hund kat

Kræft hos hunde og katte: 10 symptomer

Det er nok de færreste som ved at kræft er den hyppigste sygdomsrelaterede dødsårsag blandt hunde og katte i Danmark. Kræft hos dyr er lige så almindeligt som kræft hos mennesker. Kræft rammer typisk middelaldrende og ældre kæledyr. Hunde får typisk kræft, når de er mellem 8 og 10 år eller ældre, mens katte bliver ramt, når de er 10-12 år eller ældre.

 

Hvordan ved man så, om ens bedste firbenede ven er blevet ramt af kræft? Her er de 10 symptomer, der kan være tegn på kræft hos hunde og katte:

 

1. Unormal hævelse eller knude

En tredjedel af alle kræfttilfælde blandt hunde og katte skyldes kræft i huden. Tjek derfor din hund eller kat for knuder med jævne mellemrum, f.eks. når I alligevel putter i sengen eller sofaen. Hvis du stryger dit kæledyr på pelsen og mærker en unormal hævelse, som enten ikke forsvinder eller begynder at vokse i størrelse, skal du derfor altid gå til dyrlægen. En knude er dog ikke altid ensbetydende med kræft, men kan skyldes andre ting.

 

2. Sår vil ikke hele
Det er almindeligt at finde sår og skrammer på sit kæledyr. Men opdager du et sår, der ikke vil hele, og som forbliver stort set uforandret over længere tid, så skal du reagere. Sår, der ikke vil hele, kan nemlig være et tegn på kræft, og de kan opstå overalt på dyret, herunder i mundhulen og mellem tæerne.

 

3. Pludseligt vægttab
Det er vigtigt at være ekstra opmærksom på vægten hos din hund eller kat. Et pludselig vægttab hos et dyr kan betyde, at noget er galt. Det behøver ikke altid være et tegn på kræft, men kan også skyldes andre dårligdomme som sukkersyge, leversygdom eller en sygdom i nyrerne, så uanset hvad, er det altid en god ide at få undersøgt årsagen.

 

4. Ingen/manglende appetit
Når en hund eller kat stopper med at spise, er det ofte et tegn på at der er noget galt. Kvalme og nedsat appetit kan blandt andet skyldes tarmkræft og kræft andre steder i kroppen, så hvis dit kæledyr begynder at spise mindre end normalt eller helt stopper med at spise, så skal du gå til dyrlægen.

 

5. Vedvarende opkastninger eller diarré
Særligt hos katte kan lymfekræft vise sig ved voldsomme knuder i tarmen, som resulterer i opkastninger og diarré. Det er dog vigtigt at huske på, at det er normalt for katte at kaste op med jævne mellemrum, når hårbollerne skal ud af kroppen. Men hvis katten begynder at kaste mere op, end den plejer, skal man være på vagt og tage til dyrlægen. Vedvarende opkastninger eller diarré hos hunde og katte kan være et tegn på kræft i mave-tarm-kanalen.

 

6. Besvær med at spise
Kræft kan også vise sig ved, at din hund eller kat får besvær med at synke. Det kan skyldes en svulst i mundhulen, en knude der trykker på spiserøret eller kræft i kæbeknoglerne, som kan gøre så ondt, at din hund eller kat helt nægter at spise. Får maden lov at ligge i madskålen over længere tid, bør du derfor få dit kæledyr undersøgt. Besværet med at spise og synke kan dog også skyldes dårlige tænder.

 

7. Blødning eller udflåd
Unormale blødninger eller udflåd fra f.eks. næsen eller kønsorganerne er et klart tegn på, at noget ikke er, som det skal være. En kræftsvulst i næsehulen vil typisk afsløre sig selv ved, at din hund eller kat pludselig begynder at få næseblod, men blødninger kan også opstå spontant i huden andre steder på kroppen, fordi kræftformer påvirker koagulationssystemet, blodets evne til at størkne, og det kan så give symptomer i form af blødninger. Andre symptomer kan hos hunhunde og hunkatte vise sig ved udflåd fra skeden, som både kan være tegn på livmoderbetændelse og kræft.

 

8. Ubehagelig lugt fra dyret
Ved kræft i mundhulen kan der let komme betændelse omkring det sted, hvor kræften sidder. Det resulterer i en masse bakterier i det område, som producerer stoffer, der lugter rigtig dårligt. Derfor kan dyret lugte sødligt og råddent fra mundhulen, hvis det er der, kræften sidder. Lugten kan også opstå, hvis en kræftsyg hund eller kat får sår på de knuder i huden, som der går betændelse i.

 

9. Besvær med at trække vejret, urinere eller komme af med afføring
Hunde og katte kan ligesom mennesker have besvær med at komme ordentligt på toilettet, og i nogle tilfælde kan det skyldes, at der sidder kræftsvulster og blokerer for afføringen i endetarmen. Det samme kan ske i lungerne og brysthulen og i blæren og urinvejene, som gør, at passagen bliver indsnævret og vejrtrækning og vandladning bliver uregelmæssig.

 

10. Nedsat lyst til motion eller nedsat udholdenhed
En tur med hunden i parken kan godt gå hen og blive lang, hvis dyret konstant lægger sig ned og nægter at gå. I nogle tilfælde skyldes det ikke en tvær og ugidelig hund, men derimod kræft. En svulst i lungerne eller brysthulen kan give dit kæledyr besvær med at trække vejret, og så vil aktivitetsniveauet dale. Det kan også være, fordi kræft i eksempelvis knoglemarven har resulteret i en lav blodprocent, der kan gøre dyret træt.

 

Et godt råd er dog altid at opsøge dyrlæge, hvis du opdager at din hund eller kat begynder at opføre sig anderledes og ændrer adfærd.

Kilder: netdyredoktor og Aalborg Dyrehospital

 

Se andre vejledninger om hunde

Se andre vejledninger om katte

 




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER