Hestens sanser

heste føl
Hestens sanser
5 (100%) 2 votes

Hestens sanser

Heste har de samme fem sanser som mennesker, dvs. lugtesans, syn, hørelse, følelse og smagssans, men en rolle i naturen som byttedyr har gjort hesten meget modtagelig over indtryk og hurtigt opfattende, i højere grad end mennesket. Som byttedyr er hesten nødt til være hurtigt opfattende og have en hurtigere reaktionsevne end rovdyrene – for ellers overlever den ikke. I naturen vil vildhesten eksempelvis typisk flygte fra enhver stimulus, som den tolker som en fare. Derfor er hestens sanser særdeles veludviklede.

Hestens lugtesans

Hestens lugtesans og hørelse ligner vores, bortset fra at deres er langt bedre udviklet. Lugte fra giftige planter er vigtige at genkende og huske, ligesom det er nyttigt for hesten (som byttedyr) at kunne lugte sig frem til hvem og hvad der har befundet sig på et pågældende sted samt genkende steder eksempelvis på skovturen, som giver den god mulighed for at orientere sig. På grund af sin status som byttedyr, kan heste naturligvis opfange den mindste lugt af rovdyr. Lugtesansen bruges af hesten desuden til at genkende andre artsfællers færden, territorier og rang. Når heste mødes ”bytter” de luft (lugt) gennem næseborene for at kunne identificere hinanden. Desuden kan heste lugte menneskers frygt eller vrede.

Hestens syn

Hestens øjne er placeret på siden af hovedet, som andre byttedyr f.eks. rådyr, kaniner, antiloper, ænder og kyllinger. Det gør det muligt for hesten at se nærmest hele vejen rundt om sig selv uden at flytte hovedet ret meget, mens hvert øje sender sit billede til hjernen. Dette for at hesten nemt kan opdage farer fra nær og fjern i alle retninger. Hestens øjne er også fantastisk tilpasset til at registrere bevægelse. Det er også en af grundene til, at heste kan blive nervøse og ser ”spøgelser” i blæsevejr, når ting bevæger sig. Dog betyder placeringens af hestens øjne at den har svært ved at se direkte foran sig, men her bruger den sine veludviklede følehår ved mulen.

Hestens hørelse

Hesten har en fantastisk hørelse og kan opfatte toner både lavere og højere end mennesker kan. Hesten kan bevæge ørene uafhængigt af hinanden og på den måde rette hørelsen mod bestemte steder og opfange lyde fra forskellige retninger på samme tid.

Hestens følesans

En hest er et meget følsomt væsen. Kun i vores fingerspidser kan vi fornemme hvad hesten kan føle over hele sin krop. En hest kan eksempelvis føle en enkelt flue som ikke bare er landet på huden, men også som er landet i dens hår. Den kan “sitre” med musklerne, der hvor insektet sidder og således undgå for mange stik eller infektioner, hvilket er et nyttigt redskab i naturen. Heste kan selv gennem en tyk sadel med underlag føle en rytters bevægelser. Hestens følesans er størst ved hovedet. Følehårene på mulen/læberne gør eksempelvis at hesten kan sortere sin mad og kompensere for et meget begrænset synsfelt som hesten har lige foran sig. Disse hår er vigtigt især om natten og må ALDRIG afklippes. Vær opmærksom på hestens særdeles veludviklede følesans, når du håndterer den og vær forsigtigt med den.

Hestens smagssans

En hests smagssans er tæt forbundet med lugtesansen og er ligesom lugtesansen meget veludviklet, eksempelvis kan en hest finde på ikke at drikke vand til stævner eller på fremmede steder, fordi de smager anderledes, end det er vant til. I dette tilfælde kan man vænne hesten til at du blander æblecider i vandet, så det på den måde smager ens, både hjemme og ude.

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget.

Kilde: nyt-hesteliv.dk, horseconsult.com
Se andre vejledninger om heste

 

Udvalgte bruger annoncer lige nu