Slidgigt hos hunde

bil transport transportbur hund kat hvalp killing dyr køre
Print Friendly, PDF & Email
Slidgigt hos hunde
5 (100%) 3 votes

Slidgigt hos hunde

Gigt er et almindeligt problem hos hunde. En femtedel af alle hunde får slidgigt på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det ses især hos midaldrende og ældre hunde af de store racer og rammer oftest de store led i hofter, knæ og albuer, men kan også ses i ryggen. Gigt kan beskrives som en kronisk forandring, der medfører smerte og ofte også stivhed i leddene hos din hund.

Slidgigt er desværre en invaliderende, fremadskridende sygdom, der ikke kan helbredes, og man skal derfor som ansvarlig hundeejer kende symptomerne på slidgigt for at give den rette behandling, der hjælper med at løfte hundens livskvalitet, indtil det tidspunkt hvor det ikke længere er muligt at holde hunden tilstrækkeligt smertefri, og man må som ansvarlig hundeejer lade den få fred.

Symptomer på slidgigt hos hunde

Symptomerne på slidgigt kan være svære at få øje på, hvis ikke du ved, hvad du skal kigge efter. De oftest forekommende symptomer på slidgigt hos hunde er:

 

  • Hunden vil ikke længere gå ture eller lege.
  • Hunden har vanskeligt ved at rejse sig, f.eks. om morgenen.
  • Hunden undgår trapper
  • Hunden har svært ved at hoppe ind i bilen eller op i sofaen.
  • Hunden halter. Hvis den halter på et ben, er det ofte nemt at se, men hvis den halter på flere ben ser hunden “stivbenet” ud.
  • Hunden slikker sig på huden over de hårdest ramte led, oftest albuer eller hofter.
  • Hunden isolerer sig, og undgår derved kontakt med for mange.
  • Hunden har nedsat appetit. Har du en gigtplaget hund skal du sørge for at placere skålen højt, så den ikke skal bukke sig helt ned.
  • Hunden kan vise tegn på smerte ved at være mere ængstelig og “klæbende”.

 

Hvis du ser flere af ovenstående symptomer hos din hund, kan du få stillet diagnosen hos din dyrelæge, der gennemfører en grundig klinisk undersøgelse, hvor de mistænkte led bøjes og strækkes, sammenholdt med vurdering af halthed, sygehistorie osv. For at vide præcis hvor slemt det står til, kan en udvidet undersøgelse med røntgen give et svar. Det kan desuden være nødvendigt med udtagelse af ledvæske og evt. en kikkertundersøgelse.

Behandling af slidgigt hos hunde

Når din dyrelæge har stillet diagnosen, er tilstanden kronisk og uhelbredelig. Behandlingen vil derfor rette sig mod at aflaste hunden mest muligt og hindre lidelsen i at udvikle sig. En hurtig indgriben betyder dog, at behandlingen vil lykkes bedre. Der er flere typer af behandlinger og det vil ofte være en god ide at benytte flere af dem samtidigt.

Medicin

Smerterne kan reduceres væsentligt ved at give de såkaldte NSAID-lægemidler, som ofte trappes ned/fjernes, når andre tiltag begynder at virke.

Indsprøjtninger af bruskbeskyttelse medicin

Der er en medicin, som kan beskytte og forbedre kvaliteten af den ledbrusk, der endnu er rask og som samtidigt hæmmer den fremadskridende slidgigt på leddet. Det gives som 4 indsprøjtninger under huden med en uges mellemrum og kan med fordel gives hver 6. måned efterfølgende.

Overvægt

En hund som er overvægtig vil belaste sine led mere end en normalvægtig hund, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på din hunds vægt. Motion i større omfang er desværre ikke en mulighed for en hund, der allerede har slidgigt, og det nemmeste vil derfor være at fodre med et specialfoder mod overvægt.

Kosttilskud

Der er en lang række forskellige stoffer, som kan have en stor gavnlig betydning på hunde, som er ramt af gigt, eksempelvis umættede fedtsyrer fra fede fisk med et højt indhold af omega 3 og 6 (f.eks. fiskeolie), glucosamin, grønlæbede muslinger, MSM (methyl-sulfonyl-methan) osv.

Specialfoder

Du kan købe specialfoder med indhold af de ovennævnte stoffer, der er udviklet til gigtramte hunde, hos dyrlægen. Nogle af disse typer af specialfoder har desuden en gavnlig virkning på overvægt.

Motion

Let motion kan være gavnligt for en hund med slidgigt, men vær meget opmærksom på at det ikke bliver for meget for din hund, da motion i større omfang faktisk kan have en skadelig virkning ved at overbelaste de gigtramte led. Du kan også benytte dig af fysioterapi og vandgymnastik.

Kulde

Undgå at din hund bliver alt for kold. Kulde er ikke godt mod slidgigt og kan faktisk gøre smerterne værre. Sørg derfor for, at din hund ligger på en madras eller lignende, der beskytter den mod kulde fra underlaget, og at din hund ikke lægger sig udendørs på eksempelvis fliser eller andet koldt underlagt.

Forebyggelse

Du kan selv reducere risikoen for at din hund udvikler slidgigt, eksempelvis ved korrekt fodring af hvalp så den ikke vokser for hurtigt, specialfoder mod overvægt, at undgå overbelastning af hunden, og hvis din vælger en hund af en større race skal du sikre sig at forældrene er fri for hofteleds- og albuedysplasi.

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget eller du har mistanke om, at din hund lider af slidgigt.

Kilde: netdyredoktor.dk

 

Se andre vejledninger om hunde

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu