11 fødevarer der kan være farlige

hund-kat-hvalp-killing-venner
11 fødevarer der kan være farlige
5 (100%) 3 votes

11 fødevarer der kan være farlige for din hund eller kat

 

Det kan godt være, at din hund eller kat tigger dig med store øjne om en enkelt bid af din mad, men inden du forbarmer dig og giver en godbid, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke af dine fødevarer, som kan være decideret livsfarlige for din bedste ven og familiemedlem.

1. Chokolade

Chokolade indeholder stoffet theobromin, der er farligt for både katte, hunde, heste, kaniner, marsvin og kanariefugle, som risikerer at ødelægge lunger, hjerte, nervesystem og lever ved indtagelse. Stoffet findes naturligt i kakaobønner og skaber en kemisk forbindelse, som kan være ren gift for dit kæledyr.

2. Mælk

Det kan være en overraskelse for mange som har set tegnefilmen Tom og Jerry, men voksne katte er som udgangspunkt laktoseintolerante. De kan nemlig ikke nedbryde sukkeret i mælken, og selvom de ikke er i livsfare, når de får mælk, så kan få det rigtigt skidt, blive dehydrerede og få diarré. Til kattekillinger kan man dog få specielt udviklet mælk.

3. Druer og rosiner

Vindruer og rosiner kan gøre din hund eller hundehvalp meget syg – selv i små mængder kan det føre til lever- og nyreskader. Man skal være opmærksom på, at det ikke er alle slags hunde, som umiddelbart reagerer på det, men for dem, som gør, er det ofte meget alvorligt, så undgå at fodre din hund eller hundehvalp med druer og rosiner. Hvis din hund begynder at kaste op, bør du derfor søge dyrlæge hurtigst muligt.

4. Kødben og fedt

Mens hunde elsker at gnave i et godt kødben, skal du undgå at fodre din kat eller kattekilling med et kødben eller fedt. Det er godt nok ikke direkte livstruende at indtage for din kat eller kattekilling, men for meget af det, kan give katte maveproblemer, diarré og kvalme.

5. Macademianødder

Din hund eller hundehvalp kan blive syg af at spise macademianødder. Det er dog ikke livstruende, men en hund eller hundehvalp kan få det meget dårligt af det, som kvalme, opkastning og muskelsmerter.

6. Løg og hvidløg

Løg er ikke godt at give din kat eller kattekilling – selv en mindre mængde løg kan udløse akut løgallergi, som bl.a. nedbryder kattens røde blodceller og kan resultere i anæmi, vægttabt og træthed.

7. Tyggegummi

Tyggegummi indeholder stoffet xylitol, der kan give irritationer i buespytkirtlen hos hunde og få dem til at udskille insulin, hvilket, udover lavt blodsukker, også kan skade leveren.

8. Kaffe

Koffein kan være dødeligt for katte og kattekillinger, og selv små doser kan føre til rastløshed, åndenød, hjertebanken og rystelser.

9. Rå æg

Æg indeholder stoffet avidin, som kan forhindre katten eller kattekillingen i at optage vitamin B. Det er ikke alvorligt, men det er heller ikke godt for kæledyret.

10. Vin

Vin indeholder etanol (gæren) som kan ødelægge din hund eller kats respirations- og nervesystem. Alkohol optages hurtigt i en lille krop, så du kan have brug for at søge dyrlæge hurtigt, hvis din hund eller kat har drukket alkohol ved en fejl.

11. Dej

Dej med gær indeholder ligesom alkohol også stoffet etanol, som er skadeligt for både hunde og katte.

Husk altid at kontakte din dyrelæge med det samme, hvis din hund eller kat opfører sig anderledes end normalt, brækker sig, bliver svimmel, osv.

Kilde: U.S. News

 

 

Se andre vejledninger om hunde

Se andre vejledninger om katte

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu