Gode råd om katte og killinger

Luna10_srcset-large
Gode råd om katte og killinger
4.7 (94%) 10 votes

 

Gode råd om katte

 

Er du blandt de ca. 367.000 danske familier med kat? Så er der her nogle hurtige – men gode – råd til dig som katteejer.

 

Transportkasse

Brug altid en transportkasse, når du har katten med i bilen. Det er det sikreste både for dig og katten.
Du kan købe transportkasser i dyrebutikker og visse større supermarkeder. Anskaf en transportkasse, før du får katten hjem.

Kradsetræ

Sørg for, at din kat har et kradsetræ, så dens trang til at hvæsse kløer ikke går ud over dine møbler og vægge. Mange laver selv deres egne kradsebrætter og klatretræer – det træ, du skal bruge koster ikke ret meget. Du kan bruge en tæpperest med kort, fast luv eller et stykke kraftigt reb, som du vikler rundt om klatretræet.

Vaccination

Sørg for at få katten vaccineret. Den skal vaccineres mod kattesyge og katteinfluenza en gang om året. Kontakt din dyrlæge for mere information.

Ormekur

Hvis katten får orm, skal den have en ormekur. Kontakt dyrlægen for at finde det rette ormemiddel, der fås på recept på apoteket eller udleveres af dyrlægen. Katte kan få bændelorm og spoleorm, men der findes også hageorm, piskeorm og lungeorm, der dog er mere sjældne.

Kastrering og sterilisering

Hvis du ikke har tænkt dig at lade din hunkat indgå i avl, er det bedst at få den steriliseret. Katten har hverken godt af at få p-piller i længere tid eller at komme i løbetid uden at få mulighed for at parre sig.
Kastrer også din hankat, hvis ikke du har planer om avl. Både hvis det er en udekat eller indekat. Der er desværre alt for mange uønskede katte. En ukastreret hankat, der ikke får lov at parre sig bliver stresset og begynder at strinte.

Aktivér din kat!

Den lille killing, der lige er flyttet fra sin mor og søskende, er en smule ensom, og derfor er det op til dig at tage dig af den og lege med den. Bordtennisbolde, tomme toiletruller og en pelsmus er populært legetøj.

En killing kan ikke lege særlig længe ad gangen. Den har brug for meget søvn.

Det er en god idé at indrette transportkassen til ’kattehus’. Læg et tæppe i bunden eller et stykke wetbed (vaskbart, sugende, syntetisk pelstæppe). Fjern burets dør, hvis du kan. Så er der ingen risiko for, at katten bliver spærret inde. Killinger holder meget af at ligge trygt og lidt mørkt i deres lille hule.

Ældre katte vælger som regel at ligge et sted med god udsigt over rummet.

Udkigsposter

En kat godt kan lide at sidde i vindueskarmen og kigge ud. Det er en god ide at gøre plads i “kattens vindueskarm”, så du ikke behøver at blive vred over, at den går og vælter dine ting. Og sæt gitter op i “kattens vindue”. Vi har ikke tal på, hvor mange katte der en varm sommerdag ryger ud af vinduet.

Soveplads

Allerede før du henter katten med hjem, skal du bestemme dig for, om den må sove i soveværelset. Katten elsker at være, hvor du er, og der er ikke mange steder, der er varmere eller lugter mere af dig end din seng. Derfor vil katten elske at ligge sammen med dig i sengen.

Mange mennesker har forskellige meninger om at have katten i sengen. Nogle kan næsten ikke undvære hyggen ved at sove sammen med katten. Andre mennesker har en fornemmelse af, at det måske er for uhygiejnisk. Men tag beslutningen, før du henter katten.

Kattebakken

Ligesom at vi mennesker har vores eget badeværelse, så skal katten have et sted, hvor den kan sidde og besørge. Det er jo en privat sag. Det skal ikke være et sted, hvor familien kommer rundt om hjørnet hele tiden. Badeværelset er et godt sted.

Det anbefales ikke at skylle katteefterladenskaberne ud i toilettet, da det risikerer at blive stoppet. De skal helst smides ud med affaldet. Og husk også, at toiletbrættet altid skal ned, efter du selv har været på toilettet. Ellers kan katten risikere at falde i.

 

Held og lykke med din kat!

 

Se andre vejledninger om katte

Udvalgte bruger annoncer lige nu