Separationsangst hos hunde

hund hunde hvalp hvalpe
Print Friendly, PDF & Email
Separationsangst hos hunde
5 (100%) 2 votes

Separationsangst hos hunde kan undgås

 

Et af de mest hyppige adfærdsproblemer, der er hos hunde i Danmark, er separationsangst, hvilket vil sige, at hunden er angst for at være alene hjemme eller for at være adskilt fra en/flere bestemte personer i familien, men de fleste problemer med separationsangst kan faktisk undgås.

Alle steder kan du finde velmenende råd om, hvad du skal gøre for at lære din hund at være alene hjemme, eller hvordan du skal håndtere din hund, hvis den har fået separationsangst. Mange af disse råd er dog ofte brugte myter, der måske endda kan gøre problemet værre.

Årsagen til og graden af separationsangst hos hunde kan variere, og det kan derfor være svært at skelne alle de velmenende råd fra hinanden. Undgå de værste myter, når du træner din hvalp eller hund til at være alene hjemme, uden separationsangst. Nogle af de falske myter er:

 

1. Gå fra din hund med det samme, når du får den hjem

Din nye hvalp er netop blevet adskilt fra sin mor, sine søskende og det trygge hjem, hvor den er vokset op, og det i sig selv kan være en traumatisk oplevelse hvalpen. Omplaceringshunden er blevet adskilt fra de trygge rammer mindst to gange i livet og har måske en fortid med omsorgssvigt. Tænk på, hvor lang tid vi mennesker kan være om at blive trygge med nye omgivelser eller med nye mennesker, når vi flytter hjemmefra, skifter skole eller arbejde, eller når vi flytter.

Det værste du kan gøre er at forlade din hvalp eller hund allerede dagen eller få dage efter at den er kommet, og lade den være alene i flere timer, for selvom din hvalp umiddelbart kan se ud til at klare det, kan det ændre sig.

 

2. Ignorér din hund i hverdagen, og vis, hvem der bestemmer

Du skal ikke ignorere din hund. Mange hunde eller hvalpe vil ”slukke”, hvis de bliver ignoreret. I stedet skal du snakke og kommunikere med din hund – samt træne med den ved at fokusere på det, som du vil have, at den gør, i stedet for at fokusere på det, som du ikke vil have.

Træn din hund med positive metoder. Beløn din hund, hvis den bliver liggende, selvom du går ud af rummet. Væn hunden til at du tager overtøj og sko på – og tag det så af igen. Pak din taske, og pak den så ud igen. Ved at gøre alt det, som du normalt gør, når du skal ud af hjemmet, vænner hunden sig til, at dine rutiner ikke er ”farlige” signaler.

 

3. Skæld hunden ud, når den har ødelagt noget

Du skal ikke skælde din hund ud, når den gør noget forkert. Hvis du gør det, vil forvirringen og frustrationerne blot vokse. Forskning viser, at selv den mest uskyldige hund viser et skamfuldt ansigt, når ejeren skælder den ud, men at hunden ser skyldig ud er en reaktion på ejerens reaktion og ikke nødvendigvis fordi den ved, at den har gjort noget forkert.

 

4. Sørg for at hunden får mere fysisk motion

Motion kan øge stress. En hund som har stress, producerer i forvejen store mængder adrenalin og på længere sigt desuden stresshormonet kortisol, som har en negativ virkning på kroppen, når det udskilles i store mængder. Det er de samme stoffer, som din hund producerer, når den dyrker motion eller laver noget fysisk krævende. Derfor vil en hund som i forvejen er stresset blot blive endnu mere stresset ved for meget motion.

For at få kroppen i balance igen er det vigtigt at tage det roligt i en periode. Undgå motion som løb, cykling, hurtige gåture og de daglige bold- og pindekast. Fokusér i stedet på langsomme gåture i naturen. Nyd turen sammen med din hund, lad den snuse i eget tempo, lad den sidde og kigge, mens den fordøjer alle indtryk.

 

5. Sæt din hund i bur, for nogle hunde trives bedst i små rum

En hund skal ikke sættes i bur eller lukkes i et lille rum, når den skal være alene hjemme, uanset om hunden har separationsangst eller ej. Du kan træne din hund med positive metoder til at elske dens bur, også når det er lukket, men luk aldrig lågen, når den er alene hjemme. Selvom hunden elsker sit bur, når du er hjemme, og det er åben, er det hurtigt noget helt andet, når hunden er alene, og lågen lukkes.

Selvom hunden er spærret i sit bur eller lille rum, er den stadig alene hjemme, og nu er den oven i købet berøvet sin bevægelsesfrihed. Brug i stedet babygitre til at ”lukke” bestemte rum, som du ikke vil have, at din hund færdes i, og med et babygitter kommer der stadig lys ind, og hjemmet har samme størrelse, som din hund kender i forvejen.

 

Vi anbefaler dig at kontakte en adfærdsterapeut eller anden professionel adfærdsbehandler, hvis du er i tvivl om din hunds adfærd, herunder også separationsangst.

KILDE: Dyrefondet

 

Se andre vejledninger om hunde

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu