Få din kat sikkert gennem julemåneden

kat jul
Få din kat sikkert gennem julemåneden
5 (100%) 4 votes

Få din kat sikkert gennem julemåneden

 

Julemåneden er for mange en festlig og glædelig stund, men den indeholder samtidigt mange potentielle farer for vores katte som man skal være opmærksomme på.

 

 

Katten og ”juleblomsterne”

 • Julestjernen er en af de mest anvendte juleblomster. Julestjernen indeholder giftene euphorbin og euphorobon, som er specielt koncentrerede i blomsten og som er farlige for katte.
 • Misteltenen anvendes ofte i juleudsmykningen, men misteltenen indeholder lectin og viskotoxiner, som er proteinlignende stoffer, samt stofferne cholin og acetylcholin. De er i både stængler, blade og bær.
 • Kristtorn anvendes ofte ved juletid, typisk i juledekorationer og til udsmykning. Alle dele af planten er giftige. Bladene og bærrene indeholder saponiner i form af ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, som virker stærkt irriterende på slimhinder. Bladene, bærrene og stammen indeholder endvidere cyanogene glykosider samt ringe mængder af digitalislignende stoffer.
 • Symptomerne på en forgiftning er almindeligvis opkast, savlen, mavesmerter, diarre og nedstemthed.

 

Katten og juletræet

 • Den naturlige duft af gran virker tiltrækkende på katte. Det hænder derfor at katte klatrer i juletræet eller bruger det som kradsetræ, og derfor kan det anbefales at forankre det sikkert, så det ikke vælter. Husk også at grannåle ikke kan fordøjes. Nogle katte spiser dem gerne, mens andre katte er ligeglade.
 • Nogle juletræsfødder indeholder vand, så træet holder sig frisk. Undgå så vidt muligt at tilsætte medikamenter til vandet, da det kan forgifte katten.
 • Vær forsigtig med stearinlys på de nederste grene: Mange katte får hvert år brændt halen eller knurhårene, da mange tiltrækkes af levende lys. Brænd evt. lys i dybe fyrfadslysholdere eller andre beskyttende foranstaltninger og lad som udgangspunkt aldrig katten være alene med levende lys.
 • Pas på med elektriske lyskæder. Nogle katte bider gerne i ledninger, og de risikerer slemme forbrændinger i munden, hvis ledningerne kortsluttes.
 • Pas på med julepynt på de nederste grene. Pynten kan virke tillokkende på katten, f.eks. leger katte gerne med specielt spejlkugler eller med småkager, som dufter godt.

 

Katten og julemaden

 • Vær opmærksom på at holde katten væk fra drinks og mad, som indeholder alkohol.
 • Katte tåler ikke chokolade. Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for katte. Mørk og usødet chokolade er værst, og hvid chokolade mindst skadeligt. Symptomer på chokoladeforgiftning er opkast, diarre, hyperaktivitet og kramper.
 • Gåseskrog eller andeben er fristende for katte. Vær opmærksom på at de ikke står frit fremme, da ben kan sætte sig fast i halsen. Vær desuden opmærksom på at skraldespanden er ordentligt lukket, da nogle katte finder på at rive dem i stykker for at kommer til juleresterne.
 • Din kat skal naturligvis også mærke at det er jul, men pas på med at overfodre med julemad. Fed julemad er hvert år grund til mange alvorlige maveproblemer. Den fedtholdige mad kan give diarre, opkast eller betændelse i bugspytkirtlen.

 

Katten og julegaverne

 • Hvert år får dyrlægerne besøg af katte med forstoppelse på grund af gavebånd, som har
  sat sig som en fast prop i mavetarmsystemet. Så vær opmærksom på gavebåndene med katten i nærheden. Ved mistanke om, at katten har slugt gavebånd, skal du kontakte dyrlæge.
 • Check alle de gaver din kat får. Selvom de er givet i en god mening, kan de indeholde små genstande, som let kan sluges.

 

Dyreformidlingen.dk ønsker både dig og dine dyr en glædelig og sikker jul!

Kilder: netdyrlæge og netdyredoktor.dk
 
Se andre vejledninger om katte

Udvalgte bruger annoncer lige nu