Hunde kan holde udbredt børnesygdom væk

hunde hund hvalp hundehvalp hundehvalpe udstyr foder mad kost
Print Friendly, PDF & Email
Hunde kan holde udbredt børnesygdom væk
5 (100%) 2 votes

Hunde kan holde udbredt børnesygdom væk

 

En af mest udbredte børnesygdomme i den vestlige verden er den kroniske lidelse børneeksem, og alene i Danmark rammes ca. hvert femte barn af lidelsen, der forårsager kløende udslæt, men nu lader det til, at der er hjælp at hente i kampen mod børneeksem hos menneskets bedste ven.

Et stort dansk forskningsstudie fra forskningscentret COPSAC (Copenhagen Studies on Asthma in Childhood) viser, at risikoen for at udvikle sygdommen børneeksem falder betydeligt, jo flere hunde der er i hjemmet.

– Vi er ret overraskede over resultatet. Det imponerer mig især, at risikoen daler med antallet af hunde. Der er statistisk meget stærk dokumentation for, at der er en klar sammenhæng mellem hunde og risikoen for børneeksem, siger professor og overlæge Hans Bisgaard fra Dansk Børneastma Center på Gentofte Hospital.

 

To uafhængige studier bekræfter sammenhængen

De bemærkelsesværdige resultater kommer fra undersøgelser af to store kohorter af danske familier, som COPSAC har fulgt gennem flere år med det formål at finde årsagerne til bl.a. astma og relaterede sygdomme, herunder børneeksem.

Forskerne har fulgt børnene tæt, både under graviditeten og efter, og testet dem på alle tænkelige måder, f.eks. blod, afføring, luftveje, ligesom de deltagende familier har sparet på en lang række spørgsmål om miljøet i hjemmet, bl.a. forefindende husdyr, herunder hunde, på adresserne.

– Nu har vi med to uafhængige kohorter vist, at hund i hjemmet væsentligt reducerer børns risiko for at udvikle eksem, siger Hans Bisgaard.

Studiets resultater får overlæge og professor Allan Linneberg fra Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed til at vurdere, at der godt kan være tale om en virkelig effekt af hundens tilstedeværelse.

– Det er ikke en ny hypotese, men effekten i dette studie er stærkere, end vi har set i flere tidligere studier. Det er interessant, fordi de metoder, som forskerne anvender her, er bedre end i de fleste tidligere studier. Resultaterne styrker troen på, at der er tale om en egentlig sand effekt, mener Allan Linneberg, som dog ikke selv har været involveret i studiet.

Kilde: Videnskab.dk

 

Se andre vejledninger om hunde

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu