Hundens kropssprog

hund
Print Friendly, PDF & Email
Hundens kropssprog
5 (100%) 5 votes

Hundens kropssprog

Hvad vil din hund fortælle dig?

 

En hund er meget udtryksfuld og taler med hele kroppen – øjne, ører, mund, hale og hele sin kropsholdning. Jo bedre du lærer at forstå din hunds kropssprog og hvad den fortæller dig, jo bedre vil du være til at undgå eventuelle konflikter og uheldige episoder, der skyldes misforståelser.

Hunde bruger ikke kun ét signal ad gangen, men ofte en kombination af signaler, men her er de mest almindeligt forekommende signaler, din hund udsender både i forhold til dig og andre hunde:

 

Store, stirrende øjne og fast øjenkontakt:

Hunden siger, at den er overlegen og har styr på situationen – ”Jeg er førerhund!” Rejsning af hårene, især på den forreste del af ryggen, ses også hos den meget selvsikre, overlegne hund.

Smalle øjne og vigende øjenkontakt:

Hunden føler sig ydmyg og underlegen. Giver efter – ”Du er bossen!”

Blink med øjnene:

Den accepterer din/den anden hunds overlegenhed/ giveraccept. Samme budskaber sender hunden, når den slikker sig om munden og gaber.

Fremadrettede ører:

Viser styrke, opstemthed, hunden er klar og vågen.

Bagudrettede ører:

Underlegenhed, venlighed, måske angst.

At smaske/slikke sig om munden:

Hunden viser imødekommenhed og/eller venlighed og forstår også disse tegn fra dig, hvis du gør det samme. Derfor kan en konflikt med en hund ofte dæmpes ved at gøre det samme – “Jeg er din loyale, bedste ven!”

Dreje hovedet til siden:

Et signal, hunden kan bruge til at dæmpe en konflikt, vise accept, dreje af. Samme signal sender hunden ved at kigge væk. Den viser, at den synes, situationen er ubehagelig og at den ikke ønsker at udgøre en trussel. Din hund vil ofte vende hovedet væk, når den hilser på en fremmed hund på gaden eller i en park. Prøv at lægge mærke til din hunds måde at tale på. Det er sjovt at afkode og selv indgå i aktive samtaler med hunde, når du kender de vigtigste ”gloser”!

At sætte sig ned:

Kan være et dæmpende signal. Når hunden bruger det, at sætte sig ned, som et dæmpende signal, kan den enten bare sætte sig eller gøre signalet endnu kraftigere ved at sætte sig med ryggen til. Du kan også selv bruge det, at sætte dig ned, hvis din hund stresser, er overivrig eller lidt usikker og nervøs over et eller andet. Du skal ikke trøste eller skælde ud, men blot stille og roligt sætte dig ned og foretage dig noget neutralt, uden at have opmærksomhed på hunden.

At lægge sig ned:

Et dæmpende signal. Hvis hunden lægger sig ned under en leg, kan det være fordi den er træt af legen eller synes, den går for vidt – ”Jeg har brug for ro nu!” En typisk situation, hvor hunden bruger dette signal, er under leg med andre hunde. Hvis den ene hund bliver træt af legen eller synes, det går for vildt for sig, kan man ofte se, at den lægger sig ned midt i det hele.

Halen mellem benene:

Hunden er bange, utilpas, utryg, føler sig truet. Ofte er dette desuden kombineret med at ørerne er lagt tilbage eller ned.

Skævt smil:

Hunden signalerer at den er glad og imødekommende – ”Lad os være venner!” Ofte desuden kombineret med frit logrende hale.

Læber trukket tilbage for at vise tænderne:

En advarsel – ”kom ikke nærmere!” Den evt. kombineres med at halen logrer vandret, langsomt og stift eller en snerren.

Ører spidset:

Hunden er nysgerrig eller interesseret. Dette kombineres med vidt stående øjne når interessen ændrer sig til en mere bydende form – ”Lad mig få fat i den post/kat/egern/bold!”

Hurtigt buk, ofte kombineret med gøen:

Din hund ønsker at lege med dig. Springer hunden samtidigt rundt om dig eller en anden hund er det et endnu mere bydende signal. Ofte vil hunden desuden rejse forpoter.

 

Du skal kontakte en dyrlæge, hvis …

Din hund udviser ændret adfærd, f.eks. ved pludselig og uvant aggressivitet. Det kan være tegn på en underliggende sygdom.

 

hundesprogKilder: netdyredoktor.dk og agria dyreforsikring

Se andre vejledninger om hunde

Udvalgte bruger annoncer lige nu