Golden retriever hunderace hund hunde hunderacer

Hvad skal din hund vaccineres mod?

Vaccination af hunde

Der er desværre ingen facitliste hvor hyppigt man skal vaccinere sin hund. Anbefalingerne fra forskellige dyrelæger og eksperter varierer, afhængig af hvilke sygdomme, der ønskes beskyttelse imod. Når du vaccinerer din hund, dannes antistoffer mod sygdommen, som der vaccineres mod, og så længe antistofferne er i hundens blod, vil hunden være værnet mod den pågældende sygdom. Udfordringen er, at der er anseelig variation i den enkelte hunds evne til at danne antistof. Vi har dog fundet nogle generelle retningslinjer, man som ejer af en hund eller hvalp kan følge.

 

Hundesyge

Hunden får en vaccination to-tre gange med 3-4 uger imellem. Den sidste vaccination gives efter tolv ugers alderen, og derefter hvert 3. år. af disse hvalpevaccinationer skal foretages efter 12 ugers alderen, og herefter hvert tredje år. Inden der foretages ny vaccination, kan en undersøgelse dog fortælle, om der stadig er aktive antistoffer i hunden.

Parvovirus

Hunden får en vaccination to-tre gange med 3-4 uger imellem. Den sidste vaccination gives efter tolv ugers alderen, og derefter gives hvert 3. år. Inden der foretages ny vaccination, kan en undersøgelse dog fortælle, om der stadig er aktive antistoffer i hunden.

Smitsom leverbetændelse

Hunden får en vaccination to-tre gange med 3-4 uger imellem. Den sidste vaccination gives efter tolv ugers alderen, og derefter hvert 3. år.

Kennelhoste (infektiøs tracheobronchitis)

Parainfluenza: Virusdelen af kennelhostekomplekset: Hunden får en vaccination to-tre gange med 3-4 uger imellem. Den sidste vaccination bør gives efter tolv ugers alderen. Derefter revaccineres efter et år. Vær dog opmærksom på, at vaccinationen kun værner delvis mod kennelhoste.
Bordetella bronchioseptica: Bakteriedelen af kennelhostekomplekset. Vaccinen findes i form af en næseborsvaccine som kombineres med parainfluenza og har effekt efter kun en dosis. Der skal vaccineres årligt.

Hvis hunden er vaccineret mod begge typer er den bedst beskyttet.

Leptospirose

Hunden får en vaccination to gange med 3-4 uger imellem. Den sidste vaccination bør foretages efter at hunden er tolv uger gammel. Derefter sker revaccination årligt.

Borreliose

Hunden skal have to vaccinationer med tre uger imellem, og derefter 1 gang årligt. Det anbefales at vaccination sker i den sidste del af vinteren eller i begyndelsen af foråret, fordi hundens immunforsvar er bedst, ved starten på flåt-sæson. Hvalpe kan få vaccination fra de er tolv uger gamle.

Vær dog opmærksom på, at vaccination IKKE må gives i forbindelse med andre vaccinationer! Perioden mellem en vaccination mod Borrelia og en anden vaccination skal være mindst to uger. Læs mere om flåter her.

Leishmaniose

Leishmanoise er en sygdom som skyldes bid fra sandfluen, der er almindelig i landene ved Middelhavet. Der kan købes midler som afskrækker sandfluen, og der findes desuden en vaccine på markedet, der har en forebyggende effekt.

Herpes-virus

Denne virus er primært problematisk ved drægtighed og nyfødte hvalpe. Herpes-virus er en muligt grund til, at en tæve får abort eller får små hvalpe, der ofte er alt for svækkede og dør ganske kort efter de er født. Anbefalingen er, at en drægtig tæve får en vaccination første gang indenfor ti dage efter parring, og anden gang mellem 1-2 uger inden den føder.

Rabies (hundegalskab)

Hvalpen må ikke vaccineres inden den er 12 uger gammel og dernæst efter 1 år, hvorefter der vaccineres hvert tredje år. Men spørg din dyrelæge. Reglerne varierer i forskellige lande.

 

HELD OG LYKKE MED JERES HUND!

Kilde: Rynkeby Dyreklinik

 

Se andre vejledninger om hunde

 
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER