kat killing

Ved du hvad din kat kan tåle?

Det er vigtigt som dyreejer at være opmærksom på ikke at give eller potentielt udsætte sit dyr produkter, som dyret ikke kan tåle. Desværre findes der rigtig mange ting som katte ikke kan tåle – og nogle af disse ting er almindeligt forekommende i mange hjem. Katte er relativt små dyr, og de har generelt et følsomt fordøjelsessystem. Deres lever omsætter stofferne på en helt anderledes måde end hos mennesker, og derfor er der nogle ting, som vi mennesker kan tåle, men som kan være direkte giftige for katte.

 

1. Katte kan ikke tåle chokolade

Du har måske hørt eller læst et sted, at man ikke skal give chokolade til hunde, fordi de ikke kan tåle det. Det gælder desuden i høj grad også for katte. Chokolade indeholder stoffet theobromin, der bliver omsat meget langsomt, og derfor kan resultere i en forgiftning. Bare 30 gram kogechokolade kan være dødeligt for en kat på 4 kilo. Symptomer på forgiftning efter indtagelse af chokolade hos katte kan være diarré, opkastninger og hyperaktivitet. I yderste tilfælde kan din kat få kramper og hjertets rytme kan blive påvirket i sådan en grad, at katten dør af det.

2. Løg giver katte blodmangel

Almindelige løg, forårsløg og hvidløg indeholder stoffet thiosulfat, der i værste fald kan sprænge de røde blodlegemer, og give katten akut blodmangel. Umiddelbart tror man måske, at løg let kan undgås, men er løg i mange færdigprodukter. For eksempel indeholder babymos og færdiglavet sovs tit løgpulver, som kan være giftigt for en kattemave. Det er derfor meget vigtigt, at du altid tjekker indholdsfortegnelsen på de produkter, som du fodrer til din kat.

3. Tun kan være skyld i alvorlig sygdom

Kan det nu være rigtigt, at dåsetun kan være farligt for nogen som helst? Det er da helt uskyldige madvarer, og katte elsker da fisk. Men store mængder fisk kan potentielt give din kat Pansteatitis, som er en betændelsestilstand i kattens kropsfedt, også kendt som gul fedt syge. Især rød tun er en af de fisk, som kan føre til Pansteatitis. Hvis din kat får meget fisk, får katten samtidigt desuden meget af det umættede fedt, men det udmættede fedt iltes meget nemt og bliver harsk.

4. Giv aldrig din kat Panodil

Det burde måske give sig selv, men flere dyrelæger reporterer om forgiftninger på grund af, at katteejere giver deres kat en Panodil, fordi “det virker som om, min kat har lidt feber eller ondt”. Men katten kan simpelthen ikke omsætte paracetamolen som er i en Panodil, og den kan derfor let ende med nyre- eller leversvigt.

5. Kølervæske er livsfarligt

Igen noget, der burde give sig selv, men selvom katteejerne ikke bevidst giver deres kat kølervæske, kan katten faktisk komme i kontakt med det alligevel. Katte strejfer mere rundt end hunde, og derfor er de mere udsatte for forgiftninger, f.eks. fra kølervæske som kan stå på gulvet eller en reol i bryggers, værkstedet eller garagen, og lige præcis kølervæske har en smag, som katte kan finde interessant. Der skal kun meget lidt kølevæske til at gøre katte rigtigt syge og udvikle akut nyresvigt.

6. Loppemiddel til hunde må aldrig bruges til katte

Hvis du både har hunde og katte i samme hjem kan det måske være fristende at bruge samme loppemiddel til begge, men det kan potentielt være livsfarligt. I flere loppemidler til hunde indgår nemlig stoffet Permethrin, som er det rene gift for katte. Man skal også være opmærksom hvis hunden er under behandling for lopper, og katten ligger tæt op ad den, da dette let kan være nok til en forgiftning. Katten begynder først at savle, ryste og få kramper, og i værste fald kan den dø. Er uheldet alligevel ude, skal man skynde sig at vaske loppemidlet af katten med kold vand. Det er vigtigt, at det er koldt vand, for varmt vand øger optagelsen gennem huden.

 

En sidste ting, som er et stridspunkt for rigtig mange katteejere: kan katte tåle mælk? Mange tror som en selvfølge at at mælk og katte hører sammen. Man har måske set i tegnefilm, at katten labber mælk i sig fra en skål, men sandheden er, at mælk ikke er helt ufarligt for katte. Killinger kan godt fordøje mælk, men voksne katte har ingen glæde af mælk. Tværtimod. Lader du din kat slukke tørsten i mælk, vil det typisk betyde, at katten får diarré.

Generelt skal man som ansvarlig katteejer altid være opmærksom på hvis katten begynder at savle eller har svært ved at koordinere sine bevægelser og lader være med at spise eller på andre måder opfører sig underligt. Det kan være tegn på, at din kat har fået en forgiftning, og at I skal en tur til dyrlægen.

 

Kilde: Charlotte Bjørnvad, professor, dyrlæge og specialist i hunde- og katteernæring ved Københavns Universitetshospital for familiedyr

 

Se andre vejledninger om katte




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER