Hvert eneste år mister kæledyr livet, fordi de har spist noget, de ikke kunne tåle. Vær derfor forsigtig med, hvilke typer planter du har i hjemmet, hvis du har en hund, der kan lide at smage på blomster og blade. Eventuelle giftige planter, som du måtte have, skal du placere et sted, hvor hunden ikke kan nå dem.

Vi har kigget lidt på hvilke blomster og planter som er giftige for din hund eller hundehvalp.

 

Symptomer på forgiftning

Først er det vigtigt at vide, hvad man skal være opmærksom på, hvis ens hund har været i kontakt med noget, som den ikke kan tåle. Giftige planter kan give forskellige symptomer. Typiske symptomer er dog:

Udvidelse af pupillen
Opkastning
Diarré
Savlen
Synkebesvær
Irritation i mundslimhinde
Irritation på tunge
Krampe
Åndenød
Lammelse
Svimmelhed

I nogle tilfælde er den giftige reaktion meget mild og i andre er den ”selvbegrænsende”, dvs. at hunden bliver rask af sig selv, men som hovedregel anbefaler vi altid at kontakte en dyrelæge med det samme, hvis man er i tvivl om sin hund eller hundehvalp kan være forgiftet. Forgiftning kan give permanente skader på bl.a. lever og nyrer, ligesom det kan koste hundens liv.

 

Hold din hund fra giftige blomster

Hunde er fra naturens side udstyret med en fornemmelse for, hvilke blomster og planter, som den kan tåle, men af og til svigter fornemmelsen, og hunden kan komme til skade. Det første man som hundeejer bør gøre er derfor at sikre sit hjem, således at hunden eller hundehvalpen ikke har mulighed for at komme i kontakt med de blomster og planter, som måtte være giftige for den.

Undgå at købe potteplanter, som man ved er giftige for hunde.

Læg sølvpapir eller plastik omkring bunden af dine potteplanter. Dette gør det mindre attraktivt for hunden at grave omkring rødderne af planten.

Vær sikker på at din hund eller hundehvalp altid har masser af frisk vand, for at undgå fristelsen for katten at tygge på blade for at få fugtighed.

Tilbyd legetøj, tidsbestemte måltider fra automatiske skåle, en klokke udenfor vinduet til at underholde din hund, når du ikke er hjemme, da kedsomhed godt kan føre til, at din hund eller hundehvalp begynder at tygge på blomster og planter.

De mest almindelige blomster og planter som er giftige for din hund eller hundehvalp

1. Tulipaner

En tulipan er en skøn blomst, men den er også giftig, selv for mennesker. I denne blomst er der et giftstof (Tuliposide), som ved kontakt med hunden kan give irritation af huden. Indtagelse betyder, at din hund og dig selv kan risikere anseelige problemer med maven.

2. Liljer

En liljer er også en pæn blomst, men desværre er den meget giftig for hunde. Liljen har et giftstof, der kan give nyresvigt, og i yderste indstands være dødelig for din hund eller kat.

3. Liljekonval

En liljekonval er meget giftig. En liljekonval kan give store problemer med hjertet, og du bør derfor undgå at din hunds mund kommer i kontakt med denne blomst.

4. Azalea

Azalea er en almindelig blomst som står i mange hjem, men det er vigtigt, at den står hvor børn og kæledyr ikke kan nå den. Blomsten indeholder nemlig en gift der vil være farlig for cellerne i kroppen og har risiko for at give alvorlige symptomer. Din hund begynder at savle meget, senere bliver det almindeligvis til andre og mere alvorlige symptomer som kvalme, opkast, diarré, rystelser, udmattelse samt hæmmet hjertefrekvens.

5. Påskelilje

En påskelilje har giftstofferne Narcissin, Lectin samt Narcipoetin. I yderste indstands er påskeliljen dødelig for selv en stor hund. Det er en meget almindelig plante i de danske haver, og derfor bør du lægge ekstra mærke til om den findes i din, og om muligt fjerne den eller afskærme den for din hund.

6. Fredslilje

Saften i en fredslilje kan ved direkte kontakt medføre irritation af hunden, samt smerte i hals, mund og øjne. I yderste indstands medfører en fredslilje problemer med maven.

7. Julestjerne

En julestjerne er en ganske almindelig plante at have om vinteren. Du bør dog holde den på god afstand af dine kæledyr, da den er meget giftig. En julestjerne har de to farlige giftstoffer Euphorbin og Euphorobon, og hvis dit kæledyr kommer i kontakt med planten, har det risiko for at medføre symptomer som eksempelvis savl, opkast, diarre, samt smerte i bugen og feber.

8. Brændende kærlighedsblomst (Kalanchoe)

Brændende kærlighedsblomst er en populær blomst i rigtig mange hjem, bl.a. fordi den giver smukke blomster året rundt, men den er også meget giftig for din kat. Alle dele af planten er giftige, men især bærerne kan være meget skadelige.

Listen er ikke komplet men vil løbende blive udvidet.

En liste over planter og blomster som er giftige for hunde og hundehvalpe kan findes på http://www.danske-dyreinternater.dk/giftige-planter-for-hunde

 

Kilde: netdyredoktor.dk, Danske Dyreinternater

 

Se andre vejledninger om hunde

 
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER