jul hvalp hund gave

Få din hund sikkert gennem julemåneden

Julemåneden er en glædelig tid for mange mennesker, og det er blot naturligt at man som ejer af en hund også ønsker at sit firbenede familiemedlem skal havde det lidt ekstra godt i den søde juletid. Desværre oplever dyrlægerne ofte, at julen kan være en farlig tid for vores dyr.

Agria Dyreforsikring har lavet en undersøgelse over forgiftninger af hunde fra 2010 til 2014, og resultaterne viser, at der hvert år i december er dobbelt så mange forgiftninger af hunde som i resten af årets måneder. Ifølge undersøgelsen skal en stor del af forklaringen findes i de mange julegodter, som hundene enten finder eller får af sine ejere i misforstået hensyn.

Pas på chokoladen

Det kan være fristende for mange hundeejere at give deres kære firbenede familiemedlem et stykke chokolade eller andet sødt, når godterne findes frem. Desværre har hunde meget svært ved at tåle specielt mørk chokolade, da det sammen med et højt kakaoindhold desuden indeholder stoffet theobromin, der er meget giftigt for hunde.

En hund på ca. 10 kg kan spise op til 40 gram mørk chokolade uden alvorlige konsekvenser og for lys chokolade er grænsen på ca. 100 gram pr. 10 kg kropsvægt.

Giver du din hund chokolade, skal du være ekstra opmærksom på symptomer som indikerer forgiftning. De optræder oftest inden for 4 til 24 timer efter indtagelse og omfatter opkastning, mavesmerter, øget tørst, inkontinens, rysteture og overdrevet savlen.

Pas på fed mad, surdej og nødder

Rigtig mange spiser flæskesteg eller andre fede og salte retter, f.eks. juleskinker eller retter lavet på surdej eller indeholdende nødder. Selvom det kan være tillokkende at forkæle sin hund lidt ekstra, skal man som ansvarlig ejer være opmærksom på, at for meget fed mad kan give hunden dårlig mave og i værste fald akut betændelse i bugspytkirtlen. Hvis hunden er overvægtig, stiger risikoen markant. Gærdeje indeholder alkohol som kan give hunden alkoholforgiftning, lige som hårde nødder kan volde problemer, da din hunds mave og tarm ikke formår at nedbryde disse ordentligt. Undgå at give hunden ben der starter med F: fugl-, fisk- eller flæskeben.

Hold hunden væk fra drinks og mad, som indeholder alkohol.

Gåseskrog eller andeben er uimodståelige for hunde. Sørg for, at de ikke står frit fremme, da ben kan sætte sig fast i halsen på dem.

Juletræet, dekorationer og gaver

Det er ikke kun mad og søde sager som kan være farlige for din hund i julemåneden. Juledekorationer kan også være potentielle farer.

Pynt i glas på juletræet kan gå i stykker og give slemme sår i poterne, så vær påpasselig med julepynt på de nederste grene. Gavebånd kan være spændende at lege med for din hund, men kommer hunden til at sluge det, kan hundens tarme snørre sig sammen, lige som det skarpe bånd kan beskadige tarmene. Hold derfor godt øje med at hunden ikke æder julepynt, gaver eller legetøj, og sørg for at støvsuge under juletræet – for hundemaver kan ikke fordøje grannåle.

Sørg desuden altid for at juletræet står stabilt og sikkert, så det ikke vælter, hvis en ivrig hundehale rammer det. Pas på med stearinlys på de nederste grene: Mange hunde får hvert år brændt halen, da mange tiltrækkes af levende lys. Vær også opmærksom på brug af elektriske lysranker, for nogle hunde og hvalpe vil gerne bide i ledninger.

Tjek gaver som din hund får. De kan være givet i en god mening, men kan indeholde små genstande som let kan sluges.

Udover disse åbenlyse farer, er der desuden andre farer, gemt i de blomster, som vi ofte bruger i julemåneden:

  • Julestjernen har de to gifte euphorbin og euphorobon, som er særligt koncentrerede i blomsten.
  • Misteltenen anvendes ofte i udsmykningen, men den indeholder bl.a. lectin og viskotoxiner, samt cholin og acetylcholin. De er i blomsten blade, stængler og bær.
  • Kristtorn er almindelige at anvende i dekorationer samt juleudsmykning. Hele planten er giftig. Blade og bær har saponiner som ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, der har en stærk irriterende effekt på slimhinder. Blade, bær og stamme indeholder derudover stofferne cyanogene glykosider, samt i mindre omfang digitalislignende stoffer.

 

Kontakt dyrlægen, hvis …

Vi anbefaler altid at kontakte din dyrlæge, hvis din hund ændrer opførsel og adfærd eller hvis den pludselig kaster, får kraftig diarré eller andre symptomer på forgiftning.

 

Dyreformidlingen.dk ønsker både dig og dine dyr en glædelig og sikker jul!  

Kilder: netdyredoktor.dk og agria dyreforsikring

 

Se andre vejledninger om hunde




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER