kat killing mælk kattekilling katte

Kan katten tåle mælk?

Der bliver ofte drøftet katteejere imellem, om katte kan tåle mælk. Måske er det fordi, man tit ser i tegnefilm, at katten labber mælk i sig fra en skål. Men kan katten tåle mælk? Svaret ikke helt så nemt endda. Der findes nogle katte, som tåler mælk, mens der findes andre katte som ikke er i stand til at omsætte et mælkeprodukt.

Det samme problem ses hos mennesker, men her er man klar over, hvad det skyldes. For at mælken kan nedbrydes i tyndtarmen og optages i kroppen, kræver det et enzym (lactase).

Er dette enzym ikke til stede (som tilfældet er hos nogen mennesker), kan man ikke omsætte mælk i kroppen, og det samme er tilfældet hos katte, der mangler det enzym. Konsekvensen ved at drikke mælk for katte, der ikke kan omsætte mælken, er i første omgang dårlig mave med diarré i varierende grad, og rent faktisk kan lactose intolerante katte, som får større mængder mælk, komme i livsfare.

Hvad kan man gøre?

Katte drikker vand. De har ikke på samme måde som os mennesker et direkte behov for mælk – ikke som voksne, i hvert fald. Den mælk, som katten har brug for, vil den i langt de fleste tilfælde hente hos sin mor. Der kan dog være tilfælde, hvor killingen ikke har adgang til at die ved moderen, og kan have brug for et mælke supplement.

I dyrehandler og hos dyrelæger kan man købe mælk, der er særligt udviklet til katte og killinger. Herudover kan du give katten syrnede mælkeprodukter, som ymer og kvark, en blanding af fløde 13 og vand, hvis du ser et behov for et supplement en gang imellem.

Hvis skaden er sket, og din kat har fået diarré og mavekneb på grund af et mælkeprodukt, som den ikke kan nedbryde, kan det anbefales at fodre katten med et lactosefrit foder, dvs. et foder der ikke indeholder mælkeprodukter, så vil diarrén i de fleste tilfælde høre op. Hvis man en gang har oplevet, at katten ikke kan omsætte mælkeprodukter, skal man undlade at fodre med disse.

Hvis man er i tvivl om noget, anbefaler vi altid at man kontakter sin dyrelæge, der kan vejlede i den konkrete situation.

 

Kilde: dyrelægevagten.dk

 

Se andre vejledninger om katte
TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER