Får din kat nok væske?

kat drikke væske kattekilling killing
Får din kat nok væske?
5 (100%) 2 votes

Får din kat nok væske?

 

Mange katteejere har nok spekuleret over, om deres katte får nok at drikke, særligt når man giver dem tørfoder eller når det er varmt. Vi bringer nogle gode råd og tips som kan hjælpe.

 

Kattens væskebehov

Væskebehov kan udtrykkes ved følgende formel:

a. kattens kropsvægt x 55-70 ml/kg/døgn

b. efter konsumerede kalorier, 1 ml/kcal af omsættelig energi

Altså, en kat som vejer 4 kg og spiser 60 g FIT32 i døgnet, bør drikke 220-280 ml vand i døgnet.

 

Katten har et rygte om at være ”smådrikker”, fordi den er i stand til at koncentrere sin urin overordentligt meget, men hvis koncentrationen bliver for høj, vil der være risiko for dannelse af krystaller og urinsten. Det er derfor vigtigt at opmuntre katten til at drikke. Der kan være flere årsager til at katte mister væske, f.eks. 1) når katten slikker sig (ved en temperatur på 31 grader Celsius betyder det et væsketab på op til 40 ml pr. døgn), 2) ved afføring (mængden af vand i afføringen afhænger af maden og dets fordøjelighed, desto flere fibre jo større væsketab), 3) udskilning af urin (med tørfoder frigives ca. 50% af det konsumerede vand, med vådfoder er tallet over 65%, 4) høj kropstemperatur, 5) diegivning, 6) diarre og opkast eller lignende.

 

Hvordan stimuleres katten til at drikke?

Katten er det som man kalder en ”kritisk drikker” og er meget følsom, når det gælder renhed og vandets smag. For at få din kat til at drikke mere, skal katten for det første have fri adgang til vand, som helst skal serveres i en skål af glas eller porcelæn, da plastic godt kan afgive en bismag. Vandet bør skiftes mindst 2 gange dagligt og temperaturen skal holdes mellem 5-18 grader Celsius. Har du en mistanke om, at din kat ikke drikker tilstrækkeligt, kan du prøve at opbløde foderet i lidt vand, da nogle katten foretrækker denne måde, andre nægter det. Prøv om katteejer at find din kats bedste spise-/drikkevaner.

En kat drikker som regel i forbindelse med indtagelse af mad, så hvis katten har fri adgang til foder, vil den ofte drikke 10-15 gange i døgnet, og hver gang katten drikker, får den mellem 6-12 ml. vand, så hvis man opfordrer katten til at spise mange gange i døgnet, tilskynder man samtidigt katten til at drikke mere.

 

Væskekilder

Der er tre kilder til væske for katte: kosten, drikkevandet og vand som produceres ved forbrænding af kulhydrater, proteiner og fedt. Hvis du udelukkende fodre din kat med vådfoder (dåsemad, frisk kød, fisk) bliver væskebehovet for en stor del opfyldt gennem maden (frisk foder og konserves indeholder 70-80 % vand), i modsætning til, hvis du kun giver tørfoder, hvor katten må indtage næsten 100% af sit vandbehov ved at drikke. Det bedste er dog at fodre med en kombination af våd- og tørfoder.

Husk dog altid at vær opmærksom på, om din kat får nok at drikke. Specielt i varmen.

Kilde: www.dmm.dk

 

Husk altid at vær opmærksom på din kat – ikke mindst, når det er varmt – og kontakt evt. dyrlæge, om nødvendigt.

God sommer.

 

Se andre vejledninger om katte

Udvalgte bruger annoncer lige nu