Katte og flåter

kat killing
Katte og flåter
5 (100%) 2 votes

Katte og flåter

 

Hvad er en flåt?

De seneste års omtale af skovflåter har bevirket at alle kender en skovflåt og det heldigvis er noget, som folk er blevet opmærksomme på. Den kaldes ofte for en tæge, men det er to forskellige arter, der let kan skelnes ved at tælle deres ben, for en tæge minder om en bille og har seks ben, mens en flåt har otte ben.

I Danmark findes to flåt arter:

  • Skovflåten
  • Husflåten

Antallet af flåter har i de seneste år tilsyneladende været stigende, sandsynligvis sammen med at den vilde bestand af rådyr er øget. Rådyret er nemlig sammen med musen en af flåtens naturlige værter. Det stigende antal kan også skyldes andre forhold, som man endnu ikke er helt klar over.

Flåten gennemgår fire forskellige stadier:

Ægstadiet:
Den voksne hunflåt lægger æg, som er skjult i høj vegetation, f.eks. langt græs eller krat. Hunflåten lægger mellem 200 og 6000 æg, oftest ca. 2000, hvorefter hun dør. Æggene klækker til larver i løbet af ca. 14 dage.

Larvestadiet:
Larverne bevæger sig ud i græsset, og venter på at et lille dyr såsom mus eller andre smågnavere kommer forbi, hvorefter de bider sig fast i 2-3 dage og suger deres første måltid. Når de har suget tilstrækkeligt blod, slipper de deres tag på værten og falder ned i vegetationen. Her gennemgår de i løbet af det næste år forvandlingen til nymfestadiet.

Nymfestadiet:
Nymferne ligger skjult i vegetationen, men kravler op på spidsen af et græsstrå, blad eller lignende og venter på at et menneske eller dyr kommer forbi. Igen bider de sig fast, nu i 3-4 dage, mens de suger endnu et blodmåltid, og når de er blevet mætte, slipper de deres tag i værtsdyret, falder ned i vegetationen og gennemgår udviklingen til voksen flåt i løbet af denne eller følgende sommer. Det er i nymfestadiet, at de udvikler sig til enten hunner eller hanner.

Voksenstadiet:
Den voksne hun-flåt finder et værtsdyr, hvor den bider sig fast. Umiddelbart efter at den har bidt sig fast begynder parringen, hvis der er en hanflåt i nærheden. Nogle gange ser man 2 flåter der hænger sammen. De har forskellig størrelse og farve. Det er en han- og hunflåt.

 

Hvilke sygdomme kan danske skovflåter overføre?

I Danmark kan skovflåter overføre flere forskellige sygdomme til både dyr og mennesker.

 

Borrelia Burgdorferi

Undersøgelser viser, at 1/5 af flåterne er inficeret med Borrelia Burgdorferi, men der er meget stor geografisk variation. Hos katte kan dette medføre at sygdommen borreliose udvikles.

Når infektionen udvikler sig til klinisk sygdom er de typiske symptomer: feber, træthed, halthed, epilepsi, lammelse af ansigtsnerven, muskelsmerter og usikker gang.

Det er i dag muligt at vaccinere katte mod Borrelia Burgdorferi. Vaccinen både beskytter katten, men dræber desuden borreliabakterien i de flåter, som bider sig fast på hunden. Da flåterne har flere værter i deres udvikling, er dette en måde at få nedbragt smitten i omgivelserne.

 

Anaplasma phagocytophilia

Infektionen er vidt udbredt i hele Europa. Hos hunde, katte, heste og mennesker kan dette medføre at sygdommen Anaplasmose udvikles. Symptomer varierer meget og indeholder: nedstemthed, vægttab, træthed, feber, nedsat eller ophørt appetit, halthed, ledsmerter, øget tørst, brækninger og luftvejssymptomer. I sjældne tilfælde ses blødning på slimhinder, næseblod og nedsat blodprocent.

 

TBE (Tick-borne encephalitis)

TBE kaldes også europæisk hjernebetændelse. De typiske symptomer er: hovedpine, muskelsmerter, almindelig mathed, åndedrætsbesvær, mavepine, diarre og varierende feber.

 

Rickettsia helvetica

Bornholmske skovflåter kan overføre en mikroorganisme kaldet Rickettsia helvetica. Hos mennesker giver infektionen sygdommen rickettsiose, som er en langsomt forløbende sygdom, men med pludseligt dødsfald som følge af hjerteforstyrrelser.
Der foreligger endnu ikke oplysninger om det kan føre til veterinære sygdomme.

 

Hvordan fjernes flåter?

Det er vigtigt at tjekke for flåter, hver gang din kat har været ude, og fjerne evt. flåter som du finder med det samme. Det er vigtigt, at hele flåten fjernes. Flåter som fjernes indenfor de første 24 timer ikke har nået at overføre sygdomme.

  • Den nemmeste måde at fjerne en flåt er med en “flåtfjerner” eller en “tægetang” som griber om hovedet nede i huden, og flåten fjernes ved at tangen ubesværet drejes. Herved kommer hele flåten ud.
  • En anden måde er at tage fat om flåtens hoved med en pincet, og derefter få den til at slippe sit tag i katten ved enten at dreje den rundt eller ved at lave et langt sejt træk. Pas dog meget på at flåten ikke går i stykker i forsøget.
  • Man skal ikke følge de gamle husråd om at nulre flåten med olie, vaseline eller margarine. I stedet for at fjerne flåten, risikerer man at flåten tømmer alt sit maveindhold ud, hvorved der er større risiko for at den overfører borrelia.

 

Hvordan beskyttes dyr mod flåter?

Man skal som udgangspunkt forvente, at dyr som færdes i naturen får flåter, særligt hunde, f.eks. jagthunde som færdes meget i skov, krat og højt græs, men også katte, som kommer udendørs og fanger mus og andre smågnavere, kan inficeres også med flåter. De små larver og nymfestadier er kun ca. 1-2 mm store og kan derfor nemt komme ind. Ofte opdager man slet ikke, at de har bidt sig fast.

Hunde og katte kan behandles forebyggende mod flåter. Spørg din dyrlæge til råds om hvilken vaccine eller hvilket flåtmiddel du skal anvende.

Sørg altid for at tjekke din kat, når katten har været udenfor.

Du kan købe udstyr til at beskytte din kat mod flåter HER

 

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

· du ønsker råd og vejledning i forebyggelse af flåter.

· du ønsker at din kat skal vaccineres mod borrelia.

· dit familiedyr har flåter, og der udvikles en reaktion omkring bidsteddet.

· dit familiedyr har haft en flåt og nu viser tegn på feber, træthed, halthed, epilepsi, fascialis lammelse, muskelsmerter og usikker gang

 

Kilde : netdyredoktor.dk

 

Se andre vejledninger om katte

Udvalgte bruger annoncer lige nu