marsvin

Marsvinets sprog og lyde

Hvad siger dit marsvin?

 

Marsvin er meget selskabelige væsner og har et varieret sprog i form af en lang række lyde, som bruges til at kommunikere med andre dyr eller mennesker.

Er man helt ny marsvin ejer, kan nogle af disse lyde godt virke uforståelige, men hvis man gør sig den umage at tage tid til at sætte sig ind i at lære lydene og blive fortrolig med deres mening, kan man komme langt i at forstå og kommunikere med sit marsvin.

Et marsvin lærer hurtigt at reagere på lydene i hjemmet. Den lærer at kunne genkende ejerens fodtrin og lugt, og når man kommer hjem kan man derfor godt blive mødt af en lang og indtrængende hylen som velkomst. På samme måde vil marsvin hurtigt lære at identificere ”madlyde” som f.eks. en knitrende plasticpose eller døren til køleskabet, og reagere på disse lyde.

Marsvin har bl.a. følgende lyde:

1. Pludren

Pludren er for marsvinet et udtryk for social velvære og er en kælen ”hygge lyd” som bruges, når marsvinet f.eks. håndteres af mennesker eller to marsvin snakker sammen.

2. Hvin

Et udtryk for utilfredshed og kan f.eks. forekomme hvis en han er for nærgående eller andre tilfælde, hvor der er noget som ikke passer marsvinet.

3. Madhyl

En variant at ovenstående. En langtrukken hylen som udtrykker sult og som oftest høres, hvis marsvinet identificerer en lyd, som den forbinder med fodring. Det er samtidigt en slags kontaktlyd mellem marsvin, der er blevet væk fra hinanden.

4. Dyb brummen

Det er et udtryk for advarsel. Lyden kan forekomme, når marsvinet hører fremmede lyde eller der sker en pludselig (uventet) bevægelse. Hvis der er flere marsvin til stede, vil de på skifte gentage lyden, indtil de vurderer, at faren er forbi.

5. ”Fårekylling”

Denne lyd er måske en af de mest gådefulde. Lyden begynder svagt og vokser i styrke til en ganske kraftig lyd. Hvis der er flere marsvin til stede, vil de typisk reagere ved at stå stille og brumme advarende. Nogen sammenligner lyden med lydene fra en kanariefugl, der pipper, eller en fårekylling – deraf navnet. Man er endnu ikke sikker på, hvad denne helt karakteristiske (men dog sjældne) lyd er et udtryk for.

 

Kilde: niffer.dk og Dansk Marsvineklub

 

Se andre vejledninger om marsvin




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER